Tuesday, March 10, 2009

Νέο σχέδιο για «σαραβαλάκια»

Νέο σχέδιο για «σαραβαλάκια»



Αναθεώρηση του σχεδίου απόσυρσης ιδιωτικών οχημάτων σχεδιάζει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Το νέο σχέδιο θα έχει σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος, Σωτήρη Κολέττα, βελτιωμένη εκδοχή για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων.

Οι σκέψεις που γίνονται μετά και τη μεγάλη, όπως είπε ο κ. Κολέττας, επιτυχία που είχαν τα άλλα τρία σχέδια απόσυρσης οχημάτων, είναι να μειωθεί η ηλικία των αυτοκινήτων που θα αποσύρονται. Θα είναι, δηλαδή, μικρότερη των δεκαπέντε χρόνων και θα αυξηθεί το ποσό που δίδεται στους ιδιοκτήτες. Επιπλέον γίνονται σκέψεις για να περιληφθούν στο νέο σχέδιο και άλλες κατηγορίες οχημάτων πέραν των ιδιωτικών, δηλαδή και επαγγελματικών οχημάτων.

Αυτή τη στιγμή στους δρόμους κυκλοφορούν, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, 140 χιλ. οχήματα τα οποία ξεπερνούν την ηλικία των 15 χρόνων. Στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου απόσυρσης οχημάτων το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα έχει εφαρμογή μέχρι τις 3 Απριλίου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει λάβει 7700 αιτήσεις από ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων. Στα προηγούμενα δύο, που επίσης κρίθηκαν επιτυχημένα από τους αρμοδίους, αποσύρθηκαν 11,200 οχήματα τα οποία κόστισαν στο κράτος €8.900.000.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει στη βουλή τα νέα μέτρα για την απόσυρση αυτοκινήτων τα οποία αναμένει, όπως ανέφερε να είναι ιδιαίτερα γενναία. Να δοθούν, υποστήριξε, κίνητρα τα οποία να αποβούν και προς όφελος της οικονομίας του τόπου και προς όφελος του περιβάλλοντος.

Παράλληλα κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση όπως προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση των αδειών κυκλοφορίας κυρίως ως αντιστάθμισμα για το ιδιαίτερα φορολογημένο κυπριακό αυτοκίνητο και για τους φόρους καυσίμων που πληρώνουν οι κύπριοι.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |