Friday, March 13, 2009

Απώλειες 1,7% για το αργό- Κέρδη 1,5% την εβδομάδα

Απώλειες 1,7% για το αργό- Κέρδη 1,5% την εβδομάδα

Μεγάλη ανατροπή στην τάση πραγματοποιήθηκε στην αγορά για το αργό, αφού σημείωσε τελικά απώλειες, στον απόηχο της μείωσης των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση το 2009, από τον ΟΠΕΚ και την ΙΕΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,7% στα 46,22 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,5% ενισχύοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο 3,6%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 0,60% στα 44,31 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγω για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, στην προσεχή σύνοδο του στις 15 Μαρτίου, καθώς θεωρείται ότι η αγορά διαθέτει πλεόνασμα αποθεμάτων, και οι εκτιμήσεις για την πορεία της ζήτησης δεν είναι θετικές.

Για έβδομο συνεχόμενο μήνα μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για πτώση της παγκόσμιας ζήτησης του πετρελαίου και των προϊόντων η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ ) και ο ΟΠΕΚ, για ολόκληρο το έτος του 2009.Και οι δύο οργανισμοί εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για όλο το έτος, αφού αφενός η ΙΕΑ θεωρεί ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 84,4 εκατ. βαρέλια και ο ΟΠΕΚ στα 84,6 εκατ. βαρέλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει την επόμενη μεγάλη σύνοδο του στις 15 Μαρτίου, όπου υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις που θα πάρουν. Συγκεκριμένα, πέραν του διλήμματος για μείωση ή όχι της παραγωγής αργού, ο ΟΠΕΚ πρέπει να θέσει την μακροπρόθεσμη στρατηγική του απέναντι στα συνεχώς χαμηλά επίπεδα του αργού.

REPORTER.GR

No comments:

Share |