Tuesday, March 10, 2009

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα έργα - ποιες εταιρίες έχουν παγώσει την καταβολή των δεδουλευμένων

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα έργα - ποιες εταιρίες έχουν παγώσει την καταβολή των δεδουλευμένων

Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τις κατασκευαστικές από τη μία πλευρά, οι οποίες με συντηρητικές εκτιμήσεις ξεπερνούν το 1 δις ευρώ και η έλλειψη ρευστότητας από την άλλη, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τις περισσότερες εταιρίες του κλάδο, οι οποίες αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους τους. Πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της Βιοτέρ, για την οποία οι εργαζόμενοι στο έργο της γραμμής του ΟΣΕ στην Αρκαδία καταγγέλλουν ότι «δεν εφαρμόζονται τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων και η εργατική νομοθεσία». Σε υπόμνημα του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας σημειώνει ότι ‘’δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους οι δεδουλευμένες αποδοχές Ιανουαρίου 2009 ενώ οι αποδοχές του Δεκεμβρίου 2008 καταβλήθηκαν πριν λίγες μέρες μετά από επίσκεψη - έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας στις 18 - 2 - 2009’’.

Απλήρωτοι παραμένουν και οι εργαζόμενοι στο τμήμα του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή «Παναγία» του Νομού Τρικάλων, εργολαβία της Αττικατ. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι που έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τις 27 Ιανουαρίου, είχαν λάβει τα οφειλόμενα μέχρι και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2008. Μάλιστα το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Γρεβενών διεξήγαγε επιπλέον έλεγχο στην ΑΤΤΙΚΑΤ στις 26 Ιανουαρίου 2009, από την οποία ζήτησε γραπτές εξηγήσεις, οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και έτσι εισηγήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ για τα οφειλόμενα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008, ενώ για τα οφειλόμενα του μηνός Ιανουαρίου 2009 θα πραγματοποιήσει επανέλεγχο.

Παράλληλα τον Φεβρουάριο ο Ακτωρας επέβαλλε σταμάτημα των εργασιώνσε δεκάδες εργαζόμενους σε εργοτάξιο στο Διακοπτό Αχαΐας (στον κόμβο Διακοπτού - Καλαβρύτων), αφού οι πληρωμές από την ΕΡΓΟΣΕ (φορέας του έργου) έχουν παγώσει.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις εταιρίες που είτε ως μοχλό πίεσης, είτε πραγματικά λόγω έλλειψης χρημάτων, αφήνουν απλήρωτους εργαζομένους, αφού αρκετές προχωρούν και σε περικοπές των μόνιμων υπαλλήλων τους. Είναι ενδεικτικό ότι Ομιλος που πριν από 2 χρόνιαεμφάνιζε να απασχολεί 1.100 μόνιμους υπαλλήλους, πλέον έχει 8 άτομα προσωπικό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |