Monday, February 9, 2009

Στο τέταρτο τρίμηνο η ανάκαμψη στα ακίνητα

Στο τέταρτο τρίμηνο η ανάκαμψη στα ακίνητα

Η εικόνα της αμερικανικής αγοράς στέγης είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Οι τιμές των κατοικιών σε μεγάλες πολιτείες από τη Φλόριντα έως και την Καλιφόρνια έχουν υποχωρήσει δραστικά από το ζενίθ τους το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Σε έκθεσή της η Moody's Economy.com εκτιμά ότι η πτωτική αυτή πορεία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με την ανάκαμψη να μην έρχεται πριν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τότε οι τιμές θα αγγίξουν το ναδίρ τους, με τον δείκτη National Standard & Poor's/Case Shiller να έχει υποχωρήσει περίπου 36% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Μέχρι η αγορά να δει «πάτο», σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 62% των 381 μητροπολιτικών περιοχών στις ΗΠΑ θα παρουσιάζουν πτώση άνω του 10% στις τιμές κατοικιών. Σε 100 μητροπολιτικές περιοχές μάλιστα η πτώση θα ξεπεράσει το 20%.

Το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθεί η πόλη Πούντα Γκόρντα της Φλόριντα. Το ναδίρ για τη συγκεκριμένη αγορά θα έρθει το δεύτερο τρίμηνο του 2010, με τις τιμές κατοικιών να έχουν υποχωρήσει, όπως προβλέπει η Moody's Economy.com, έως και 65,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Σε εθνικό επίπεδο οι πωλήσεις μονοκατοικιών μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση θα έχουν υποχωρήσει 40%, ενώ οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών θα εμφανίζονται μειωμένες κατά 70%. Από τα μέσα του έτους, ωστόσο, οι πωλήσεις, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται χάρη στα προωθούμενα μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας.

Ουσιαστική ανάκαμψη στις πωλήσεις (στις οποίες όμως συνυπολογίζονται και οι πωλήσεις μέσω πλειστηριασμού, ύστερα από κατάσχεση του ακινήτου) θα καταγραφεί στα τέλη του 2009. Όσον αφορά στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών, ωστόσο, οι προοπτικές είναι πιο δυσοίωνες, καθώς δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν το 2011.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |