Tuesday, March 10, 2009

ΗΠΑ: Εκτίναξη ανεργίας στο 9,4% το 2009

ΗΠΑ: Εκτίναξη ανεργίας στο 9,4% το 2009

Στο 9,4% αναμένεται να εκτιναχθεί το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ φέτος και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον καθ’ όλο το 2011, απειλώντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Η άνοδος της ανεργίας ξεπερνάει το 8,8% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ της 2ας και της 9ης Μαρτίου. Όπως τονίζεται, το μέσο ποσοστό των επόμενων δύο ετών αναμένεται να ξεπεράσει το υψηλό 25ετίας του 8,1%, που ανακοινώθηκε για το Φεβρουάριο.

Η έρευνα του Bloomberg δείχνει επίσης ότι οι προβλέψεις της διοίκησης Ομπάμα, οι οποίες διατυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα, έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών. Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος «βλέπει» μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7,9% την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας Φεβρουαρίου ήταν το υψηλότερο από το 1983, με τους εργοδότες να απολύουν συνολικά 651.000 υπαλλήλους. Η αμερικανική οικονομία έχει ήδη απολέσει 4,4 εκατ. θέσεις εργασίας από το Δεκέμβριο του 2007, όταν ξεκίνησε η οικονομική επιβράδυνση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |