Monday, February 9, 2009

Σουηδικό πλήγμα για Ασπίς

Σουηδικό πλήγμα για Ασπίς


Κόκκινο άναψε στα σχέδια της Aspis Holdings για ειδική συμμετοχή στην Aspis Liv Forsakrings AB η αρμόδια εποπτική αρχή της Σουηδίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Aspis, ο λόγος απόρριψης που επικαλέστηκε η σουηδική αρχή ήταν οι επιστολές και τα σχόλια που είχε πάρει από την Έφορο Ασφαλίσεων της Κύπρου η οποία τους ενημέρωνε ότι η ίδια είχε απορρίψει το αίτημα της εταιρείας για ειδική συμμετοχή στην Universal Life Insurance επειδή θεωρεί την εταιρεία ότι δεν έχει τα απαραίτητα εχέγγυα για να έχει ειδική συμμετοχή στην εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία. Ως εκ τούτου η Σουηδική αρχή, η οποία βάση των οδηγιών της ΕΕ έχει υποχρέωση να στηρίζεται σε πληροφορίες που παίρνει από άλλη αρμόδια αρχή κράτους μέλους της ΕΕ όταν αφορά ξένες εταιρείες, δεν μπορούσε να αγνοήσει την θέση της Εφόρου Ασφαλίσεων και δεν είχε άλλη επιλογή από το να απορρίψει το αίτημα της Εταιρείας.

Σύμφωνα με την Aspis, στις 24/11/08 το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου δικαίωσε την εταιρεία αναφορικά με την υπόθεση Universal Life χαρακτηρίζοντας την στάση της Εφόρου Ασφαλίσεων «αντινομική και ανεπίτρεπτη» ανοίγοντας την πόρτα για διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, για να προστατεύσει τα συμφέροντα της η εταιρεία έχει ανανεώσει την σύμβαση της με την Aspis Capital AE κα την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ ούτως ώστε η μεταβίβαση των μετοχών της Aspis Liv Forsakrings AB να μπορεί να γίνει μέχρι τις 30/06/2009, και έτσι να δοθεί χρόνος στην εταιρεία, να προχωρήσει με νέο αίτημα στις σουηδικές αρχές είτε η ίδια είτε άλλη εταιρεία που θα υποδείξει.

Το εννιάμηνο του 2008 τα εισοδήματα της εταιρείας από τη Σουηδία ανήλθαν στα €12,8 εκ. από €13,8 εκ. το εννιάμηνο του 2007 και α κέρδη από τη Σουηδία έφθασαν το €1,2 εκ. από €830,9 χιλ. κατά το ίδιο εννιάμηνο.

Η σουηδική εποπτική αρχή έλαβε την απόφαση στις 22 Μαίου 2008. Δεν έγινε γνωστό γιατί η Ασπίς ανακοίνωσε αυτή την απόφαση σήμερα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |