Tuesday, March 10, 2009

«Μαύρη λίστα» για όσους χρωστούν στην εφορία

«Μαύρη λίστα» για όσους χρωστούν στην εφορία

Νέο «κυνήγι» όσων έχουν οφειλές στο δημόσιο προετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βρουν νέες «δεξαμενές» με λιμνάζοντα έσοδα. Το κυνήγι, σχεδιάζεται να γίνει οργανωμένα αυτή τη φορά. Ήδη δρομολογούνται μέτρα τα οποία προβλέπουν: Την αύξηση του ποσού των χρημάτων που πρέπει να πληρώσει ένας οφειλέτης προκειμένου να μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια για να αμφισβητήσει την οφειλή. Σήμερα, αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, μπορεί να πληρώσει 10.000 ευρώ (το 10% της οφειλής) και να καταφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη. Προτείνεται το ποσοστό να αυξηθεί στο 20% έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των φορολογούμενων που θα καταφεύγουν στην δικαιοσύνη
Την ενίσχυση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών. Στόχος είναι να αποσταλούν άμεσα χιλιάδες ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους με τα οποία θα καλούνται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στις εφορίες.
Την συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να βρει φόρμουλα «αποθάρρυνσης» των φορολογούμενων από το να καταθέτουν αιτήσεις αναστολής πληρωμών στα ελληνικά δικαστήρια.
Η προθεσμία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου. Το οικονομικό επιτελείο, σκέφτεται να μην παρατείνει τη συγκεκριμένη προθεσμία εκτιμώντας ότι το «κυνήγι» μπορεί να αποφέρει περισσότερα έσοδα. ʼλλωστε, η πάγια φορολογική νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα στους εφόρους να διευκολύνουν όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, επιτρέποντας τους να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |