Thursday, April 16, 2009

Κίνα: Σε χαμηλά 10ετίας η ανάπτυξη

Κίνα: Σε χαμηλά 10ετίας η ανάπτυξη



Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 10 ετών «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 6,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση των εξαγωγών, αναμενόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 6,2%,

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων επιταχύνθηκε, πάντως, υποδηλώνοντας ότι το «πακέτο» των τεσσάρων τρισ. γουάν (585 δισ. δολάρια), το οποίο έχει ανακοινώσει ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, έχει αρχίσει να αποδίδει. Ο δείκτης Shanghai Composite Index υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, εν μέσω εικασιών ότι ο Γουέν θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης και τη στήριξη της οικονομίας.

«Έχουν σταθεροποιήσει την οικονομία και η πρόκληση τώρα είναι να σκεφτούν πως θα στηρίξουν την κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις», τονίζει ο Στίβεν Γκριν της Standard Chartered στη Σαγκάη.

Τα σημερινά στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ έρχονται μετά την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της, η οποία εντείνει τις πιέσεις προς τη χώρα να επιτρέψει την ανατίμηση του γουάν.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |