Friday, March 13, 2009

"Αλμα" 11% στο αργό με τη "βοήθεια" της Ρωσίας

"Αλμα" 11% στο αργό με τη "βοήθεια" της Ρωσίας


Εντυπωσιακό άλμα 11% πραγματοποίησε η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού την Πέμπτη, λίγες μόλις ημέρες πριν την σύνοδο των εκπροσώπων των κρατών-μελών του Οργανισμού ΠετρελαιοΕξαγωγικών Κρατών (ΟPEC). Η στάση της Ρωσίας να στηρίξει τυχόν απόφαση του OPEC να μειώσει το ύψος της παραγωγής πετρελαίου τροφοδότησε το σημερινό ράλι στην τιμή του "μαύρου χρυσού".

Αναλυτικά, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Igor Sechin δήλωσε πως "στηρίζουμε τη μείωση των αποστολών φορτίων στην αγορά και η Ρωσία θα συμμετάσχει σε αυτό”. Ο Sechin αναμένεται να παρευρεθεί στη σύνοδο του OPEC την Κυριακή στη Βιέννη, όπου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής. Ο Sechin συνέχισε λέγοντας πως “οι κοινές δράσεις” της Ρωσίας με τον OPEC έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου κοντά στα 40 δολάρια.

Παράλληλα, στο κλίμα συνέβαλλε και η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Λιβυής πως η χώρα του θα συμμορφωθεί σε τυχόν απόφαση του OPEC για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, αλλά και πως υπάρχει υπερ-προσφορά στην αγορά πετρελαίου.

Η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού παραδόσως Απριλίου κέρδισε 4,70 δολάρια, ήτοι, 11% στα 47,03 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια άνοδο από τις 19 Φεβρουαρίου, οπότε η τιμή του εμπορεύματος είχε κερδίσει 14%. Αξίζει να σημειωθεί πως το το αργό είχε χάσει 10% στη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στο NYMEX.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |