Tuesday, March 10, 2009

Ράλι στην Wall Street με όχημα την Citi

Ράλι στην Wall Street με όχημα την Citi

Τα αισιόδοξα σχέδια από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, Ben Bernanke, και τα νέα πως η Citigroup εμφάνισε κέρδη στους δύο πρώτους μήνες του 2009 έδρασαν ως καύσιμα για το ράλι που καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στην Wall Street, που οδήγησε τον Dow σε κέρδη πάνω από 300 μονάδες και τον Nasdaq στο +6%.

"Αυτού του είδους οι κινήσεις ευρείας βάσης είναι περισσότερο ενθαρρυντικές, ωστόσο παραμένει το ερώτημα που εγείρεται είναι το κατά πόσο είναι βιώσιμο; Σε αυτό το σημείο, τουλάχιστον έτσι μοιάζει” δήλωσε στο Dow Jones Newswires ο Gordon Charlop, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosenblatt Securities.

Τα κέρδη στην Wall διευρύνθηκαν, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Barney Frank, πως η επαναφορά του κανονισμού "uptick” στην Wall Street από την αμερικανική Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι θέμα μηνός. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει πως οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν έως ότου οι μετοχές μίας εταιρείας ενισχυθούν προτού γίνει πώληση “short”.

Εάν και εφόσον γίνει επαναφορά του κανονισμού, τότε αυτός θα δράσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την αγορά, σύμφωνα με σχόλια traders.

Σε εταιρικό επίπεδο, πρωταγωνιστές αποδεικνύονται οι τράπεζες, με αιχμή του δόρατος την Citigroup, που ηγείται των κερδών στα blue-chips. Aφορμη στάθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του πάλαι ποτέ τραπεζικού “κολοσσού”, Vikram Pandit, πως η Citigroup κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2009 αποδείχθηκε κερδοφόρος, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περιμένουν ζημιές.

Σύμφωνα με εσωτερικό memo που απέστειλε ο Vikram, η τράπεζα πραγματοποίησε αυστηρά εσωτερικά “τεστ κοπώσεως”, ενώ ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος με την τιμή της μετοχής της Citi και τις λαθεμένες αντιλήψεις για την εταιρεία και την χρηματοπιστωτική θέση. Η μετοχή της Citigroup κερδίζει 36,19%.

Σημαντική άνοδο 25,6% εμφανίζουν οι μετοχές της Bank of America, στον απόηχο έκθεσης οίκου που θέλει την εταιρεία να αναδύεται με επιτυχία από την κρίση.

Επίσης, προσπάθεια ανάκαμψης πραγματοποιεί η μετοχή της HSBC, που κερδίζει 11,13%, μετά την υποχώρηση τους χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Πέραν όμως του Bernanke που τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενδιαφέρον είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), Sheila Bair, πως το σχέδιο απορρόφησης των τοξικών παγίων των τραπεζών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να κάνει επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 282,91 μονάδες (+4,32%) και βρίσκεται στις 6.829,96 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 71,71 μονάδων (+5,65%) φτάνοντας 1.340,35 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 33,18 μονάδων (+4,90%) και βρίσκεται στις 709,71 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημαντικά κέρδη καταγράφει η Du Pont καθώς διαπραγματεύεται στα $17,70 με άνοδο 1,56 δολαρίων ή σε ποσοστό 9,67%. Ακολουθούν η Caterpillar με κέρδη 8,74% στα $26,01 και η Intel στα $13,52 με άνοδο 7,73%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας


CAPITAL.GR

No comments:

Share |