Thursday, May 15, 2008

DP World, Cosco και Hutchison κατέθεσαν προσφορές στον ΟΛΘ

DP World, Cosco και Hutchison κατέθεσαν προσφορές στον ΟΛΘ

Θεσσαλονίκη,

ΤΡΕΙΣ προσφορές - από Dubai Ports World, Cosco και Ηutchison - κατατέθηκαν χθες και ανοίγονται σήμερα, για το ΣΕΜΠΟ του 6ου προβλήτα του Ο.Λ.Θ.

Με την κατάθεση των προσφορών λήγει μία δύσκολη περίοδος για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατάφερε εκτός από τις δύο κινεζικές εταιρείες, να προσελκύσει και την αραβική Dubai.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση τριών προσφορών κρίνεται ικανοποιητική από τη πλευρά της διοίκησης του ΟΛΘ, ενώ από την άλλη, οι εργαζόμενοι θεωρούν περιορισμένο το ενδιαφέρον που δεσμευτικά εκδηλώνεται, αφού όπως υποστηρίζουν σαν λιμάνι φορτίων transit, η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει μικρότερο ρίσκο για τους επενδυτές από ό,τι αυτό του Πειραιά.

Όπως για τον ΟΛΠ [OLPr.AT] , έτσι και για τον ΟΛΘ, η COSCO Pacific «κατεβαίνει» μόνη της, ενώ η Hutchison Port και η Hatchison Investment είναι μαζί με τις ALAPIS και ΛΥΔ συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. Η Dubai PW που «κατεβαίνει» στο διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής της P&O, έχει μαζί της την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , την Ακτωρ Παραχωρήσεις, αλλά και τον επίσημο εκπρόσωπο και συνεργάτη της στην Ελλάδα Διονύση Στεριώτη.

Με το διαγωνισμό για το ΣΕΜΠΟ της ΟΛΘ Α.Ε. να περνάει στην επόμενη φάση, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και τα μεγάλα έργα του λιμανιού, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν παγώσει ακριβώς επειδή έχουν συνδεθεί με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο λιμάνι.

Μεγάλα έργα δε είναι δύο: Η επέκταση του 6ου προβλήτα- έργο που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται αλλά σταμάτησε ενόψει του διαγωνισμού για το ΣΕΜΠΟ. Η δημιουργία εμπορευματικού σταθμού - logistics center, που εκτιμάται ότι πολύ θα ενδιαφέρει την εταιρεία που θα αναλάβει να διαχειριστεί το container terminal του ΟΛΘ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εχθές στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας της ΟΜΥΛΕ κ. Σπανόπουλος, επανέλαβε την αντίθεση των εργαζομένων με την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ, μίλησε ότι το δήθεν μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών κατέληξε να είναι μόλις δύο προσφορές για Πειραιά και τρεις για Θεσσαλονίκη, ενώ ανακοίνωσε συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και παράλληλη εξέταση των νέων δεδομένων.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ, θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση μπροστά από τη κεντρική πύλη . Τις γραμμές τους θα πυκνώσουν οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και, στη συνέχεια, όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Δηλώσεις ΥΕΝΑΝΠ

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης μόλις ενημερώθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Λ.Θ. Γιάννη Τσάρα για την κατάθεση τριών προσφορών δήλωσε:

«Με την υποβολή τριών προσφορών για την παραχώρηση της διαχείρισης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμένος Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται το πιο σημαντικό στάδιο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στα λιμάνια της χώρας που αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον των τριών εταιρειών ξεπερνά κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς όλες έχουν μακρά εμπειρία και τεράστιο μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία», και προσέθεσε: «Με την παραχώρηση της διαχείρισης των ΣΕΜΠΟ των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης η Ελλάδα γίνεται κυρίαρχο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και τελικά του κάθε πολίτη ξεχωριστά».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |