Monday, May 18, 2009

Geithner: Όχι στην επιβολή ανώτατου ορίου στα μπόνους

Geithner: Όχι στην επιβολή ανώτατου ορίου στα μπόνους

Το κράτος δεν θα πρέπει να θέσει ανώτατο όριο στα μπόνους των στελεχών, υποστήριξε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner, σε ομιλία του στο National Press Club στην Washington. Αντίθετα, πρόσθεσε, θα πρέπει βοηθήσει να αποδεσμευτούν τα μπόνους από την ανάληψη μακροπρόθεσμου κινδύνου. Αναλυτικότερα, ο Geithner στάθηκε στην αναθεώρηση των αρχών που διέπουν τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αναλωθεί πλέον σε συνταγές προσωρινής βελτίωσης των συνθηκών του κλάδου. Σημειώνεται εδώ ότι την περασμένη εβδομάδα και η πρόεδρος της Νομισματικής Αρχής της Fed Sheila Bair, είχε υπογραμμίσει σε ομιλία της την ίδια πολιτική.

Ο Geithner ανάφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών πάνω στις οποίες θα κινηθεί ο έλεγχος των κεφαλαιαγορών και των επιχειρήσεων ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ανάλογης κρίσης που έχει κοστίσει από το 2007 μέχρι σήμερα περίπου 1,5 τρισ. δολάρια.

Όσον αφορά την ανεργία, ο κ. Geithner ανέφερε ότι για το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ανοδική φορά, ενώ τα υψηλά ποσοστά ενδέχεται να διατηρηθούν για αρκετό διάστημα. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ χάθηκαν περίπου 539.000 θέσεις εργασίας μόνο τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει το 8,9%, ποσοστό που θεωρείται το μεγαλύτερο από το 1983. Συνολικά από τον Ιανουάριο του 2008, στις ΗΠΑ έχουν χαθεί περίπου 5,7 εκατ. θέσεις εργασίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |