Thursday, April 16, 2009

Ιαπωνία: Προς έκδοση επιπλέον ομολόγων 17 τρισ. γεν

Ιαπωνία: Προς έκδοση επιπλέον ομολόγων 17 τρισ. γεν


Στην έκδοση επιπλέον ομολόγων ύψους 17 τρισ. γεν (171 δισ. δολάρια) προτίθεται να προβεί η Ιαπωνία μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος με σκοπό τη χρηματοδότηση του τρίτου “πακέτου” στήριξης καθώς και άλλων σχεδίων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Taro Aso, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η διάθεση των νέων ομολόγων ύψους 16-17 τρισ. γεν γίνεται στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την πώληση χρέους 113,3 τρισ. γεν στο οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, όπως υποστηρίζουν ιάπωνες αξιωματούχοι.

Οι εν λόγω πωλήσεις θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, ήδη το μεγαλύτερο του κόσμου, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να επιτείνει τις αγορές δημόσιου χρέους των εμπορικών τραπεζών.

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί το υπέρογκο ποσό των πρόσθετων ομολόγων μόνο από τους επενδυτές,” δήλωσε ο Susumu Kato, κορυφαίος οικονομολόγος της Canyon Securities του Τόκυο. “Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πολιτική πίεση για να αυξήσει τις αγορές ομολόγων με σκοπό να προσφέρει περισσότερη στήριξη στην κυβέρνηση.”

CAPITAL.GR

No comments:

Share |