Friday, March 13, 2009

Προειδοποιεί η Moody΄s για 23 περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

Προειδοποιεί η Moody΄s για 23 περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ


Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έχει θέσει η Moody΄s Investors Service τις αξιολογήσεις χρηματοπιστωτικής ισχύος σε 23 περιφερειακές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι BB&T Corp, Capital One Financial Corp. και PNC Financial Services Group Inc.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, που επικαλείται σχετική έκθεση του οίκου, αιτία για την αναθεώρηση είναι η άποψη της Moody΄s πως η στεγαστική και οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε “σημαντικά μεγαλύτερες” πιστωτικές ζημιές από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

"Αυτές οι ζημιές ενδέχεται να αποδυναμώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή θέση αυτών των τραπεζών το 2009” δήλωσε ο Robert Young της Moody΄s.

Δεκαεπτά από τις 23 τράπεζες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο υποβάθμισης, ενδέχεται να δουν τις αξιολογήσεις για το δανεισμό και τις καταθέσεις να αναθεωρούνται καθοδικά. Σημειώνεται πως οι περιφερειακές τράπεζες πλήττονται από την κρίση, όπως άλλωστε και οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Η Moody΄s επισήμανε επίσης πως αν και είχε ενσωματώσει στις αξιολογήσεις της τις προβλέψεις για ζημιές από τραπεζικά δάνεια και χαρτοφυλάκια μετοχών, η τρέχουσα ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων, οι αυξημένες προσδοκίες για χρεοκοπίες εταιρειών και η επιδείνωση της απόδοσης στεγαστικών δανείων την οδήγησε στην αύξηση των προβλέψεων της για το ύψος των πιστωτικών ζημιών.

Ο οίκος επισήμανε πως οι τράπεζες με αυξημένη έκθεση στο real estate, και κυρίως στις κατασκευές και ανάπτυξη ακινήτων, είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο για υποβάθμιση. Ο Young συνέχισε λέγοντας πως το υφιστάμενο λειτουργικό περιβάλλον είναι παρεμφερές με το πλέον αρνητικό σενάριο που είχε καταρτίσει η Moody για το τραπεζικό σύστημα τον περασμένο Ιούνιο.

Επίσης, ο οίκος συμπλήρωσε πως έχει ήδη “κόψει” το outlook σε “αρνητικό από “σταθερό” σε 19 άλλες τράπεζες.

Η τελική έκθεση της Moody για τις περιφερειακές τράπεζες θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |