Thursday, April 16, 2009

Τέλος στο σίριαλ μαύρης λίστας

Τέλος στο σίριαλ μαύρης λίστας


Κατ’ αρχήν συμφωνία μονογράφτηκε σήμερα για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ρωσικής κυβέρνησης, δίνοντας έτσι τέλος στο σίριαλ της «μαύρης» λίστας την οποία έθεσε η ρωσική κυβέρνηση την Κύπρο από το 2007 αναγκάζοντας τις θυγατρικές ρωσικών μητρικών να καταβάλλουν φόρο επί μερισμάτων στις μητρικές τους, στη Ρωσική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας επεσήμανε ότι κλειδί στη θετική έκβαση του προβλήματος αποτέλεσε η προώθηση του νομοσχεδίου για ανταλλαγή πληροφοριών, από μέρους του υπουργείου Οικονομικών στη βουλή τον περασμένο Μάιο. «Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο βελτίωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της Κύπρου με τις ρωσικές φορολογικές αρχές», είπε ο κ. Σταυράκης, που είχε θέσει τη ρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος με τη Ρωσία ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου.

Η εκκρεμότητα που υπήρχε στο θέμα αυτό είχε δημιουργήσει σκιές στο στάτους της Κύπρου ως κέντρου διεθνών υπηρεσιών από αναλυτές και αμφιβολίες για την αναπτυξιακή πορεία των κυπριακών τραπεζών. Μεγάλο μέρος των κερδών των τραπεζών προέρχεται από τις χαμηλότοκες καταθέσεις διεθνών εταιρειών ρωσικών συμφερόντων που εδρεύουν στην Κύπρο.

Ο κ. Σταυράκης εξήγησε σήμερα ότι η μόνη διαφοροποίηση που επήλθε στη νέα σύμβαση έγκειται στο ότι σε 5 χρόνια θα ξεκινήσει να επιβάλλεται φορολογία, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, στο κέρδος από τη διάθεση ακίνητης περιουσίας στη Ρωσία. Δηλαδή, σε 5 χρόνια, το κέρδος από πωλήσεις μετοχών ρωσικών θυγατρικών, κυπριακής ιθύνουσας, που θα διαθέτουν πέραν του 50% της αξίας του ισολογισμού τους σε ακίνητα στη Ρωσία, θα φορολογούνται στη Ρωσία, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα επεσήμανε, «έχουν διατηρηθεί οι πολύ χαμηλοί συντελεστές που απολαμβάνουν σήμερα οι ρώσοι και οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία όσον αφορά επενδύσεις μέσω Κύπρου, αφού η Κύπρος», όπως σημείωσε, «έχει τους πιο ανταγωνιστικούς συντελεστές στον κόσμο».

Χαρακτηρίζοντας ακολούθως τη συμφωνία «ως εξαιρετικά σημαντική και επωφελής και για τις δύο χώρες», είπε ότι, «διατηρεί τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως μιας χώρας μέσω της οποίας θα γίνονται επενδύσεις στη Ρωσία ενώ αυτόματα με την υπογραφή βγαίνει η Κύπρος από τη «μαύρη» λίστα».

Φανερά ικανοποιημένος, ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «ο σκοπός της κυβέρνησης να λύσει αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει κληρονομήσει ώστε να ενισχύσει τη θέση της Κύπρου ως ένα χρηματοοικονομικό κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, καταθέσεων και επιχειρήσεων υλοποιείται σε ένα μεγάλο βαθμό».

Παράλληλα εκθείασε και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα όπως είναι οι λογιστές και οι δικηγόροι οι οποίοι προσέφεραν της υπηρεσίες τους αφιλόκερδος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Ίλια Τρούνιν, επεσήμανε ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών και σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Το αποτέλεσμα είναι ωφέλιμο και για τις δύο χώρες, από τη μια η συμφωνία θα επιτρέψει στους κατοίκους Ρωσίας και Κύπρου να χρησιμοποιήσουν τη συμφωνία με τον πιο κατάλληλο τρόπο και από την άλλη θα επιτρέψει στη ρωσική κυβέρνηση να βγάλει την Κύπρο από τη «μαύρη» λίστα.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι η Κύπρος θα είναι εκτός της μαύρης λίστας μετά την υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |