Friday, March 13, 2009

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διασώζει τις τράπεζες στα Βαλκάνια!

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διασώζει τις τράπεζες στα Βαλκάνια!

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας η οποία ουσιαστικά δεν επιθυμεί άλλη ενίσχυση του φράγκου προκάλεσε κύμα ευφορίας στις αγορές και ειδικά στις χώρες της Νέας Ευρώπης και κυρίως στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η Kεντρική Tράπεζα της Ελβετίας τόνισε ουσιαστικά ότι δεν επιθυμεί την ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ. Την τρέχουσα περίοδο 1 ευρώ ισοδυναμεί με 1,53 ελβετικά φράγκα. Ταυτόχρονα η Κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ως εγγύηση assets του εθνικού της νομίσματος δηλαδή δάνεια που έχουν δοθεί από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και έχουν εκδώσει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ήδη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα τιτλοποιήσει δάνεια και θα τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην Ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Με τις ανακοινώσεις αυτές παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο τα CDS τα Credit default Swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας μειώθηκαν σημαντικά.

Στην Αυστρία υποχώρησε στις 235 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης της Πολωνίας υποχώρησε στις 300 μονάδες βάσης , στην Ρουμανία από 700 μονάδες υποχώρησε στις 620 μονάδες βάσης της Ουγγαρίαςδιαμορφώθηκε στις 530 μονάδες βάσης της Βουλγαρίας από 700 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 620 μονάδες βάσης και στην Ελλάδα από τις 250 μονάδες κατήλθε στις 220 μονάδες βάσης. Γιατί όμως συνέβη αυτό και πόσο μπορεί να επηρεάσει η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας τις τράπεζες π.χ. της Αυστρίας και της Ελλάδας ή τις Ουγγρικές;

Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα δεν δάνειζαν τους πελάτες τους σε ευρώ δηλαδή στο εθνικό νόμισμα αλλά σε ελβετικό φράγκο λόγω της σταθερότητας που παρέχει. Αρα είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες π.χ. που έχουν δώσει δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην Ρουμανία , Βουλγαρία, Πολωνία κ.α. να ωφελούνται υπό την έννοια ότι οι δανειολήπτες λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Ελβετίας να πληρώνουν μικρότερες δόσεις. Οφέλη θα έχουν και οι Έλληνες δανειολήπτες οι οποίοι κατά βάση έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο.

Σε σύνολο 77,3 δις ευρώ που αποτελούν τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων τα 12 δις ευρώ ή το 16% αφορούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας είναι προφανές ότι ωφελεί τους Έλληνες δανειολήπτες. Οι τράπεζες κερδίζουν έμμεσααπό την εκτόνωση των πιέσεων στους πελάτες τους και άμεσα καθώς εκτονώνεται η πίεση στους μηχανισμούς αντιστάθμισης συναλλαγματικών κινδύνων. Οι τράπεζες και μεταξύ αυτών και οι ελληνικές διερευνούν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για να πάρουν ρευστότητα από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που έχουν χορηγήσει ειδικά στις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |