Thursday, April 16, 2009

Αγορές χρήματος: Σε ιστορικά χαμηλά το Euribor

Αγορές χρήματος: Σε ιστορικά χαμηλά το Euribor


Σε σταθερά πτωτική τροχιά βρίσκονται τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης στις χρηματοοικονομικές αγορές. Το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor έχει μάλιστα διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να τροφοδοτεί τις αγορές χρήματος με ρευστό, ενώ έχει μειώσει δραστικά το βασικό της επιτόκιο.

Το Εuribor τριμήνου, ο βασικός δείκτης για το διατραπεζικό δανεισμό σε ευρώ, ο οποίος και αντανακλά τόσο τις προσδοκίες για τα επιτόκια όσο και την «όρεξη» των τραπεζών για χορήγηση δανείων, υποχώρησε χθες στα 1,415%, καταγράφοντας έτσι νέο ιστορικό ναδίρ.

Κάτω από το 1% διολίσθησε το Euribor ενός μηνός, ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών υποχώρησαν επίσης το διατραπεζικό επιτόκιο έξι μηνών (1,602%) και μίας εβδομάδας (0,862%).

Τους τελευταίους έξι μήνες τα επιτόκια στις αγορές χρήματος έχουν υποχωρήσει αισθητά, καθώς η ΕΚΤ έχει μειώσει δραστικά το βασικό επιτόκιο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ προχωρεί σε ενέσεις ρευστότητας δισεκατομμυρίων ευρώ στις αγορές, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα αποφάσισε μείωση 25 μονάδων βάσης, η οποία και έφερε του βασικό επιτόκιό της στο 1,25% και το overnight καταθετικό επιτόκιο στο 0,25%. Αν και η μείωση ήταν μικρότερη του αναμενομένου, η πτωτική τροχιά των διατραπεζικών επιτοκίων στις αγορές συνεχίστηκε με σταθερούς ρυθμούς.

Αισθητή είναι και η πτώση στο κόστος των διατραπεζικών δανείων σε δολάρια. Χθες το διατραπεζικό επιτόκιο Libor υποχώρησε στο 1,11%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διακύμανση των διατραπεζικών επιτοκίων έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία, καθώς καθορίζει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση είχαν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και άρχισαν να υποχωρούν μόνο όταν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν δραστικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |