Thursday, April 16, 2009

«Γολγοθάς» ακινήτων σε όλες τις πόλεις

«Γολγοθάς» ακινήτων σε όλες τις πόλεις


Πολύ πιο ευρεία από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι η συρρίκνωση στη ζήτηση ακινήτων. Στον κυκεώνα της κρίσης βρίσκονται όλες ανεξαιρέτως οι επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας. Η στάση αναμονής των εγχώριων αγοραστών και η φυγή των ξένων έχουν οδηγήσει στην καθίζηση της δραστηριότητας στον κλάδο σε σύγκριση με πέρσι. Παράγοντες του κλάδου προσδοκούν σε ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Παραδέχονται όμως ότι η εξωγενής ζήτηση, πάνω στην οποία είχε στηριχθεί μεγάλο μέρος της αγοράς τα τελευταία χρόνια, δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν το 2011.

Η κρίση είναι πιο αισθητή στην Αμμόχωστο όπου το σύνολο των υποθέσεων που αφορά πωλήσεις και μεταβιβάσεις ακινήτων περιορίστηκε το τρίμηνο του 2009 σε μόλις 78 έναντι 202 το περσινό τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 61%.


Η μείωση όμως ακουμπά και τη Λεμεσό. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η ζήτηση από Ρώσους θα περιόριζε τις απώλειες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Λεμεσός έχει επηρεαστεί στον ίδιο περίπου βαθμό με την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα. Οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 58% και περιορίστηκαν σε 540 υποθέσεις από 1287 που ήταν πέρσι.

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι Λαρνακείς developers και μεσίτες: Οι πωλήσεις τους μειώθηκαν από 729 πέρσι σε 305 φέτος.

Μέχρι στιγμής, είχε δοθεί η εντύπωση ότι η Λευκωσία είχε ξεφύγει του κυκεώνα της κρίσης, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η μείωση στη ζήτηση, δεν διαφέρει τόσο πολύ από αυτή των άλλων επαρχιών. Η συρρίκνωση της δραστηριότητας στη Λευκωσία έφθασε το 49% το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Είναι μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή στην Πάφο, που φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο φέτος, εν μέρει επειδή μεγάλο μέρος των επιδράσεων άρχισε να γίνεται αισθητό στην Πάφο νωρίτερα.

Σχολιάζοντας το πάγωμα της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικό. Η εξωγενής ζήτηση, όμως, που αποτέλεσε το μισό περίπου της περσινής ζήτησης, εκτιμάται ότι είναι λιγότερο αναστρέψιμη.

«Για τους κύπριους αγοραστές, το μούδιασμα είναι περισσότερο ψυχολογικό και εκτιμάται ότι θα περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η εξωγενής ζήτηση προβλέπεται να είναι μειωμένη και τον επόμενο χρόνο, λόγω της αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρώ και άλλων παραγόντων», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς, άρχισαν να διαβλέπουν κάποια κινητικότητα στον κλάδο τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής να καταδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η ποσοστιαία μείωση στις πωλήσεις ακινήτων σταθεροποιείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα: Το Μάρτιο ανήλθε στο 56% έναντι 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |