Monday, May 18, 2009

Ανταλλαγές επιστολών για νόμο ΕΚ

Ανταλλαγές επιστολών για νόμο ΕΚ


Δεν ήταν έτοιμη να τοποθετηθεί ούτε και σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία η Επιτροπή Οικονομικών της βουλής επί του τελικού κειμένου του νόμου που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες, εξουσίες και την οργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αιτία της μη τοποθέτησης στάθηκε η αποστολή μιας επιστολής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και μία απαντητική επιστολή από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το χρηματιστήριο σε γραπτή επιστολή του αναφέρει ότι παρόλο που στο άρθρο 37 παράγραφος 3 του νομοσχεδίου λέχθηκε ότι αφορά μόνο παραβάσεις σε σχέση με την άσκηση αρμοδιότητας της Επιτροπής για είσοδο και έρευνα, εν τούτοις, επισημαίνεται στην επιστολή, μετά από γνωμάτευση που έχει ληφθεί αφορά παράβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας σε σχέση με την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αρμοδιότητα και περιλαμβάνει τον περί επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο.

Εγείρεται, συνεχίζει η ανακοίνωση, ζήτημα ως προς την έκταση κατά την οποία η Επιτροπή μπορεί να επιζητήσει τη θεμελίωση υπαιτιότητας σε θέματα που αφορούν άσκηση αρμοδιότητας από τους αξιωματούχους και υπαλλήλους δημόσιας αρχής ή οργανισμό δημόσιου δικαίου, όπως είναι το χρηματιστήριο.

Η εισήγηση του χρηματιστηρίου είναι όπως στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προστεθεί επιφύλαξη ως ακολούθως (νοείται ότι αξιωματούχοι ή υπάλληλοι δημοσίων αρχών και οργανισμών δημοσίου δικαίου δεν υπόκεινται στη επιβολή διοικητικού προστίμου σε σχέση με πράξεις τους στη άσκηση εξουσίας ή καθήκοντος τους με βάση την εφαρμοζόμενη νομοθεσία).

Το χρηματιστήριο εκτιμά ότι η επιφύλαξη αυτή κρίνεται αναγκαία για αποφυγή συγκρούσεων αρμοδιότητας μεταξύ δημοσίων αρχών (όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο) και η διατήρηση σε κάθε δημόσια αρχή ή οργανισμό δημοσίου δικαίου της δυνατότητας να ασκεί την κατά νόμο αρμοδιότητα του ελεύθερα και με βάση το σχετικό νόμο χωρίς την αμφιβολία και την επιφύλαξη ότι μία τέτοια άσκηση από τα πρόσωπα που κατέχουν αξίωμα ή θέση σε μία τέτοια αρχή η οργανισμό δυνατό να συνεπάγεται ευθύνη να υποστούν επιβολή προστίμου από την άλλη αρχή.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής εκφράζοντας έκπληξη για την επιστολή του Χρηματιστηρίου, υποστηρίζοντας ότι εκπρόσωποι του ΧΑΚ ήταν παρόντες σε όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών και ουδέποτε έγειραν οποιοδήποτε θέμα.

«Η πρόνοια που εισηγείται το ΧΑΚ δεν μας βρίσκει σύμφωνους για το βασικό λόγο ότι εάν υπάρξει στην Κύπρο άλλη οργανωμένη αγορά από οποιουσδήποτε ιδιώτες τότε σίγουρα το ΧΑΚ θα τυγχάνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης λόγω της προτεινόμενης πρόνοιας.

Προβλέπουμε επίσης ότι εάν η εν λόγω μεταχείριση τεθεί ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα γίνει αποδεκτή καθότι παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δέχεται αιτήματα από Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς άλλων κρατών μελών ή και τρίτων χωρών (για παράδειγμα ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες), οι οποίες ζητούν πληροφορίες αναφορικά με εποπτευόμενα πρόσωπα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή και συναλλαγές που διενεργούνται στη Δημοκρατία.

Η παροχή τέτοιου είδους πληροφοριών σε άλλες χώρες δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να διενεργηθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία. Εν όψει των σημείων αυτών που έθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη επιστολή της, ζητά τη συντομότερη ολοκλήρωση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως αναφέρεται, θα βοηθήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθούν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη ολομέλεια της βουλής μετά τις ευρωεκλογές.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |