Monday, February 9, 2009

Κίνα: Καταρρέει η εξαγωγική δραστηριότητα

Κίνα: Καταρρέει η εξαγωγική δραστηριότητα

Περισσότερες από 4.000 κινεζικές εταιρείες παιχνιδιών έκλεισαν πέρυσι, καθώς η παγκόσμια ύφεση περιόρισε τη ζήτηση και ορισμένες χώρες επέβαλαν πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι εξαγωγές παιχνιδιών της Κίνας αυξήθηκαν μόλις 1,8% πέρυσι, 18,5% λιγότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007, όπως μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Η κατάρρευση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση έχουν κοστίσει την εργασία 20 εκατ. εργαζομένων που μετανάστευσαν στα μεγάλα κινεζικά βιομηχανικά κέντρα από την ύπαιθρο με σκοπό να εργαστούν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής καθώς οι άνεργοι μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ηδη, η κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόγραμμα μέτρων ύψους 585 δισ. δολαρίων για την τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Το 49% των κινεζικών εταιρειών κατασκευής παιχνιδιών με εξαγωγική δραστηριότητα έκλεισαν στη διάρκεια του 2008, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη σε λειτουργία περί τις 4.388 επιχειρήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |