Monday, February 9, 2009

Στα 11 δις οι προσφορές στην 3ετία- Το δημόσιο θα αντλήσει 7 δις ευρώ

Στα 11 δις οι προσφορές στην 3ετία- Το δημόσιο θα αντλήσει 7 δις ευρώ

Προσφορές που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία έχουν υποβληθεί έως τώρα στην δημοπρασία των 3ετών ομολόγων ξεπερνώντας τα 11 δις ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο ζητούσε να αντλήσει περί τα 5 δις ευρώ και μέχρι τώρα το ζητούμενο ποσό έχει υπερκαλυφθεί κατά 2,2 φορές. Ωστόσο είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο λόγω της μεγάλης προσφοράς να αυξήσει το ποσό που θα αντλήσει από τα 5 στα 7 δις ευρώ. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι μια ώρα μετά την έναρξη της δημοπρασίας είχαν συγκεντρωθεί 2,5 δις ευρώ και περίπου 4 ώρες μετά την έναρξη περίπου 7 δις ευρώ και 5 ώρες μετά την έναρξη στα 11 δις ευρώ.

Στην δημοπρασία συμμετέχουν η Alpha , Eurobank Πειραιώς και Hypovereisbank. Με βάση τα τωρινά δεδομένα η απόδοση του 3ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί σε ένα εύρος μεταξύ 4,48% και 4,5% περίπου. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την δημοπρασία είναι μεγάλο και σήμερα αναμένεται να κλείσει η διαδικασία.

Με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται περίπου το 50 της έκδοσης καλύπτεται από την Ελλάδα και το υπόλοιπο 50% από το εξωτερικό. Όσον αφορά την γεωγραφική διασπορά περίπου το 65% της έκδοσης που αντιστοιχεί στους ξένους προέρχονται από την Ευρώπη και είναι κατά βάση ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.α.

Σημειώνεται ότι το 3ετές ομόλογο θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό θα καταστεί λαϊκό ομόλογο με απόδοση κοντά στο 4,4%με 4,5% περίπου. Όσον αφορά τα spreads φαίνεται ότι κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 230 και 240 μονάδες βάσης στην 10ετία. Πάντως είναι γεγονός ότι τα spreads έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |