Thursday, April 16, 2009

To short selling επιστρέφει...

To short selling επιστρέφει...

Όλα δείχνουν ότι το short selling επανέρχεται. To ερώτημα είναι πως; Σύμφωνα με πηγές προσκείμμενες στη διοίκηση του Χ.Α., στο τέλος Μαϊου θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την εφαρμογή του μέτρου εκ νέου, μετά την αναστολή του μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα.
Το short selling, όπως είναι γνωστό είχε τεθεί υπό διωγμόν το 2008, καθώς για πολλές αγορές εθεωρείτο η αιτία του κακού και της κατάρρευσής τους δίδοντας την ευκαιρία για κερδοσκοπία τη στιγμή που οι μετοχές καταβαραθρώνονταν. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχει επέλθει η ηρεμία στα χρηματιστήρια, το συγκεκριμένο μέτρο ήταν ο βασικότερος λόγος για την τόνωση και την ενίσχυση των συναλλαγών στις αγορές. Με την παύση των ανοιχτών πωλήσεων στην Ελλάδα από τις 10 Οκτωβρίου 2008 μέχρι και το τέλος Μαίου 2009, οι συναλλαγές καταβαραθρώθηκαν, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, καθώς για πολλές εβδομάδες ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφωνόταν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα το θέμα αναμοχλεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική αγορά δε θα αυτονομηθεί (όπως συμβαίνει στο χρηματιστήριο τις τελευταίες, που έχει αυτονομηθεί ακόμα και σε σχέση με τα αναδυόμενα χρηματιστήρια), αλλά θα υπάρξει κοινή απόφαση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής και ως CESR. Εκείνο το οποίο μπορεί να αλλάξει αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι το να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες του παιχνιδιού, θεσπίζοντας κανόνες και περιορισμούς ως προς την τιμή της μετοχής, με βάση την οποία θα γίνονται οι ανοιχτές πωλήσεις. Ήδη στις ΗΠΑ, η SEC (η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) προτείνει, μεταξύ άλλων, τo short selling να επιτρέπεται μόνο αν η υψηλότερη προσφορά για αγορά μιας μετοχής (bid price) είναι υψηλότερη της προηγούμενης προσφοράς.

Δεν θα έχει, δηλαδή, σημασία αν γίνει η πράξη (αν κάποιος κάτοχος των μετοχών αποδεχθεί την προσφορά) αλλά απλά αν υπάρχει διάθεση για αγορά σε υψηλότερο επίπεδο (bid-test). Αλλες προτάσεις της SEC αφορούν την ενεργοποίηση κανόνων μόνο στην περίπτωση που η ημερήσια υποχώρηση μιας μετοχής υπερβεί κάποιο όριο (προτείνεται το 10%). Σε αυτή την περίπτωση το short selling θα μπορούσε είτε να απαγορεύεται για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είτε να ενεργοποιείται ο κανόνας του up-tick είτε να ενεργοποιείται το bid-test.

REPORTER.GR

No comments:

Share |