Monday, May 18, 2009

Τέλος εποχής για Λαϊκή

Τέλος εποχής για Λαϊκή


Την αρχή του τέλους μιας ιστορίας 108 ετών σήμανε για τη Λαϊκή Τράπεζα η απόφαση της διοίκησης της Marfin Popular να μεταφέρει την έδρα της από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1901, εγγράφηκε το 1924 στον Έφορο Εταιρειών στη Λάρνακα ως «Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα», λαμβάνοντας τον αριθμό 1. Το άκουσμα της είδησης για τη μετακίνηση της έδρας της εταιρείας - σύμβολο για το κυπριακό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, έχει βαρύνει το κλίμα στην Κύπρο προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Οι λόγοι της αποχώρησης

Η Marfin εκτιμά ότι με την αλλαγή της έδρας θα επιτευχθεί η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας και επομένως «η αντίστοιχη δυνατότητα επέκτασης του δανειστικού χαρτοφυλακίου» της. Θα μπορεί επίσης να αγοράζει τις μετοχές της και θα επιτραπεί σε στελέχη της να αγοράζουν μετοχές κατά την κλειστή περίοδο. Το κυπριακό ρυθμιστικό πλαίσιο έχει πιο αυστηρούς κανόνες για τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων αλλά και για το θέμα των μετοχών. Τα τελευταία δύο χρόνια, στελέχη της Marfin δέχτηκαν πρόστιμο για την αγορά μετοχών σε κλειστές περιόδου.

Ο βασικότερος λόγος όμως είναι η «βελτίωση της στρατηγικής ευελιξίας του Ομίλου». Η Marfin ενδέχεται να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο σε έκδοση κεφαλαίου για να ενισχύσει την κεφαλαιουχική της βάση. Με την ενίσχυση των κεφαλαίων της, θα μπορεί να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά, αναφέρουν γνώστες του θέματος, τις ευκαιρίες εξαγορών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Αυτό ήταν άλλωστε και το σημείο τριβής με την Κεντρική Τράπεζα: H Marfin Investment Group ήθελε να ενισχύσει την κεφαλαιουχική βάση της Marfin Popular συμμετέχοντας σε μελλοντική έκδοση κεφαλαίου. Η κυπριακή εποπτική αρχή είχε πει στην MIG ότι θα απέρριπτε την αίτηση της λόγω των δεσμών που διατηρεί η MIG με την MPB.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG και της MPB, Ανδρέας Βγενόπουλος, που είχε συναντηθεί το Μάρτιο τόσο με τη διοίκηση της ΚΤ όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, φέρεται να τους είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της διοίκησης της MPB σε σχέση με την έδρα, σε περίπτωση που δεν άλλαζε η στάση των ρυθμιστικών αρχών.

Το κερασάκι στην τούρτα φέρεται να έβαλαν οι επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να ελκύσει επενδύσεις από το Κατάρ, παραχωρώντας στο αραβικό κρατίδιο κρατική γη για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου δίπλα από το Cyprus Hilton, το οποίο εξαγόρασε το 2007 η Marfin Investment Group. Αν και η Marfin αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος, φέρεται να υπάρχει δυσφορία στη διοίκηση αλλά και στους μεγαλομετόχους της Marfin, Dubai Financial, για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Τι έπεται

Η μεταφορά της έδρας, που θα γίνει με την απορρόφηση της κυπριακής μητρικής τράπεζας από την ελληνική θυγατρική της, Marfin Egnatia, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις συνελεύσεις της και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Για τους σκοπούς της απορρόφησης, θα ληφθεί ως σημείο αναφοράς ο ισολογισμός των δύο εταιρειών στις 30 Ιουνίου 2009.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, η Marfin Popular Bank, που δημιουργήθηκε το 2006 μετά τη μερική εξαγορά της από τη Marfin Financial Group, θα πάψει να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο και θα διαγραφεί από το κυπριακό χρηματιστήριο. Ο όμιλος ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα θυγατρική, που θα φέρει το όνομα Marfin Laiki.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό της απόφασης θα δώσει ο κ. Βγενόπουλος στην ετήσια συνέλευση της Τράπεζας την Τρίτη, που θα αποτελέσει την πρώτη επαφή της διοίκησης με τους μετόχους και πελάτες μετά την απόφαση. Αν και η μεταφορά της έδρας αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα μετόχων και πελατών, οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας, Dubai Financial και MIG που κατέχουν το 30% των μετοχών της, καθιστούν δύσκολη την ανατροπή της απόφασης.

Η ελπίς πεθαίνει, βέβαια, τελευταία: Αν και η απόφαση της διοίκησης του ομίλου παρουσιάστηκε ως τελεσίδικη, γνώστες του θέματος σημειώνουν πως η χρονική διάρκεια των διαδικασιών δημιουργεί εύλογο διάστημα για διαφοροποίηση των δεδομένων.

Το προσωπικό

Σε σχέση με το προσωπικό, η διοίκηση της Τράπεζας διαμηνύει ότι η μεταφορά της έδρας δεν συνεπάγεται απολύσεις. Ενδέχεται όμως να υπάρξουν κάποιες μετατάξεις υπαλλήλων από τμήματα που θα συμπτυχτούν λόγω της απορρόφησης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, Λοίζος Χατζηκωστής, παρουσιάστηκε χθες καθησυχαστικός. «Μίλησα με τον κ. Βγενόπουλο ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι στην Κύπρο», ανέφερε στη StockWatch.

«Μέχρι την Τρίτη θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Βγενόπουλο για να συζητήσουμε τις εξελίξεις, ενώ θα στείλουμε και επιστολή με την οποία θα ζητούμε και γραπτή διαβεβαίωση», είπε.

«Θα εμπλακούμε σε τέτοιο βαθμό στις εξελίξεις που πιστεύουμε ότι τα μέλη μας και διευθυντικά στελέχη και μη δεν θα επηρεαστούν. Αυτό ελπίζω και αυτό πιστεύω», σημείωσε ο κ. Χατζηκωστής.

Πολιτικές προεκτάσεις

Το timing για την ανακοίνωση της Marfin δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την κυπριακή κυβέρνηση, που αρχίζει αυτή τη βδομάδα road shows για άντληση €1 δισ. από τις διεθνείς χρηματαγορές, προσπαθώντας παράλληλα να προβάλει την Κύπρο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Μιλώντας χθες από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης από τις εισπράξεις εταιρικού φόρου της Marfin λόγω της μεταφοράς της έδρας της τράπεζας από την Κύπρο στην Ελλάδα. To 2008 η Marfin πλήρωσε €56 εκ. στο φόρο εισοδήματος για κέρδη €395 εκ.. Το ποσό αντιστοιχεί με το 0,3% περίπου του κυπριακού ΑΕΠ. Η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών της Marfin, τα €258 εκ., προήλθαν από τις εργασίες της στην Κύπρο.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές. Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε λυπηρή την αποχώρηση της Marfin, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει να επηρεαστούν ουσιαστικά τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Η ίδια η τράπεζα εκτιμά ότι θα προκύψουν απώλειες από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |