Monday, May 18, 2009

Ανησυχεί το ΧΑΚ για τη συγχώνευση ΜΡΒ με τη Marfin Egnatia Bank

Ανησυχεί το ΧΑΚ για τη συγχώνευση ΜΡΒ με τη Marfin Egnatia Bank



Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Γιώργος Κουφάρης, εκτιμά ότι θα είναι σοβαρός ο αντίκτυπος στο κυπριακό Χρηματιστήριο σε περίπτωση που αποχωρήσει από αυτό η Μarfin Ρopular Βank.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ από τη Λευκωσία, ο κ. Κουφάρης είπε, «σε μια τέτοια εξέλιξη, το ΧΑΚ θα χάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία, και θα επηρεαστεί το γόητρό του».

Επίσης, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κεφαλαιοποίησης και των όγκων συναλλαγών της αγοράς και θα επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα του κυπριακού Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Κουφάρης σημείωσε ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η απορρόφηση, το Χρηματιστήριο θα επιδιώξει να παραμείνει στο ΧΑΚ η νέα εταιρεία και η θυγατρική που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της Μarfin Ρopular Βank ανερχόταν χθες στα 1.851,2 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση των μετοχών του Χρηματιστηρίου, χωρίς τα χρεόγραφα, ανερχόταν στα 6.749,3 εκατ. ευρώ και στο σύνολό της η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΚ ήταν στα 13,6 δισ. ευρώ.

Οι όγκοι συναλλαγών επί των τίτλων της Μarfin συνήθως αντιπροσωπεύουν το 20%-25% του συνολικού όγκου.

Στα ρεπορτάζ του ημερήσιου Τύπου τονίζεται ότι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Κύπρου, με μεγαλομέτοχο το Dubai Financial, αποχωρεί, σε μια περίοδο μάλιστα που η Κύπρος προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις. Η κυπριακή μητρική πλήρωσε φόρους 56 εκατ. ευρώ το 2008 και 83 εκατ. ευρώ το 2007 στο κυπριακό κράτος, επί των κερδών της.

Τα προβλήματα ήταν έντονα από το 2006, με αιχμή του δόρατος στη συνέχεια, τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην πρόθεση υποβολής δημόσιας πρότασης στην Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] και τη στάση που αντιμετώπισε από τις εποπτικές Αρχές.

Στη συνέχεια η ΜΙG είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2008 αίτηση για αύξηση της συμμετοχής της στη Μarfin Ρopular Βank μέχρι το 30%. Η Κεντρική Τράπεζα το προηγούμενο διάστημα παρότρυνε τη ΜΙG να την αποσύρει, γιατί θα την απέρριπτε και οι κινήσεις άρχισαν να γίνονται ορατές.

Στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Βγενόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τη στάση που αντιμετώπιζαν οι κινήσεις του ομίλου και γύρω από αυτόν στην Κύπρο. Επίσης, άρχισε να εκδηλώνεται προβληματισμός και ενόχληση στο Dubai Financial, μεγαλομετόχου της Μarfin Ρopular και της ΜΙG. Αφορμή η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει στο Κατάρ, κρατική γη, δίπλα από το ξενοδοχείο Ηilton Cyprus της ΜΙG, για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |