Thursday, May 15, 2008

Στα 400 δισ. δολ. το κόστος της πιστωτικής κρίσης

Στα 400 δισ. δολ. το κόστος της πιστωτικής κρίσης

ΣΕ 400 ΔΙΣ. δολάρια υπολογίζει ο διεθνής οίκος Fitch το κόστος της πιστωτικής κρίσης για τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα. Προβλέπει ωστόσο παράλληλα ότι στο εξής οι αναθεωρήσεις της αξιολόγησης εξασφαλισμένων με υποθήκες στοιχείων ενεργητικού θα είναι ελάχιστες, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη αποκαλύψει το 80% των ζημιών τους από την έκθεση στα επενδυτικά αυτά εργαλεία.

Από τις συνολικές απώλειες των 400 δισ. δολαρίων το 50% αντιστοιχεί σε ζημίες τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο στους άλλους παίκτες του χρηματοοικονομικού τομέα: ασφαλιστές, διαχειριστές ενεργητικού και αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds). Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει ζημίες 165 δισ. δολαρίων εξαιτίας της έκθεσης σε εξασφαλισμένα με υποθήκες χρεόγραφα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η JP Morgan Chase & Co. προειδοποιεί ότι οι μεγάλες αμερικανικές εμπορικές τράπεζες, που έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα από τις αναταράξεις στις αγορές ενυπόθηκου στεγαστικού χρέους και δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με νέες αδυναμίες σε άλλους τομείς.

Όπως επισημαίνει σε αναφορά της η επενδυτική τράπεζα, οι πιστωτικοί όμιλοι παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα αυξανόμενα προβλήματα στους τομείς πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα ο οίκος Moody's χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τους ασφαλιστές ομολόγων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η έκθεσή των ασφαλιστών ομολόγων σε δεύτερης ποιότητας χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκες είναι μεγάλη, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις της αξιολόγησής τους. Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές της μεγαλύτερης ασφαλίστριας ομολόγων στις ΗΠΑ, MBIA, παρουσίαζαν απώλειες 6,3%, ενώ της Ambac πτώση 7,6%.

O διεθνής οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρεί στο σχεδιασμό νέων μέτρων, με στόχο να βελτιώσει την κατανόηση των αξιολογήσεών του σε δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα νέα μέτρα, που σύμφωνα με τη Moody's ενισχύουν τη σαφήνεια και τη διαφάνεια στη διαδικασία αξιολόγησης, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2009.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |