Thursday, May 15, 2008

Profit warning για Marfin Popular Bank

Σε αναθεώρηση του guidance για την κερδοφορία του 2008 της Marfin Popular Bank προέβηκε το απόγευμα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος. Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης της Τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι τα φετινά κέρδη της Τράπεζας αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €500 και €600 εκ. αντί του αρχικού στόχου των €617 εκ. που είχε θέσει στο business plan που είχε δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο, λόγω της κρίσης που υπάρχει διεθνώς. Η αλλαγή του guidance της Marfin είναι η πρώτη από κυπριακή ή ελληνική Τράπεζα το 2008.

«Η παρούσα κατάσταση είναι αυτή που όλοι γνωρίζετε και δεν μπορεί παρά να έχει επίπτωση σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια» είπε στην ομιλία του ο κ. Βγενόπουλος. «Ο στόχος κερδοφορίας μας για το 2008 είναι της τάξεως των €600 εκ. Οι αναλυτές βλέποντας τις εξελίξεις που υπάρχουν στο οικονομικό σύστημα ήδη έχουν κάνει τις δικές του αναθεωρήσεις και θεωρούν ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτά τα νούμερα και ότι θα κάνουμε περίπου €500 εκ. Και η αγορά αυτή τη στιγμή μας δίνει μια τιμή που αντικατοπτρίζει κερδοφορία της τάξεως των €400 εκ.» σημείωσε.

«Με τις εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς και την ορατότητα που έχουμε» συνέχισε ο κ. Βγενόπουλος, «πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα κινηθούν σε ένα ευρύ περιθώριο. Αυτό το περιθώριο το βλέπουμε να είναι μεταξύ €500 – €600 εκ ευρώ».

«Τα καλά νέα είναι ότι τα κέρδη θα είναι οπωσδήποτε παραπάνω απ’ ότι θεωρεί η αγορά. Τα κακά νέα είναι ότι ο στόχος των €600 εκ εμφανίζεται να είναι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης από τη στιγμή που δίνουμε μια τέτοια ευρύτητα μεταξύ €500-€600 εκ. αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε ορατότητα και ο λόγος είναι ότι οι ειδήσεις έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Σε καθημερινή σχεδόν βάση έχω την πληροφόρηση η οποία αλλάζει τα δεδομένα και παρόλο που η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το 80% της κρίσης είναι πίσω μας, αυτή η άποψη είναι δυνατόν να αποδειχθεί αισιόδοξη» είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Το 2007 η Τράπεζα κατέγραψε κέρδη €593 εκ. Το συντηρητικό, όπως είχε χαρακτηριστεί, business plan του ομίλου, προέβλεπε κέρδη πριν το συμφέρον μειοψηφίας ύψους €617 εκ., δηλαδή αύξηση 4%.

Δεσμεύσεις σε μετόχους

Παρά την αρνητική αναθεώρηση στόχων, ο κ. Βγενόπουλος δεσμεύθηκε έναντι των μετόχων ότι το μέρισμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Η κερδοφορία μας σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη και πολύ δυνατή και θα μας επιτρέψει και του χρόνου να συνεχίσουμε την αυξητική φάση του μερίσματος» σημείωσε. Επομένως, είπε, «ανεξάρτητα από την κεφαλαιακή αποτίμηση της επενδύσεως του κάποιος θα μπορεί να έχει μια πολύ καλή απόδοση της επενδύσεως του έστω και σε μια χρονιά η οποία εξελίσσεται με τον τρόπο αυτό». Φέτος η Τράπεζα παραχώρησε μέρισμα €0,35 ανά μετοχή.

Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος, τόνισε την υγιή κατάσταση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζα και σημείωσε ότι ο όμιλος δεν αναλαμβάνει ρίσκα για σκοπούς πρόσκαιρου κέρδους και εντυπωσιασμού.

Τόνισε, τέλος ότι «μια τράπεζα με σωστή στρατηγική είναι δυνατόν να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να βγει από αυτή την κρίση και δυνατότερη από ότι μπήκε».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |