Thursday, May 15, 2008

Επιβράδυνση οικονομικής ανάπτυξης

Επιβράδυνση οικονομικής ανάπτυξης

Αισθητή επιβράδυνση καταγράφει το πρώτο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός μεγέθυνσης της κυπριακής οικονομίας, επηρεασμένος από τις αρνητικές τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων. Σύμφωνα με σημερινή προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 περιορίστηκε στο 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το φετινό τρίμηνο στα €3.050,5 εκ. Ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας καταγράφει μείωση για τρίτο συνεχές τρίμηνο, αφού το τελευταίο τρίμηνο του 2007 είχε φθάσει το 4,3% και το τρίτο τρίμηνο το 4,6%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2008 υπολογίζεται από τη Eurostat ότι έπεσε ακόμη πιο χαμηλά στο 3,9%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, ενδείξεις επιβράδυνσης παρατηρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στους τομείς των κατασκευών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Οι ενδείξεις είναι συμβατές με την ευρύτερη εντύπωση που υπάρχει στην αγορά για σαφή επιβράδυνση στο συγκεκριμένο κλάδο, εν μέρει λόγω της μείωσης του ορίου χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και λόγω του ότι η περσινή αύξηση ήταν ασυνήθιστα ψηλή.

Σε αντίθεση με τις κατασκευές και τα ακίνητα, αύξηση παρατηρήθηκε στους τομείς των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Η στατιστική υπηρεσία δε δίνει περισσότερα στοιχεία για τη συνεισφορά των διαφόρων τομέων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Η επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης είναι αναμενόμενη, καθώς τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ότι θα περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 4% για ολόκληρο το έτος.

Επιβράδυνση και στην ΕΕ

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καταγράφεται και στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύτηκαν επίσης σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2008 περιορίστηκε σε 2,4% από 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και 2,9% το τρίτο τρίμηνο. Στην ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2007 στο 2,2%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |