Monday, February 9, 2009

Εβδομάδα εξελίξεων

Εβδομάδα εξελίξεων


Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και ειδικά στις ΗΠΑ, ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, μετά και τα θετική ανταπόκριση για το σχέδιο του Ομπάμα.

Το κλίμα, βέβαια, «βαραίνουν» οι ανακοινώσεις των οικονομικών δεικτών, κυρίως αυτών που αφορούν την ανεργία αλλά και τα άσχημα αποτελέσματα του περσινού τέταρτου τριμήνου.

Στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης θα ξεκινήσει σήμερα από τις 1.761,69 μονάδες, μετά το εντυπωσιακό κλείσιμο της Παρασκευής, με το οποίο η αγορά κατάφερε να περιορίσει τις εβδομαδιαίες απώλειές της στο 1%.

Χαρακτηριστική και την εβδομάδα που προηγήθηκε ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να μειώνονται κατά 8,8%, στα 97,8 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης, ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 1,95%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,41%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,47% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, εννιά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με δύο εξ αυτών με άνοδο μεγαλύτερη του 4%, ενώ οι υπόλοιποι οχτώ υποχώρησαν. Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Χημικών (6,49%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος της Υγείας (4,57%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Κατασκευών & Υλικών (-6,52%), του Εμπορίου (-4,34%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,53%) και των Ασφαλειών (-3,45%).

Οπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, το περιεχόμενο των ειδήσεων της τρέχουσας εβδομάδας θα εμπλουτιστεί από τις ανακοινώσεις των χρηματοοικονομικών ομίλων (τραπεζών-ασφαλιστικών κ.λπ.), οι οποίες κατά κύριο λόγο θα αποτελέσουν το βασικό καταλύτη των τάσεων στις αγορές.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |