Monday, February 9, 2009

Αμοιβαία κεφάλαια: Στην Εισαγγελία το νομοσχέδιο

Αμοιβαία κεφάλαια: Στην Εισαγγελία το νομοσχέδιο


Στη Γενική Εισαγγελία, για νομοτεχνική επεξεργασία, βρίσκονται τα νομοσχέδια τροποποίησης των υφιστάμενων νομοθεσιών περί φορολογίας για τη δημιουργία θεσμού αμοιβαίων κεφαλαίων, που θα στοχεύει στην προσέλκυση κυπριακών και ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκ των Οικονομικών Διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως σε ένα περίπου μήνα τα νομοσχέδια θα είναι έτοιμα να κατατεθούν στη βουλή για ψήφιση.

Ο κ. Τρόκκος είπε ότι από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμαστεί οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στη φορολογία του εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και στη φορολογία για την έκτακτη αμυντική εισφορά των εισοδημάτων από μερίσματα, ώστε να μην υπάρχουν αντικίνητρα στην προσέλκυση αμοιβαίων κεφαλαίων στην Κύπρο.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να καταργηθούν τα αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα για τη δημιουργία του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Κύπρο, εξήγησε ο κ. Τρόκκος, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν στη νομοθεσία φορολογικά αντικίνητρα που δεν κάνουν ελκυστική την Κύπρο ως χώρα για δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόκκο, η προσέγγιση των αλλαγών είναι να καταστεί ελκυστικότερη η επένδυση σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, παρά αν ο επενδυτής προβεί από μόνος του σε επενδύσεις σε παρόμοιας μορφής προϊόντα.

«Για να καλυφθούν», συνέχισε, «οι διάφορες πηγές εισοδήματος ενός αμοιβαίου πρέπει να δεις πως θα φορολογούνται οι πηγές αυτές, με στόχο πάντα να είναι ελκυστικό το αμοιβαίο στον επενδυτή».

Ανέφερε ότι η τελική φορολόγηση ενός αμοιβαίου θα εξαρτάται από το πού έχει επενδύσει και πρόσθεσε ότι αν το αμοιβαίο έχει, μεταξύ άλλων επενδύσεων, καταθέσεις σε τράπεζες θα φορολογείται μόνο με εταιρική φορολογία 10%, ενώ δεν θα φορολογούνται τα κέρδη ενός αμοιβαίου από την πώληση τίτλων και τα μερίσματα που θα λαμβάνει από την κατοχή τίτλων άλλων εταιρειών.

Πρόσθεσε ότι τα μερίδια των αμοιβαίων θα περιληφθούν στον όρο «τίτλο» της φορολογικής νομοθεσίας, ούτως ώστε να μην υπόκειται σε φορολογία.

Όσον αφορά τις τροποποιήσεις του νόμου περί εκτάκτου εισφοράς για την άμυνα, ο κ. Τρόκκος είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση από 15% στο 3% της λογιζόμενης διανομής των αμοιβαίων, που αφορά τη φορολογία που επιβάλλεται σε περίπτωση που κέρδη μιας εταιρείας δεν διανεμηθούν υπό μορφή μερίσματος εντός δύο ετών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |