Monday, May 18, 2009

Πάνω από τα 59 δολάρια το αργό- Ανοδος 5%

Πάνω από τα 59 δολάρια το αργό- Ανοδος 5%

Πάνω από τα 59 δολάρια βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο του αναβρασμού που επικρατεί στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, αφού το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα προειδοποίησε ότι σχεδιάζει νέες επιθέσεις κατά πλοίων που διασχίζουν την περιοχή.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκε κατά 4,8% στα 59,03 δολάρια το βαρέλι ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και με κέρδη της τάξεως του 5,1%. Σημειώνεται ότι αύριο είναι η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του εν λόγω συμβολαίου, και στο επίκεντρο θα τεθεί το συμβόλαιο του Ιουλίου, το οποίο ενισχύεται κατά 4,7% στα 59,69 δολάρια. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 4,3% στα 58,39 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του κινήματος, τα πλοία που κινούνται διαμέσου του νότιου τμήματος της χώρας, θα περνούν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη για την ασφάλεια τους. Η επιθετικότητα αυτή του κινήματος ξεκίνησε από τα χτυπήματα των κυβερνητικών δυνάμεων σε ένα από τα στρατόπεδα των ανταρτών την περασμένη Παρασκευή.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τα διυλιστήρια του Sunoco, που βρίσκονται στην περιοχή, φεύγει ο μεγαλύτερος όγκος βενζίνης προς το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Επικουρικά στην ανοδο του αργού λειτούργησε και η ανακοίνωση ότι η στεγαστική εμπιστοσύνη τον Μάιο στις ΗΠΑ ανήλθε στις 16 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Κατασκευαστών. Ενθαρρυμένοι από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και από την «εξόρμηση» του πρώτου κύματος αγοραστών οι κατασκευαστές κατοικιών εκτιμούν ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα θα ανέβει τους επόμενους μήνες. Τον Απρίλιο η κατασκευαστική εμπιστοσύνη είχε βρεθεί στις 14 μονάδες, ενώ τα επίπεδα του Μαΐου θεωρούνται τα υψηλότερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |