Tuesday, March 10, 2009

Βρετανία: Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Βρετανία: Συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Υπέρ της ανάληψης συντονισμένης διεθνούς δράσης απέναντι στην οικονομική κρίση, τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, υποστηρίζοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

Ο Αλιστερ Ντάρλινγκ θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις «οφείλουν να είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» και προσθέτει: «Σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δραστηριοποιηθούν συντονισμένα», γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Guardian.

Οι θέσεις του επισημαίνουν για μια ακόμη φορά τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Χθες, ο Λόρενς Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου ζήτησε σε συνέντευξή του από τις βιομηχανικές χώρες να μην σταματήσουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη, διότι η παγκόσμια οικονομία «έχει ανάγκη από αύξηση της ζήτησης και από την έκτακτη δραστηριοποίηση των κρατικών εξουσιών».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε την έκκληση αυτή κατά τη μηνιαία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, της οποίας προεδρεύει.

«Συμφωνήσαμε ως προς το ότι οι πρόσφατες αμερικανικές εκκλήσεις για μια πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια δεν μας βρίσκουν σύμφωνους στο μέτρο που δεν είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα συγκυριακά πακέτα που έχουμε ήδη διαμορφώσει».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Περ Στάινμπρουκ πρόσθεσε από την πλευρά του ότι δεν προβλέπεται η λήψη κανενός νέου μέτρου: «πρέπει ήδη να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε αποφασίσει», είπε.

Ο Βρετανός υπουργός οικονομικών δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει ήδη λάβει συντονισμένα μέτρα, αλλά θεωρεί ότι «απέναντι στη σοβαρότερη και συνολικότερη παγκόσμια οικονομική κρίσης εδώ και πολλές γενιές, οι κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμασθούν για περισσότερα μέτρα».

«Οπως δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Λάρι Σαμερς, η ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομία εξισορροπεί μόνη της είναι λανθασμένη», λέει, απευθύνοντας έκκληση προς την Ομάδα των 20 να υποστηρίξει την αναχρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει την προσωρινή αύξηση των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια (396 δις ευρώ) για την αντιμετώπιση των αναγκών πολλών χωρών απέναντι στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με σχέδιο προκαταρκτικού εγγράφου για τη σύνοδο της Ομάδας των 20.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |