Thursday, May 15, 2008

Οικονομική ανάκαμψη ύστερα από δύο χρόνια

Οικονομική ανάκαμψη ύστερα από δύο χρόνια


ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να εξασθενήσουν και η ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται ενωρίτερα από το 2009 παρά τις αμυδρές ενδείξεις για τόνωση της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και έρευνες.

Τροχοπέδη στην ανάκαμψη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει πριν από το 2009, μολονότι ένα «μεγάλο μέρος» της χρηματοπιστωτικής κρίσης ενδεχομένως να έχει παρέλθει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν. «Πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος της χρηματοπιστωτικής κρίσης βρίσκεται πίσω μας, όμως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν όλα έχουν τελειώσει. Δεν βλέπω ανάκαμψη πριν από το 2009», είπε χαρακτηριστικά ο Στρος-Καν.

Οι ισχυρές αναδυόμενες αγορές, όπως Κίνα, Ινδία και Βραζιλία, στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία, όμως οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου, εμπορευμάτων και αγαθών διατροφής παραμένουν τροχοπέδη, σύμφωνα με τον Στρος-Καν. Την ανησυχία του Στρος-Καν συμμερίζεται και η κορυφαία στρατηγική αναλύτρια της Goldman Sachs Αμπι Κοέν, η οποία δήλωσε ότι «η δυσπραγία δεν έχει τελειώσει» για την αμερικανική οικονομία.

Η Κοέν πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σταθεροποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2009, αν και θεωρεί ότι οι αγορές βρίσκονται ήδη σε διαδικασία βελτίωσης. «Ορισμένοι πιστωτές έχουν επιστρέψει στην αγορά, κάποιοι επενδυτές στις αγορές μετοχών και μερικές τράπεζες έχουν αρχίσει να δανείζουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά.

Οικονομική επιβράδυνση προοιωνίζεται και ο βασικός οικονομικός δείκτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος υποχώρησε στο 98,1 το Μάρτιο από το 98,6 του Φεβρουαρίου. Ερευνα ωστόσο του Bloomberg υπογραμμίζει ότι η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία βελτιώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Μάιο, εν μέσω ενδείξεων ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης έχουν παρέλθει.

Ο παγκόσμιος δείκτης εμπιστοσύνης του Bloomberg αυξήθηκε στο 22,7 από το 14,5 του Απριλίου, με τους ερωτηθέντες να εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι σε όλες τις περιοχές και να αναστρέφουν τις προβλέψεις τους για περαιτέρω πτώση του δολαρίου από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ρεζέρβ σηματοδότησε ότι είναι έτοιμη να διακόψει τις μειώσεις των επιτοκίων. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία εμφανίστηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι για την προοπτική του ευρώ. Η ίδια έρευνα του Bloomberg έδειξε επίσης ότι οι επενδυτές στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη αρχίζουν να πιστεύουν λιγότερο ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν. Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ιάπωνες, οι Ελβετοί και οι Βραζιλιάνοι για την πορεία των μετοχών τους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |