Tuesday, March 10, 2009

Αλλάζουν οι πινακίδες αυτοκινήτων


Αλλάζουν οι πινακίδες αυτοκινήτων



Αλλαγή των πινακίδων αυτοκινήτων φέρνει νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ρυθμίζει την εφαρμογή του νέου συστήματος κατασκευής πινακίδων εγγραφής των οχημάτων.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της βουλής, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των επαγγελματιών οδηγών

Η αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος εγγραφής πινακίδων κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρη Κολέττα, γιατί υπήρχε έλλειψη αρκετών προδιαγραφών η οποία δημιουργούσε προβλήματα στην αστυνόμευση και στην αναγνώριση της πινακίδας εγγραφής της δημοκρατίας.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, υποστήριξε ότι αρκετοί νεαροί και εγκληματικά στοιχεία αφαιρούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων και σε πολύ σοβαρά αδικήματα, όταν η αστυνομία λαμβάνει πληροφορίες ότι εθεάθηκε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες ή της δίνεται συγκεκριμένο νούμερο, διαπιστώνεται ότι αυτό είναι λανθασμένο.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο καθορίζει τις προδιαγραφές πινακίδων και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία τα οποία θα αναλαμβάνουν την κατασκευή τους με συγκεκριμένο μέγεθος και γραμματοσειρά.

Στις νέες πινακίδες εγγραφής, το χρώμα των οποίων θα είναι λευκό, θα αναγράφεται η ημερομηνία της πρώτης εγγραφής του οχήματος είτε αυτή έγινε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, ενώ η αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να κατακρατεί όχημα το οποίο δεν φέρει πινακίδες ή φέρει πινακίδες οι οποίες κρίνονται εκτός κριτηρίων.

Πάντως εκπρόσωποι των λεωφορειούχων, ταξιτζήδων, αυτοκινήτων ενοικίασης, αυτοκινήτων και πωλητών μεταχειρισμένων οχημάτων διαφωνούν με την πρόνοια για αναγραφή της ημερομηνίας πρώτης εγγραφής στην πινακίδα. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών λεωφορείων υποστήριξαν ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τους τουριστικούς πράκτορες από τη στιγμή που ένα λεωφορείο θα αναγράφει την ηλικία για παράδειγμα των δέκα χρόνων, έστω και αν χρησιμοποιείται για ορισμένους μήνες το χρόνο, καθιστώντας το άκρως κατάλληλο προς χρήση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών της βουλής τόνισε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου τώρα αρχίζει και ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι εισηγήσεις ώστε να εξευρεθεί μια συναινετική λύση.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αφορά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |