Friday, March 13, 2009

ΙΕΑ: Νέα υποβάθμιση προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου

ΙΕΑ: Νέα υποβάθμιση προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009 – για έβδομο μήνα – τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει την κατανάλωση.

Ειδικότερα, στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ μείωσε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση κατά 270.000 βαρέλια στα 84,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επικαλούμενη τις συνέπειες της κρίσης στην Ασία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση, το ανωτέρω νούμερο αντιπροσωπεύει μια μείωση της ζήτησης κατά 1,5%.

Συνολικά, η μείωση της ζήτησης το 2009 «είναι η μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από τη δεκαετία του ΄70», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φάιφ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της διεθνούς υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η προσφορά του πετρελαίου διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 83,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μηνιαία βάση, και κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ετήσια βάση.

«Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται διαρκώς από τις αρχές Μαρτίου, καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ εφαρμόζει τη μείωση της παραγωγής που έχει αποφασισθεί», αναφέρει η ΙΕΑ στην έκθεσή της.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την προσφορά τους κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβριο και οι αποφάσεις τους εφαρμόζονται κατά 80%, σύμφωνα με την έκθεση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |