Tuesday, March 10, 2009

Σαν να κλέβεις εκκλησία!

Σαν να κλέβεις εκκλησία!


Το να είσαι ταύρος μετά από μια πτώση 70-80% μοιάζει με το να κλέβεις εξωκλήσια, χήρες ορφανά και λοιπούς αναξιοπαθούντας. Έχουμε ξανατονίσει σε αυτή τη στήλη ότι δεν είναι φρόνιμο κοντά σε κορυφές και πυθμένες να κάνουμε γραμμικές προεκτάσεις γιατί οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που προσφέρουν ένα στοιχειώδη προσανατολισμό.
Όλο το κείμενο 2 Σχόλια
Το να είσαι ταύρος μετά από μια πτώση 70-80% μοιάζει με το να κλέβεις εξωκλήσια, χήρες ορφανά και λοιπούς αναξιοπαθούντες.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο Γενικός Δείκτης διακυμάνθηκε μεταξύ 500 και 6.500 περίπου μονάδων. Το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ΄90 έτρεχε με πληθωρισμό πάνω από 10%. Αν υποθέσουμε ένα μέσο όρο 5% πληθωρισμού για την τελευταία 20ετία μας αθροίζει ένα 100%. Αν τον υπολογίσουμε σωρευτικά όπως πρέπει και όχι αθροιστικά, ίσως η σημερινή αποτίμηση είναι κοντά στα χαμηλότερα της 20ετίας.

Πριν από 20 χρόνια υπήρχαν δυο ελληνικές πολυεθνικές: Η Πειραϊκή Πατραϊκή, γιατί είχε το εργοστάσιο Van Delden κάπου στη Γερμανία και η Α.Γ. Πετζετάκις, λόγω της γνωστής πατέντας. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης των σημερινών ελληνικών επιχειρήσεων και της προ 20ετίας παρουσίας τους, όπως πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης και με την μετά 20 χρόνια εικόνα. Όταν θάχουν παρεμβληθεί 2-3 φούσκες και άλλα τόσα κραχ...

Η άποψή μου όμως είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια περιφερειακή ετερόφωτη αγορά. Δεν υπάρχουν και στατιστικά στοιχεία σε επάρκεια για να τροφοδοτήσουν επιχειρήματα, οπότε το φρόνιμο είναι να κοιτάμε τις αμερικάνικες αγορές.

Έχουμε ξανατονίσει σε αυτή τη στήλη ότι δεν είναι φρόνιμο κοντά σε κορυφές και πυθμένες να κάνουμε γραμμικές προεκτάσεις γιατί οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που προσφέρουν ένα στοιχειώδη προσανατολισμό.

Ένας είναι η μελέτη των ιστορικών στοιχείων όπως είναι στον παρακάτω πίνακα που δημοσίευσε το τελευταίο Barron’ s η ιστορική διακύμανση της Price to book value (Τιμής προς λογιστική αξία) του S&P 500 και η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών χρηματιστηρίων προς το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αμφότερα τείνουν να προσεγγίσουν την ζώνη της δεκαετία του ΄70 όταν και δρομολογήθηκε ο χρηματιστηριακός κύκλος που ξεκίνησε το 1980.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Goldman Sachs αν το Ρ/Ε του S&P 500 φτάσει στο 10 η τιμή του με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να πέσει κάτω από τις 500 μονάδες. Κατά τη μελέτη αυτό το σενάριο φαίνεται ακραίο καθώς έχει συμβεί μεν κατά το παρελθόν αλλά σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και σε περιόδους που οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν διψήφιες. Η τιμή προς λογιστική αξία κοντά στο 1 δείχνει να ολοκληρώνει τον κύκλο διόρθωσης που ξεκίνησε από το 5 που βρισκόταν το 2000.


Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης του ιστορικού μέσου όρου των χαμηλών και των υψηλών της αγοράς είναι να κοιτάξει κάποιος όλους τους ανοδικούς καθοδικούς χρηματιστηριακούς κύκλους του αιώνα που πέρασε και να συγκρίνει τους πολλαπλασιαστές κερδών στις κορυφές και τους πυθμένες. Εύκολα παρατηρεί κάποιος στον πίνακα που συνοδεύει το κείμενο ότι ο μέσος όρος του Ρ/Ε στις κορυφές είναι κοντά στο 25,6 και στους πυθμένες κοντά στο 13,9. Βέβαια για όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να υπάρξει αντίλογος. Αυτή είναι η φύση των αγορών. Αν δεν μπορούσε να υπάρξει για όλα σοβαρός αντίλογος θα ήταν όλοι από τη μία πλευρά είτε αγοραστές είτε πωλητές και θα τις καταργούσαν.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |