Thursday, May 15, 2008

Βήματα για μείωση δικαστικού επιτοκίου

Βήματα για μείωση δικαστικού επιτοκίου


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για τη μείωση του δικαστικού τόκου από 8% σε 6%, αφού την πρόταση ασπάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, η οποία διεξήχθη παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμο του 2008, συμφώνησαν όλοι για την αναγκαιότητα της μείωσης του επιτοκίου.

Ο τόκος αφορά τα ποσά που επιδικάζουν τα δικαστήρια σε αποφάσεις που περιέχουν χρηματική ποινή. Ο τόκος είναι σταθερός στο 8%, ενώ τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας κυμαίνονται από το 2001 σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το 7% που ήταν μέχρι τότε. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι σήμερα 4%.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών οι οποίοι συνυπογράφουν την πρόταση χαρακτήρισε «εξωπραγματικό το επιτόκιο που επιβάλλει ο υφιστάμενος νόμος με τα σημερινά δεδομένα και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και όχι αυτούς που θα έπρεπε να εξυπηρετεί», ανέφερε ο κ. Νικόλαου.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να είναι σταθερό το επιτόκιο είτε κυμαινόμενο, ενώ συμφωνούμε όπως κυμανθεί στο 6%», συμπληρώνοντας ότι η Επιτροπή είναι ανοικτή σε οποιοσδήποτε εισηγήσεις.

Λογική χαρακτήρισε την πρόταση ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης που τάχθηκε υπέρ του κυμαινόμενου επιτοκίου. «Δεν μπορεί η τακτική απόφαση να έχει 8% όταν τα τρέχοντα επιτόκια είναι της τάξης του 4%- 4,5%». Ανέφερε και εισηγήθηκε να έχει την ίδια πρακτική που ακολουθήθηκε για τις αποζημιώσεις για το θέμα των απαλλοτριώσεων.

Υπέρ της μείωσης του δικαστικού επιτοκίου τάχθηκε και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. «Εάν είναι σταθερό το επιτόκιο, θα διευκολύνεται η δουλειά του πρωτοκολλητή, ενώ όσον αφορά το ύψος συμφωνούμε με το 6% ή με το λεγόμενο ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για φύλαξη της κύριας αναχρηματοδότησης το οποίο επί του παρόντος είναι 4% συν 1,5%», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης υπέδειξε ότι θα πρέπει να επιλυθούν κάποια πρακτικά προβλήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Ως τέτοια ανέφερε την παρέμβαση που μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται σε μια δικαστική απόφαση «εφ’ όσο στο κείμενο της αναφέρεται το επιτόκιο και όταν αυτό θα διαφοροποιείται στη διάρκεια του χρόνου, που αυτό μπορεί να γίνει μια ή δύο φορές το χρόνο, ενδέχεται να θεωρηθεί ως παρέμβαση παρεμβαίνεις στη δικαστική απόφαση».

Ένα δεύτερο θέμα που χρήζει ρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, είναι ο τρόπος είσπραξης του οφειλόμενου τόκου από τον πρωτοκολλητή αφού δε θα γνωρίζει το ισχύον επιτόκιο κάθε περίπτωση αφού θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα επιτόκια της αγοράς.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Ασφαλιστών και των Συνδέσμων Καταναλωτών συμφώνησαν με την τροποποίηση της νομοθεσίας για χαμηλότερο επιτόκιο, ενώ τάχθηκαν και υπέρ του κυμαινόμενου επιτοκίου.

Το θέμα εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι από τα πάγια αιτήματα διαφόρων επαγγελματικών φορέων, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, που καλούνται να πληρώσουν σημαντικά επιπρόσθετα ποσά σε τόκους, σε επιδικασθείσες αποζημιώσεις. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο από τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων, καθώς οι τόκοι συντρέχουν από την ημέρα καταχώρησης της αγωγής.

Πρόσφατα οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν υποστηρίξει ότι ο ψηλός τόκος δίνει κίνητρο στους ενάγοντες να μην καταλήγουν σε εξώδικο συμβιβασμό εντός λογικών χρονικών πλαισίων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |