Wednesday, February 29, 2012

MPB: Ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή


MPB: Ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή


Η Marfin Popular Bank, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» στο οποίο γίνεται αναφορά ότι η Ρωσική Τράπεζα VTB ενδιαφέρεται για στρατηγική συμμετοχή στην Τράπεζα, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση.



source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Ποινικές ευθύνες στην χειραγώγηση του Libor


ΗΠΑ: Ποινικές ευθύνες στην χειραγώγηση του Libor


Τη διερεύνηση και ποινικών ευθυνών αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων Libor από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έρευνα για το εάν έχει δημιουργηθεί καρτέλ με στόχο των χειραγώγηση των επιτοκίων σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον, η έρευνα αυτή αφορά και το εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Ορισμένα από τα πλέον γνωστά ονόματα του διεθνούς τραπεζικού κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας όπως Citigroup, HSBC Holdings , Royal Bank of Scotland και UBS.

Προς το παρόν, δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον κάποιας συγκεκριμένης τράπεζας ή φυσικού προσώπου. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου όμως, αναφέρουν ότι πολλές από τις τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο προχώρησαν σε απολύσεις στελεχών που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση.



source: euro2day.gr

Κέρδη-ρεκόρ για την Standard Chartered


Κέρδη-ρεκόρ για την Standard Chartered

Χονγκ Κονγκ (Dow Jones) – Η Standard Chartered κατέγραψε καθαρά κέρδη-ρεκόρ για ένατο συνεχόμενο έτος το 2011, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη των εσόδων τόσο στο wholesale banking όσο και στο consumer banking, καθώς και ο αυστηρός έλεγχος του κόστους, αύξησαν τα κέρδη κατά 12%.

Τα καθαρά κέρδη του πιστωτικού ιδρύματος στο σύνολο του 2011 αυξήθηκαν στα 4,75 δισ. δολάρια από τα 4,23 δισ. δολάρια το 2010. Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα των μέσων εκτιμήσεων για 4,75 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires στην οποία συμμετείχαν οκτώ αναλυτές.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 9,8% στα 17,64 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 16,06 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από το consumer banking αυξήθηκαν 12% ενώ τα έσοδα από το wholesale banking ήταν υψηλότερα κατά 9%.

Οι χρεώσεις για επισφαλή δάνεια ήταν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα, αναφέρει η Standard Chartered σε ανακοίνωσή της.

«Η τράπεζα μπαίνει στο 2012 με καλό momentum, με έναν εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων μας και στην πειθαρχημένη εκτέλεση της στρατηγικής μας», αναφέρει στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος Peter Sands.




source: capital.gr

Γερμανία: Στο 6,8% η ανεργία το Φεβρουάριο



Γερμανία: Στο 6,8% η ανεργία το Φεβρουάριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε σταθερός, ενώ η μείωση του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε στις 26.000 από 34.000.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν μείωση των ανέργων το Φεβρουάριο κατά 5.000.

Ως ποσοστό η ανεργία σε προσαρμοσμένη εποχικά βάση διατηρήθηκε στο 6,8%, καθώς το μέγεθος του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,1%. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διατήρηση της ανεργίας στο 6,7%.

Το 6,8% παραμένει το χαμηλότερο ποσοστό για την εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία από το 1998 όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκριτικών στοιχείων.


source: capital.gr

Ισπανία: Εξηγήσεις για υπερβολικό έλλειμμα


Ισπανία: Εξηγήσεις για υπερβολικό έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Μαδρίτη να εξηγήσει το συντομότερο δυνατό για ποιο λόγο ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011, καθώς επίσης και να παρουσιάσει εντός του Μαρτίου σαφές προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας αναρριχήθηκε στο 8,5% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τις προβλέψεις για 8,2%, και σε μεγάλη απόσταση από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για έλλειμμα περί του 6,5%. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Ραχόι υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να αναθεωρηθεί ο στόχος του 4,4% που έχει τεθεί για το 2012. Πλην όμως, κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. «Πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες της απόκλισης? Δεν συζητάμε να δώσουμε περισσότερο ευελιξία σε κανένα κράτος-μέλος όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

source: stockwatch.com.cy

Marfin: Ζημιές €3,3 δισ. και «καινούργια αρχή»


Marfin: Ζημιές €3,3 δισ. και «καινούργια αρχή»

Τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της ανακοίνωσε η Marfin Popular Bank που μετονομάζεται σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα και υπολογίζει ότι θα χρειαστεί νέα κεφάλαια €1,35 δισ. για να καλύψει τις νέες εποπτικές απαιτήσεις.

Οι ζημιές περιλαμβάνουν απομείωση €1969 εκ. από τα ελληνικά ομόλογα, επισφάλειες €1151 εκ. και διαγραφή λογιστικής υπεραξίας €796 εκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα έκδοση κεφαλαίων που απαιτείται για τη συμμόρφωση του Ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9%, ανέρχεται σε €1,35 δισ., με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου, η μείωση και διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο προνοεί τα ακόλουθα:

• €1,35 δισ. με έκδοση κοινών μετοχών, μέσω έκδοσης δικαιωμάτων υπέρ των μετόχων ή/και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

• €600 εκ. περίπου από την ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια μέρους των αξιογράφων κεφαλαίου και δευτεροβάθμιου κεφαλαίου συνολικού ύψους €1,15 δισ.

• €400 εκ. περίπου, μέσω της διαχείρισης του σταθμισμένου ενεργητικού του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης από μη κύριες επενδύσεις. Ποσοστό 20% του στόχου έχει ήδη επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Για τη διαδικασία έκδοσης νέων μετοχών, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 2 Απριλίου 2012, για να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση.

Στρατηγικοί επενδυτές

Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές.

Η Διοίκηση της MPB εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την Κεφαλαιακή Ενίσχυση του Ομίλου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.

Έμφαση στην Κύπρο

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, η Marfin Popular Bank επανατοποθετείται στρατηγικά με την έδρα της την Κύπρο να αποτελεί την πλατφόρμα ανάπτυξης του Ομίλου. Η αναθεωρημένη στρατηγική κατεύθυνση περιλαμβάνει ελεγχόμενη έκθεση σε συγκεντρωμένο κίνδυνο, σταθερά αποτελέσματα από τους κύριους επιχειρηματικούς τομείς, εστίαση στη χρηματοδότηση του πυρήνα της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και ανάπτυξη με βάση το ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο δραστηριοποίησης του Ομίλου στη διεθνή τραπεζική και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αναδιοργανώνονται, ώστε να βελτιώσουν την απόδοση και να μειώσουν την έκθεση του Ομίλου, με σκοπό να υπάρξει όφελος από μελλοντική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ένα ολοκληρωμένο οργανωτικό μοντέλο, με έμπειρα στελέχη επικεφαλή χωρών και αναβαθμισμένες τοπικές και ενδο-ομιλικές διαδικασίες ελέγχων έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2011 για να φέρει εις πέρας τη νέα στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου.

Μια εκτενής σειρά από λειτουργικές πρωτοβουλίες έχει τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο να ενισχύσει τη διαχείριση των ενδεχόμενων και σταθμισμένων κινδύνων και να βελτιώσει το προφίλ λειτουργικής απόδοσης. Οι πρωτοβουλίες αυτές εστιάζονται μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

• Διαχείριση Ενεργητικού (Asset & Liability Management): Συνεχής εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου, περιορισμός των κινδύνων από μη στρατηγικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και ενεργός διαχείριση απόδοσης ενεργητικού και καταθέσεων, ώστε να ενισχυθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

• Συστηματικές δράσεις για εξορθολογισμό και μείωση των δαπανών: Εκτεταμένος έλεγχος κόστους, περιλαμβανομένου και εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων, προσαρμογής του κόστους στα τρέχοντα επίπεδα δραστηριότητας, μείωση κόστους και διαδικασίες αναδιοργάνωσης, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Σε έναν ορίζοντα 3 με 5 ετών, ο Όμιλος θα στοχεύει σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,75%, δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 50% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περί το 15% νοουμένου ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν.

Υπογραμμίζοντας και σηματοδοτώντας τη νέα στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει την εμπορική ονομασία του Ομίλου στην Κύπρο σε Λαϊκή Τράπεζα και να εισηγηθεί για έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αλλαγή της νομικής ονομασίας του Ομίλου σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

Έσοδα, Έξοδα

Παρά τις μεγάλες και μη επαναλαμβανόμενες ζημιές, σε λειτουργικό επίπεδο η Τράπεζα παρουσίασε οριακή βελτίωση λόγω αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των εξόδων.

Το σύνολο των εσόδων άγγιξε τα €1.037 εκ., σημειώνοντας άνοδο μόνο 1,5% λόγω ζημιών σε επενδυτικές θέσεις οι οποίες δεν αναμένεται να είναι επαναλαμβανόμενες.

Τα ετήσια αποτελέσματα συμπεριλαμβάνουν ζημιά ύψους €1.969 εκ. για το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου σε ελληνικά ομόλογα. Ο Όμιλος κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας €3.052 εκ. Μετά από την πρόβλεψη για απομείωση των Ελληνικών Ομόλογων στα αποτελέσματα 2011 ως αποτέλεσμα του προγράμματος ιδιωτικής συμμετοχής (PSI+), η λογιστική τους αξία έχει απομειωθεί κατά 62% και ανέρχεται στο 38% της αρχικής λογιστικής τους αξίας.

Προβλέψεις

Με αυτόβουλη ανάθεση σε δύο ανεξάρτητους εξειδικευμένους οίκους εγνωσμένου κύρους, ολοκληρώθηκε προαιρετική διαγνωστική αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων του Ομίλου, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και διαφύλαξη της ποιότητας και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κινδύνων από ενδεχόμενες επισφάλειες. Η διαγνωστική αξιολόγηση αποτέλεσε τη βάση για την ενίσχυση των αποθεματικών προβλέψεων και η τρέχουσα θέση αντανακλά ένα σενάριο παρατεταμένης παραμονής στις σημερινές αρνητικές συνθήκες. Οι προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 άγγιξαν τα €868 εκ. και στο σύνολο του έτους 2011 τα €1.151 εκ. (σε σχέση με €266 εκ. το 2010). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε €1.930 εκ. και καλύπτουν το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με 46% το γ’ τρίμηνο του 2011.

Ως συνέπεια των συνεχιζόμενων δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, ο Όμιλος, κατόπιν ανάθεσης σε ανεξάρτητο εξειδικευμένο οίκο, έχει αναθεωρήσει τη λογιστική υπεραξία (Goodwill) που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των Τραπεζών Εγνατίας, Μαρφίν και Λαικής το 2006. Ως αποτέλεσμα, καταγράφηκε απομείωση ύψους €796 εκ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Η Τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια, σύμφωνα με τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Μεγέθη, δείκτες

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €24.8 δισ. το 2011, σημειώνοντας μείωση 6,2% σε σχέση με το 2010.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €2.2 δισ. σημειώνοντας μείωση 21% σε ετήσια βάση.

Σαρρής: Πλήρης διαφάνεια για καινούργια αρχή

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων 2011 και της ανακοίνωσης της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης του Ομίλου, ο κ. Μιχάλης Σαρρής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Marfin Popular Bank έχει υποστεί σημαντικές ζημίες κυρίως από το Πρόγραμμα Ιδιωτικής Συμμετοχής (PSI+) στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους αλλά και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης μακροοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρουσιάσαμε με πλήρη διαφάνεια το πρόβλημα με τρόπο που να μας επιτρέπει μια καινούργια αρχή. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε πλήρως την μεγάλη ευθύνη και την πρόκληση, να ηγηθούμε αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης πορείας προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που επιβάλουν οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από έναν αριθμό σημαντικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής παρουσίας του στην κυπριακή τοπική και διεθνή τραπεζική, του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου που συνδέει την Κύπρο με κύριες αγορές του εξωτερικού, των υγιών βάσεων της οικονομίας μας και των προοπτικών που δημιουργεί η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην χώρα μας. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την ευόδωση των σημαντικών πρωτοβουλιών και προσπαθειών που καταβάλλουμε για την προσέλκυση επενδυτών, που θα μας ανοίξει το δρόμο για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, σχολίασε:

«Η Διοίκηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της Marfin Popular Bank. Τα πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας τις δυνατές βάσεις του Ομίλου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται, ισχυροποιεί τις προοπτικές. Είμαστε σίγουροι ότι τα συστατικά ποιότητας που χαρακτηρίζουν τον Όμιλο μας , η αφοσίωση, η ομαδικότητα και ο επαγγελματισμός του προσωπικού μας και η εμπιστοσύνη των πελατών και των μετόχων μας, θα ενδυναμώσουν την Marfin Popular Bank ώστε να συνεχίσει τον ηγετικό της ρόλο στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, δίδοντας σταθερή συνέχεια στην 110-ετή επιτυχημένη ιστορία της. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης και την υλοποίηση των ενεργειών που έχουν τροχιοδρομηθεί σε όλα τα επίπεδα, η Marfin Popular Bank θα συνεχίσει ενισχυμένη την πορεία της, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επί της ουσίας τις οικονομίες των χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε».

source: stockwatch.com.cy

Στις 13.000 μονάδες ο Dow Jones


Στις 13.000 μονάδες ο Dow Jones



Κοντά στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον βιομηχανικό Dow Jones να κλείνει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων για πρώτη φορά από το Μάιο του 2008.

Για τον Nasdaq και τον S&P 500 ήταν η τέταρτη διαδοχική θετική συνεδρίαση με τον τεχνολογικό δείκτη να προσεγγίζει το επίπεδο των 3.000 μονάδων.

Το θετικό κλίμα στην αγορά διαμόρφωσαν σήμερα τα στοιχεία που έδειξαν άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό ενός έτους αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες με τον σχετικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board να σκαρφαλώνει το Φεβρουάριο στις 70,8 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 61,5 μονάδων τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος από τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ο δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 72,0 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 64,4 μονάδες.

Στον αντίποδα τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών ήταν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων με τις παραγγελίες να υποχωρούν τον Ιανουάριο με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4% διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones που έκαναν λόγο για μείωση 1,1%. Η ζήτηση υποχώρησε σε πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανόμενης της πτώσης κατά 19% στις παραγγελίες αεροσκαφών. Εξαιρουμένων των αεροσκαφών, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών εκτός της άμυνας μειώθηκαν κατά 4,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 23,60 μονάδες (0,18%) κλείνοντας στις 13.005,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 20,60 μονάδων (0,69%) και έκλεισε στις 2.986,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,50 μονάδων (0,34%) κλείνοντας στις 1.372,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Microsoft κλείνοντας στα 31,87 δολ. με άνοδο 0,52 δολ. ή σε ποσοστό 1,66%. Ακολούθησαν η Intel με κέρδη 1,30% και κλείσιμο στα 27,24 δολ. και η Johnson and Johnson, η οποία έκλεισε στα 65,18 δολ. με άνοδο 1,13%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η American Express (-0,78%), η Travelers Companies Inc (-0,34%) και η 3M (-0,34%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,19 δολ. ή σε ποσοστό 5,88% και έκλεισε στα 3,04 δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο, από την αγορά κατοικίας ο δείκτης S&P/Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών υποχώρησε το Δεκέμβριο τόσο σε μηνιαία βάση όσο και στο έτος.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις είκοσι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ υποχώρησε 4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 και κατά 1,1% σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πτώση του δείκτη σε ετήσια βάση 3,8%.

Ο δείκτης για τις δέκα μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 1,1% στο μήνα και 3,9% στο έτος.

Συνολικά για το τέταρτο τρίμηνο οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο είναι μειωμένες κατά 3,8% και σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010 κατά 4%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της στεγαστικής κρίσης στα μέσα του 2006 εμφανίζουν πτώση 33,8%.

Την ίδια στιγμή συνέχισε να βελτιώνεται η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού στις ΗΠΑ όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve του Richmond.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης σκαρφάλωσε στις 20 μονάδες το Φεβρουάριο από τις 12 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης αποστολών κέρδισε 8 μονάδες σκαρφαλώνοντας στις 25 μονάδες τον Ιανουάριο, ο δείκτης εσόδων του κλάδου λιανικής υποχώρησε στις 7 από τις 23 μονάδες, ενώ ο δείκτης εσόδων του κλάδου υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 6 από τις 18 μονάδες.

Στα αποτελέσματα της ημέρας η Office Depot ανακοίνωσε σήμερα κέρδη για το δ΄ τρίμηνο του έτους έναντι ζημιών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 12,3 εκατ. δολ., ή 4 cents ανά μετοχή έναντι ζημιών 108,6 εκατ. δολ., ή 39 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 2,97 δισ. δολ. από 2,96 δισ. δολ.


source: capital.gr

Tuesday, February 28, 2012

Μ. Βρετανία: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις το Φεβρουάριο


Μ. Βρετανία: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία παρέμειναν σταθερές το Φεβρουάριο, ενώ μικρή βελτίωση αναμένεται για το Μάρτιο, κάτι που προσθέτει ανησυχίες για την εξέλιξη της καταναλωτικής δαπάνης φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Confederation of British Industry.

Το CBI ανακοίνωσε πως το 36% των λιανοπωλητών στη μηνιαία του δημοσκόπηση δήλωσε χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα για τις πρώτες υο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ενώ το 34% είχε αυξημένες πωλήσεις. Το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στο -2, βελτιωμένο σε σχέση με το -22 του προηγούμενου μήνα.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ισοζύγιο -11 μονάδων.

Η Judith McKenna, επικεφαλής του λιανικού τομέα της CBI, ανέφερε πως οι καταναλωτές επικεντρώνονται στις καθημερινές τους ανάγκες και όχι σε αγορές πολυτελών αντικειμένων.

«Με τα εισοδήματα να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, οι λιανοπωλητές παραμένουν ανήσυχοι για το ευρύτερο επιχειρηματικό outlook του 2012», ανέφερε.

Για το Μάρτιο, το ισοζύγιο αναμένεται να διαμορφωθεί στις +2 μονάδες.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε ετών τα κέρδη των τραπεζών το 2011


ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε ετών τα κέρδη των τραπεζών το 2011


Κέρδη για δέκατο διαδοχικό τρίμηνο κατέγραψαν οι τράπεζες των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει τo Dow Jones Newswires, τα κέρδη των 7.357 τραπεζών αυξήθηκαν 23% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 στα 26,3 δισ. δολ. Εξ αυτών το 63% κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας και το 19% ζημιές.

Για το σύνολο του 2011 τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου σημείωσαν άνοδο 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 119,5 δισ. δολ. φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Αντίθετα τα έσοδα των τραπεζών το τέταρτο υποχώρησαν σε ετήσια βάση στα 2,3% στα 3,8 δισ. δολ. λόγω της πτώσης των εσόδων εκτός τόκων κατά 7,4%, ή 4,4 δισ. δολ. Για το 2011 συνολικά τα έσοδα εμφάνισαν πτώση για δεύτερη φορά στην ιστορία – η πρώτη ήταν το 2008 – ενώ έσοδα από προϊόντα που φέρουν τόκο κατέγραψαν πτώση 1,7%, ή 7,5 δισ. δολ., για πρώτη φορά μετά το 1971.

Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από τη μείωση των προβλέψεων κατά 40% στα 19,5 δισ. δολ. σε σχέση με πέρυσι ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο κατά 1,8%, ή 130,1 δισ. δολ., παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Παράλληλα, η FDIC ανακοίνωσε πως ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών υποχώρησε στις 813 από 844 από το τρίτο τρίμηνο.


source: Scapital.gr

Έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου ύψους 45 εκ. ευρώ αποφάσισαν οι ΚΑ


Έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου ύψους 45 εκ. ευρώ αποφάσισαν οι ΚΑ


Το δεύτερο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του δ.σ. των Κ.Α. είναι η πώληση δύο ιδιόκτητων αεροσκαφών Α319 και η απόλυση 150 υπαλλήλων.


Μαραθώνια ήταν τελικά η συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών η οποία θα κρίνει και το μέλλον της εταιρείας. Η συνεδρία ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00. Οι αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι:
1. Η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 45 εκατ. ευρώ.
2. Η εγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2011. Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση θέλει να διασφαλίζει τη συνέχιστη της λειτουργίας της εταιρείας για τον επόμενο χρόνο, ενώ το δ.σ. και ειδικά οι ιδιώτες μέτοχοι συναίνεσαν στις αποφάσεις ασκώντας τρομερές πιέσεις ώστε παράλληλα με την έκδοση νέου κεφαλαίου να γίνει αποδεκτός ο όρος ότι οι Κ.Α. θα είναι κερδοφόρες το 2013.

Κυριότερο θέμα, λοιπόν, στη βαρυφορτωμένη ατζέντα του δ.σ. ήταν η ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της εταιρείας, θέμα το οποίο θα συζητείτο από την περασμένη βδομάδα, ωστόσο δεν είχε καταστεί δυνατόν να γίνουν όλες οι διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου η συζήτηση μετατέθηκε για την Τρίτη.

Από τη νέα έκδοση μετοχών το κράτος δικαιούται να αγοράσει το 70% (όσες και οι μετοχές που κατέχει) και το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων θεωρείται δεδομένο ότι το κράτος θα προχωρήσει και φέτος με την τακτική της ενίσχυσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Εκτός κι εάν υπάρξει ενδιαφέρον από στρατηγικό επενδυτή για την αγορά ολόκληρου του νέου κεφαλαίου και έτσι μειωθεί και το ποσοστό των μετοχών που διατηρεί το κράτος στην εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό ενδιαφέρον, ήδη τέσσερις εταιρείες από τρίτες χώρες (Ρωσία, Λίβανος και Κατάρ) βολιδοσκόπησαν τις Κ.Α., δεν υπέβαλαν όμως συγκεκριμένες προτάσεις. Εάν το ενδιαφέρον είναι πραγματικό, αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες, κι εφόσον ανακοινωθεί κι επίσημα το ύψος της έκδοσης του κεφαλαίου, να υποβληθούν οι επίσημες προτάσεις.

Πώληση δύο Α319
Το δεύτερο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του δ.σ. των Κ.Α. ήταν η πώληση δύο ιδιόκτητων αεροσκαφών Α319 και η απόλυση 150 υπαλλήλων από το προσωπικό που εξυπηρετούν τα δύο αεροσκάφη. Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, Γιώργος Μαυρόκωστας, θεωρεί ότι η εταιρεία μπορεί να επιβιώσει μόνο με 11 αεροσκάφη στον στόλο της. Αυτή τη στιγμή διαθέτει μεν έναν στόλο 11 αεροσκαφών (τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο επιστράφηκαν τα δύο Α330 τα οποία προκαλούσαν ζημιές εκατομμυρίων στην εταιρεία), αλλά μέσα του καλοκαιριού αναμένει δύο καινούργια Α321 τα οποία έχει παραγγείλει, συνεπώς πρέπει να φροντίσει εκ των προτέρων να διατηρήσει τον στόλο της στα 11 αεροσκάφη.

Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, Κυριάκος Κυριάκου, υπήρξε ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για την αγορά αυτών των δύο Α319, παρόλο που υπάρχει πληθώρα μεταχειρισμένων αεροσκαφών στην πολιτική αεροπορία αυτή τη στιγμή λόγω της χρεοκοπίας διεθνώς αρκετών εταιρειών.

Το δ.σ. των Κ.Α. εξέτασαν και τις τελικές ζημιές του 2011, οι οποίες ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ, όσες δηλαδή και πέρσι. Κατά το 2010 υπενθυμίζουμε ότι το κράτος επιδότησε την εταιρεία με 20 εκατ. για τις συσσωρευμένες ζημιές που προκλήθηκαν από την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Τουρκία. Ως αποτέλεσμα πέρσι οι Κ.Α. είχαν και ένα μικρό κέρδος μετά από αυτή τη διευθέτηση.

Ουσιαστικά οι Κ.Α. αυτή τη στιγμή θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν και να έρθουν στα ίσα τους. Ένα δύσκολο εγχείρημα εάν αναλογιστεί κανείς το ρευστό περιβάλλον λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των καυσίμων.


source: kathimerini.com.cy

ΔΝΤ: Επιπλέον βοήθεια 3,2 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία


ΔΝΤ: Επιπλέον βοήθεια 3,2 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία


Στην παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για οικονομική ενίσχυση που είχε ολοκληρωθεί το 2010.

source: naftemporiki.gr

Πορτογαλία: Προς έγκριση η νέα δόση της βοήθειας


Πορτογαλία: Προς έγκριση η νέα δόση της βοήθειας

Ο υπουργός Οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ η τρόικα αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

Το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης, ύψους 78 δισ. ευρώ, προς την Πορτογαλία αναμένεται να δώσουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την τελευταία αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βιτόρ Γκασπάρ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ η τρόικα αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος


Ευρωζώνη: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη για δεύτερο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μια ευρύτερη σταθεροποίηση στην περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε κατά 1 μονάδα στις 94,4 μονάδες, έναντι προβλέψεων για άνοδό του στις 93,9 μονάδες.

Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί σε εκείνη του Ιανουαρίου, η οποία είχε σηματοδοτήσει και την πρώτη βελτίωση του κλίματος από τον περασμένο Μάρτιο.

Όσον αφορά στο επιχειρηματικό κλίμα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις -0,18 μονάδες έναντι των -0,15 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές, χάρη στην αισιοδοξία των μάνατζερ για τις μελλοντικές παραγγελίες και την παραγωγή.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2012, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν «βλέπει» ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

source: naftemporiki.gr

HB: Ζημιές €101 εκ. το 2011


HB: Ζημιές €101 εκ. το 2011

Ζημιές €100,7 εκ. ανακοίνωσε για το 2011 η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών €8,9 εκ. το 2010.

Οι ζημιές οφείλονται κυρίως στην απομείωση των ελληνικών ομολόγων ύψους €100 εκ. που έχει η Ελληνική και στην απότομη αύξηση των επισφαλειών.

Η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά €22 εκ. επιπρόσθετα του ποσού των €55 εκ. που συμπεριλήφθηκε στα εννιαμηνιαία αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας απομείωση που αντιπροσωπεύει το 70% της αξίας των ομολόγων.

Η πρόβλεψη της τράπεζας για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκε από €74,7 εκ. σε €142,5 εκ.


source: stockwatch.com.cy

Moody’s: €25 δισ. οι απώλειες για τις τράπεζες


Moody’s: €25 δισ. οι απώλειες για τις τράπεζες

To κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με το PSI θα πλήξει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζει ο οίκος Moody’s. Σημειώνει πως οι τράπεζες της χώρας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικά ρίσκα ακόμα και μετά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι οι πραγματικές απώλειες για τις τράπεζες θα είναι της τάξης των €25 δισ. «Αν συμμετάσχουν στο PSI, το υψηλότερο κούρεμα που αποφασίστηκε θα εξαφανίσει την κεφαλαιακή βάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει ο οίκος και συμπληρώνει πως «οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση φέτος και ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά ρίσκα και προκλήσεις εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία».

Υπολογίζει ότι με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τίτλους αξίας €50 δισ., οι διαγραφές των €25 δισ. θα εξαφανίσουν τα €25,2 δισ. της κεφαλαιακής τους βάσης.

Κατά τον οίκο οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών φτάνουν τα €40 δισ. καθώς εκτός από το PSI αντιμετωπίζουν και τις υψηλές επισφάλειες που δημιουργεί η μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνει πάντως το Reuters, το 2ο πακέτο στήριξης προβλέπει πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

Η S&P υποβάθμισε το outlook του EFSF σε negative


Η S&P υποβάθμισε το outlook του EFSF σε negative


Η Standard & Poor’s αναθεώρησε τις προοπτικές της για το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, EFSF, σε negative από developing. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η αλλαγή στο outlook πρακτικά σημαίνει ότι η S&P αποκλείει την πιθανότητα αναβάθμισης του ταμείου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ένα negative outlook υποδηλώνει πως υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης, ενώ το developing outlook αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ακόμη και για αναβάθμιση. Η Standard & Poor’s υποβάθμισε το EFSF σε ΑΑ+ από ΑΑΑ τον προηγούμενο μήνα, παράλληλα με την υποβάθμιση εννέα κρατών-μελών της ευρωζώνη εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην περιοχή και των προοπτικών για ελάχιστη εάν όχι καμία οικονομική ανάπτυξη.

Μετά από περαιτέρω review, αλλάζει τις προοπτικές για το ταμείο διάσωσης καθώς δεν αναμένει ότι οι χώρες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά του, ώστε να καταστεί «άξιο» για το ΑΑΑ.

Οι Moody’s Investors Service και Fitch Ratings, αξιολογούν το ταμείο διάσωσης με ΑΑΑ.



source: capital.gr

Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε την Ελλάδα σε selective default



Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε την Ελλάδα σε selective default


Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).

«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.

Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.

«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.



Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.


Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".



source: capital.gr

Sunday, February 26, 2012

Νέα υψηλά πολλών ετών για S&P 500 και Nasdaq


Νέα υψηλά πολλών ετών για S&P 500 και Nasdaq


Σταθεροποιητικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες την Παρασκευή, κατοχυρώνοντας ωστόσο εβδομαδιαία κέρδη που οδήγησαν τον S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν την ανησυχία για την άνοδο της τιμής του αργού πάνω από τα 109 δολάρια το βαρέλι.

Σε ενδοσυνεδριακά υψηλά πολλών ετών αναρριχήθηκαν Dow Jones και Nasdaq με τον πρώτο, ωστόσο να μην διατηρεί το θετικό πρόσημο έως τη λήξη.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,70 μονάδες (-0,01%) κλείνοντας στις 12.982,90 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας κέρδισε 0,3%. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 6,70 μονάδων (0,23%) και έκλεισε στις 2.963,70 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,4%. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,20 μονάδων (0,17%) κλείνοντας στις 1.365,70 μονάδες. Στην εβδομάδα σημείωσε άνοδο 0,3%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express κλείνοντας στα 53,35 δολ. με άνοδο 0,68 δολ. ή σε ποσοστό 1,29%. Ακολούθησαν η Pfizer Inc με κέρδη 0,76% και κλείσιμο στα 21,19 δολ. και η Chevron Corp, η οποία έκλεισε στα 109,10 δολ. με άνοδο 0,69%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-1,75%), η Hewlett-Packard (-1,55%) και η Du Pont (-0,87%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,11 δολαρίων ή 3,45% στα 3,30 δολάρια.

Αναλυτικά στα μάκρο της ημέρας, πιο αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί καταναλωτές για την οικονομία στα τέλη του Φεβρουαρίου σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 75,3 μονάδες στα τέλη του μήνα από την ενδιάμεση μέτρηση στις 72,5 μονάδες και τις 75,0 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 73,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν συγκρατημένοι εν μέσω της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,9% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 321.000 όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 2,6% στο ετήσιο μέγεθος των 315.000.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ζημιές ανακοίνωσε η J.C. Penney Co. για το δ΄ τρίμηνο του 2011 έναντι κερδών ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ επιβεβαίωσε το outlook για το 2012, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 87 εκατ. δολ. ή 41 cents ανά μετοχή από κέρδη 271 εκατ. δολ. ή 1,13 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αλυσίδα καταστημάτων ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι ζημιές περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις αναδιάρθρωσης 56 cents ανά μετοχή, ενώ σημείωσε ότι η νέα τιμολογιακή στρατηγική και προωθητική καμπάνια μείωσαν τα έσοδα κατά 59 cents ανά μετοχή.Οι πωλήσεις υποχώρησαν 4,9% στα 5,4 δισ. δολ.

Πτώση 40% σημείωσαν τα κέρδη της Gap Inc. το δ΄ τρίμηνο στα 218 εκατ. δολ. ή 44 cents ανά μετοχή από 365 εκατ. δολ. ή 60 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν ελαφρώς και διαμορφώθηκαν σε 4,28 δισ. δολ. από 4,36 δισ. δολ.

Η αλυσίδα ρούχων ανακοίνωσε ότι περιμένει για το νέο έτος χρήσης τα κέρδη να διαμορφωθούν μεταξύ 1,75 και 1,80 δολ. ανά μετοχή.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 42 cents ανά μετοχή για το τρίμηνο και στα 1,80 δολ. για το έτος.


source: capital.gr

Είκοσι πτήσεις επηρεάζονται από την απεργία των ελεγκτών στις 2 Μαρτίου


Είκοσι πτήσεις επηρεάζονται από την απεργία των ελεγκτών στις 2 Μαρτίου

Πάφος: Η εξαγγελία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για στάση εργασίας στις 2 Μαρτίου θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν 20 συνολικά πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από και προς τα αεροδρόμια άλλων χωρών.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρόμιων της Κύπρου, Αδάμος Ασπρής, ανέφερε ότι «το Σάββατο το βράδυ, οι αρχές και των δύο διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου, παρέλαβαν την επίσημη ειδοποίηση-NOTAM, σύμφωνα με την οποία οριστικοποιείται η πρόθεση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε στάση εργασίας στις 2 Μαρτίου από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα».

Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που έχουμε παραλάβει την επίσημη ειδοποίηση, οφείλουμε πλέον να ενημερώσουμε αλλά και να καλέσουμε το επιβατικό κοινό το οποίο επηρεάζεται από την απεργία της 2ας Μαρτίου, όπως επικοινωνήσει άμεσα με τις αεροπορικές εταιρείες και ζητήσει πληροφόρηση σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στο πρόγραμμα πτήσεων, είτε ταξιδεύει μέσω του διεθνούς αερολιμένα Λάρνακας, είτε μέσω του διεθνούς αερολιμένα Πάφου».

Από την απεργία, συνέχισε ο κ. Ασπρής «αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου 20 πτήσεις, εκ των οποίων οι 10 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 10 αφίξεις. Πιο συγκεκριμένα, στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζονται 16 πτήσεις, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου επηρεάζονται 4 πτήσεις».

Υπενθυμίζουμε, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου «ότι για τις εξαγγελθείσες απεργίες στις 7, 12 και 15 Μαρτίου δεν έχει ακόμη παραληφθεί οποιαδήποτε επίσημη ειδοποίηση και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος και να αποφευχθεί η άδικη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».


source: philenews.com

Saturday, February 25, 2012

Βυθίζονται οι τιμές ακινήτων



Βυθίζονται οι τιμές ακινήτων

Μείωση για έβδομο συνεχές τρίμηνο παρουσιάζουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι σε ορισμένες περιοχές η μείωση είναι διψήφια.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση στην αγορά οικιστικών ακινήτων συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα ενδείξεις για αναστροφής της πτωτικής πορείας των τιμών, αφού η ρευστοτική στενότητα και η μεγάλη προσφορά εξακολουθούν να πιέζουν τις αξίες.

Το τρίτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων σημείωσαν μείωση 0,9% σε τριμηνιαία βάση.

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις τιμές διαμερισμάτων (1,4%), σε σύγκριση με αυτή των τιμών των οικιών ( 0,6%).

Όπως είναι αναμενόμενο, τονίζεται, λόγω του μεγάλου διαθέσιμου αποθέματος διαμερισμάτων που δημιουργήθηκε την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, οι τιμές των διαμερισμάτων δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από την υποτονική ζήτηση σε σύγκριση με τις τιμές των οικιών.

Καταγράφηκε μείωση στις τιμές των οικιών των παραλιακών πόλεων με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην Πάφο, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,6%.

Η Αμμόχωστος σημείωσε και τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν μείωση 5,5% κυρίως λόγω της μείωσης στις τιμές των διαμερισμάτων, που υποχώρησαν κατά 6,6%. Οι τιμές των οικιών υποχώρησαν κατά 4,9%.

Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν μείωση για την εν λόγω περίοδο, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στην επαρχία Πάφου (10,7%) και ακολούθως στην επαρχία Αμμοχώστου (7,7%), ενώ τη μικρότερη μείωση σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών της επαρχίας Λευκωσίας (0,8%).

Σε ετήσια βάση, η επαρχία Λευκωσίας παρουσίασε και τις μικρότερες μειώσεις στους δύο επιμέρους δείκτες οικιών και διαμερισμάτων, 0,8% και για τους δύο.

Η επαρχία Πάφου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στις τιμές διαμερισμάτων (15,8%), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των οικιών κατέγραψε η επαρχία Λεμεσού (5,9%).

Παρά τη μείωση που παρατηρείται στις τιμές τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης της ΚΤ βρίσκεται σε πιο ψηλά επίπεδα από ότι στις αρχές του 2007.

source: stockwatch.com.cy

Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα


Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα

Οριακή επιδείνωση σημείωσαν το Φεβρουάριο του 2012 οι οικονομικές προσδοκίες ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα οικονομικών προσδοκιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας παρουσίασε μείωση της τάξης των 1,2 μονάδων το Φεβρουάριο του 2012 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό, στις 77,1 μονάδες, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στις κατασκευές και στους καταναλωτές.

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες ο δείκτης έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προδιαγράφει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Καταναλωτές

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσίασε επιδείνωση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οι καταναλωτές αξιολογούν πιο αρνητικά από τον περασμένο μήνα την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τόσο τους τελευταίους όσο και τους επόμενους 12 μήνες.

Αρνητικότερες είναι και οι προσδοκίες τους όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσίασαν χειροτέρευση συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες. Οι πλείστοι δεν θεωρούν την τρέχουσα χρονική στιγμή ως κατάλληλη για αποταμίευση αλλά ούτε και για μεγάλες αγορές. Αντίθετα, λιγότεροι καταναλωτές σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -46 από -43 τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιαίτερα αρνητικό είναι και το κλίμα στις κατασκευές, κυρίως λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκεκριμένα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στις κατασκευές σημείωσε το Φεβρουάριο τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ιστορικά.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικότερα την οικοδομική τους δραστηριότητα, όπως επίσης και τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στην απασχόλησή τους, ενώ οι προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες παραμένουν στα αρνητικά επίπεδα του προηγούμενου μήνα

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -60 από -55 τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -21 από -18.

Στα ίδια επίπεδα λιανικό, υπηρεσίες

Όσον αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο. Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων για τη ζήτηση τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα, ενώ οι προσδοκίες τους για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή.

Λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιανουάριο αναμένουν μείωση στη ζήτηση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στο -23, όσο ήταν και τον Ιανουάριο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε οριακή χειροτέρευση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους και στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες.

Τα τρέχοντα αποθέματα των επιχειρήσεων παρουσιάζονται οριακά αυξημένα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Το Φεβρουάριο λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και λιγότερες απάντησαν ότι αναμένουν μείωση στην απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες παραμένουν αμετάβλητες από το Δεκέμβριο 2011 που καταγράφηκε πρόθεση για μείωση τιμών.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -30 από -29 τον προηγούμενο μήνα.

source: stockwatch.com.cy

Friday, February 24, 2012

Κοντά στα 1,35 δολ. το ευρώ


Κοντά στα 1,35 δολ. το ευρώ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 μηνών βρίσκεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι το δεύτερο πρόγραμμα χορήγησης 3ετών δανείων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα θα περιορίσει σημαντικά τους κινδύνους από την κρίση ρευστότητας στην ευρωζώνη.
Πιο συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,7% στα 1,3471 δολ, από 1,3367 δολ χτες, ενώ έναντι του ιαπωνικού γιεν κερδίζει 1,6% στα 108,77 γιεν.

Οι τράπεζες στρέφονται στην ΕΚΤ, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Στην πρώτη προσφορά στις 21 Δεκεμβρίου, 523 ευρωτράπεζες δανείστηκαν 489 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός μετά τη δεύτερη προσφορά, η οποία και θα διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.

source: reporter.gr

Ασταμάτητο το πετρέλαιο - Πτώση για το χρυσό



Ασταμάτητο το πετρέλαιο - Πτώση για το χρυσό


Πτώση κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα συμβόλαια του χρυσού στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, θέτοντας τέλος στο 3ήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχώρησαν κατά 0,6% για να τερματίσουν στα 1.766,40 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός μέτρησε κέρδη 2,9%
Από την άλλη, ασταμάτητο φαίνεται να είναι το πετρέλαιο, υπό το φόβο νέων αναταράξεων με τη Συρία.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου τερμάτισαν με άνοδο 1,8% στα 109,77 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του πετρελαίου σε διάστημα 9 μηνών. Σε επίπεδο εβδομάδας μέτρησε κέρδη 6,3%.

source: reporter.gr

Η Eurobank αποχωρεί από την τουρκική αγορά


Η Eurobank αποχωρεί από την τουρκική αγορά



Η ελληνική οικονομική κρίση πλέον έχει αντίκτυπο και στην τουρκική αγορά. Τη στιγμή που στην Ελλάδα συζητούνται διάφορα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το ελληνικό κεφάλαιο αποχωρεί από την τουρκική αγορά.

Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιγιέτ» αναφέρεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος Eurobank EFG, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια κατέχει το 70% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας Eurobank Tekfen, αποχωρεί επισήμως από την τουρκική αγορά.

Η «Μιλλιγιέτ» μεταδίδει την είδηση ότι οι μετοχές που κατέχει ο όμιλος Eurobank EFG στην τουρκική τράπεζα θα πωληθούν στην τράπεζα Burgan Bank, η οποία ανήκει στον εμπορικό κολοσσό του Κουβέιτ, KIPCO.

Η τουρκική εφημερίδα τονίζει ότι η νέα πρωτοβουλία του ελληνικού ομίλου είναι αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η «Μιλλιγιέτ» χαρακτηρίζει τη Eurobank ως «δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα» της Ελλάδας και τονίζει ότι η τράπεζα είχε ανακοινώσει την πώληση των μετοχών της στην τουρκική τράπεζα τον προηγούμενο Ιούλιο.

Το 44,63% των μετοχών του ομίλου KIPCO ανήκει στη βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ. Το τελευταίο διάστημα, το αραβικό κεφάλαιο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προοπτικές μελλοντικής δραστηριοποίησης στην τουρκική αγορά.


source: kathimerini.com.cy

Οι Ελβετοί «πάγωσαν» τρεις λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη


Οι Ελβετοί «πάγωσαν» τρεις λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη



Οι ελβετικές αρχές «πάγωσαν» τρεις τραπεζικούς λογαριασμού του Έλληνα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, πρώην επικεφαλής της τράπεζας Proton, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Δικαιοσύνης, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής της εισαγγελίας της Αθήνας, δεσμεύτηκαν 158 εκατ. ευρώ που ήταν κατατεθειμένα σε τρεις λογαριασμούς που είχε ανοίξει ένας διαχειριστής κεφαλαίων για λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη, γράφει η εφημερίδα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το «πάγωμα» των κεφαλαίων, μια εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης και της αστυνομίας της Ελβετίας, η Ίνγκριντ Ρίσερ, είπε ότι «είναι αρχή μας να μην σχολιάζουμε κανένα προσωρινό μέτρο το οποίο λαμβάνεται στο πλαίσιο οποιασδήποτε ποινικής διαδικασίας».

Η μικρή ιδιωτική τράπεζα Proton είχε αναχρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος τον περασμένο Οκτώβριο. Από τον Ιανουάριο του 2011 αποτελεί το αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Σε βάρος του κ. Λαυρεντιάδη, διεξάγεται έρευνα για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, οι συνεργάτες του και ο ίδιος έχουν μεταφέρει σε «ασφαλείς» τοποθεσίες στο εξωτερικό περί τα 700 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.


source: kathimerini.com.cy

VW: Άλμα κερδών στα 15,8 δισ. ευρώ στη χρήση 2011


VW: Άλμα κερδών στα 15,8 δισ. ευρώ στη χρήση 2011


Υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη για τη χρήση 2011 ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική Volkswagen, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, μετά από το άλμα πωλήσεων παγκοσμίως, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 8 εκ. οχήματα.

Τα κέρδη της ανήλθαν στα 15,8 δισ. ευρώ, έναντι των 7,27 δισ. ευρώ του 2010.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 14,7%, στα 8,265 εκ. οχήματα, εκτινάσσοντας τα έσοδά της κατά 25,6%, στα 159,34 δισ. ευρώ.

Μετά τις ισχυρές αυτές επιδόσεις, η VW ανέφερε ότι θα καταβάλει μέρισμα 3,00 ευρώ ανά κοινή μετοχή, και 3,06 ευρώ ανά προνομιούχο. Το 2010 είχε πληρώσει 2,20 ευρώ και 2,26 ευρώ, αντίστοιχα.


source: kathimerini.com.cy

Βρετανία: Mείωση του ΑΕΠ για το δ' τρίμηνο του 2011


Βρετανία: Στο 0,2% η μείωση του ΑΕΠ για το δ' τρίμηνο του 2011

source: reporter.gr

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,2% στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου


Γερμανία: Συρρίκνωση 0,2% στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου

Συρρίκνωση 0,2% παρουσίασε το γερμανικό ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2011, καθώς οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 0,6%.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, έδειξαν μείωση των εξαγωγών κατά 0,8% το τέταρτο τρίμηνο έπειτα από αύξηση 2,6% που είχαν σημειώσει το τρίτο τρίμηνο.

source: naftemporiki.gr

Ζημιές 3,5 δισ. στερλίνων για την Lloyds το 2011


Ζημιές 3,5 δισ. στερλίνων για την Lloyds το 2011


Η Lloyds Banking Group, η κρατική βρετανική τράπεζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι εμφάνισε προ φόρων ζημιές για το 2011, ύψους 3,5 δισ. στερλίνων (5,5 δισ. δολαρίων), έναντι των κερδών 281 εκατ. στερλίνων το 2010, ενώ προειδοποίησε πως το outlook παραμένει δύσκολο.

Τα αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν έκτακτη πρόβλεψη 3,2 δισ., στερλίνων για το σκάνδαλο του PPI, είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις για ζημιές 4 δισ. στερλίνων.

Η Lloyds, η οποία ανήκει κατά 40% στην βρετανική κυβέρνηση, έχει βελτιώσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 κατά 60 μονάδες βάσης στο 10,8%, εν όψει των νέων ευρωπαϊκών τραπεζικών κανονισμών.

Ακόμη, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 135% από το 154% στο τέλος του 2010. Τα έσοδα υποχώρησαν 10% στα 21,1 δισ. στερλίνες, καθώς οι Βρετανοί καταναλωτές συνέχισαν να μειώνουν τα χρέη τους.
Η τράπεζα, αναφέρει ακόμη σε ανακοίνωσή της ότι περιμένει τα έσοδα να υποχωρήσουν ξανά το 2012.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Antonio Horta-Osorio, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί του bonus του, καθώς έλειπε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα του προηγουμένου έτους εξαιτίας ασθένειας.



source: capital.gr

Ζημιές €3,7 εκ. για Ορφανίδης


Ζημιές €3,7 εκ. για Ορφανίδης

Ζημιές €3,7 εκ. κατέγραψε το 2011 η μεγαλύτερη υπεραγορά της Κύπρου λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το λιανεμπόριο.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που η Ορφανίδης παρουσιάζει ζημιές, με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο καθώς το 2012 εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο.

Το 2010 η Ορφανίδης είχε καταγράψει κέρδη €3,3 εκ. και μέχρι το Νοέμβριο ήλπιζε ότι η περσινή χρονιά θα ήταν κερδοφόρα.

Η απότομη αναστροφή της κερδοφορίας οφείλεται εν μέρει στη σχετικά μικρή αύξηση του τζίρου της εταιρείας.

Οι πωλήσεις τους Συγκροτήματος για το σύνολο του 2011 ανήλθαν στα €214 εκ. σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2010, που ανήλθαν στα €203 εκ.

Η αύξηση οφείλεται εξολοκλήρου, όμως, στην πλήρη λειτουργία επτά νέων καταστημάτων μέσα στο 2011.

Τα τέσσερα από αυτά ξεκίνησαν λειτουργία προς το τέλος του 2010 ενώ το 2011 λειτούργησαν πλήρως, και τα υπόλοιπα τρία ξεκίνησαν λειτουργία στις αρχές του 2011.

Αν και η εταιρεία δεν παραθέτει στοιχεία για το τζίρο από τα νέα καταστήματα, υπολογίζεται ότι πρόσθεσαν στις πωλήσεις του συγκροτήματος γύρω στα €32 εκ.

Τα έξοδα πωλήσεων και προώθησης και τα έξοδα διοίκησης παρουσίασαν αύξηση 11,5% σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Κατά κύριο λόγω η αύξηση οφείλεται στα επιπρόσθετα έξοδα που προέκυψαν από τις νέες υπεραγορές.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων έπαιξε και η αύξηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο και μετά την έκρηξη στο Μαρί, ως επίσης και η αυξημένη εξαργύρωση βαθμών λόγω της απόσυρσης της δωροκάρτας και αντικατάστασης της με την κερδοκάρτα.

Η αύξηση στο κόστος ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι αύξησε το εξοδολόγιο κατά €1,7 εκ. και η αύξηση στο κόστος δωροκάρτας κατά €1 εκ.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω το κέρδος από εργασίες ανήλθε στα €5,2 εκ. σε σχέση με €10 εκ. για την ίδια περίοδο του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 48%.

Ο κύριος λόγος για τη σημαντική μείωση στο κέρδος από εργασίες σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη απόδοση που είχε το Συγκρότημα κατά την τρίτη τριμηνία του έτους όπου παρουσίασε ζημιά ύψους €1,0 εκ., ως επίσης και κατά την τελευταία τριμηνία όπου παρουσίασε ζημιά ύψους €3,6 εκ.

Οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια όλης αυτή της περιόδου, δηλαδή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν μειωμένο ρυθμό αύξησης 2% σε σχέση με αυτό της πρώτης εξαμηνίας,7,3%, και επιπρόσθετα το Συγκρότημα προέβει σε εκστρατεία αυξημένων προσφορών με απώτερο σκοπό την προώθηση των νέων υπεραγορών.

Ο μειωμένος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων και η μείωση της κερδοφορίας σχετίζεται άμεσα με την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού που με τη σειρά του προέρχεται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της κυπριακής οικονομίας και της ευρωζώνης γενικότερα.

Σημαντικός παράγοντας που επιδείνωσε μια είδη αρνητική κατάσταση, εκτιμά η εταιρεία, ήταν και η έκρηξη στις 11 Ιουλίου στη ναυτική βάση Ευάγγελου Φλωράκη που πέραν από την απώλεια ανθρώπινης ζωής που προκάλεσε, βύθισε τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού σε νέα χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα αρνητικό ρόλο έπαιξε και η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που είχε στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να υφίσταται και αυτό επηρεάζει άμεσα το χώρο το λιανικού εμπορίου που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα κατά το 2011.

Το πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε οποιαδήποτε ώθηση της οικονομίας προς το καλύτερο το 2012.

Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται ότι το 2012 θα είναι επίσης δύσκολος χρόνος για τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Ανεξάρτητα από αυτή την πρόβλεψη το Συγκρότημα έχει πάρει διορθωτικά μέτρα για να επανέλθει στην κερδοφορία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα αποτελέσματα προκύπτει από το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων της εταιρείας. Τα έξοδα χρηματοδότησης ανήλθαν στα €8,6 εκ. σε σχέση με €6,1 εκ. το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση €2,5 εκ.

Με αυτά τα δεδομένα και λόγω του ότι το κέρδος από εργασίες δεν ήταν επαρκές για να καλύψει τα έξοδα χρηματοδότησης, το Συγκρότημα υπέστη ζημιές πριν τη φορολογία ύψους €3,4 εκ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εξετάσει την καταβολή μερίσματος με την ολοκλήρωση των τελικών ελεγμένων αποτελεσμάτων για το έτος 2011.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει οτιδήποτε για τον αυξημένο ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο.

source: stockwatch.com.cy

USPS Plans 35,000 Cuts as Plants Shut


USPS Plans 35,000 Cuts as Plants Shut

The U.S. Postal Service, which predicts an annual loss of $18.2 billion by 2015, plans to eliminate 5.4 percent of its workforce by closing almost half of its mail-processing facilities to cut costs.

The service plans to shut 223 of its 461 mail-processing plants by February 2013, Postmaster General Patrick Donahoe said in a telephone interview today. The closings will cut about 35,000 jobs, said David Partenheimer, a Postal Service spokesman.

The closings will save the Washington-based service about $2.5 billion a year, Donahoe said. In September, the agency said it was seeking to save $3 billion a year by closing 252 plants and cutting 35,000 jobs.

Shutting mail-processing facilities is part of a plan to consolidate work and slow mail delivery to save money. The service, which is seeking to end Saturday mail delivery, posted a loss of $3.3 billion for the quarter ended Dec. 31.

The agency has closed 214 mail processing facilities since 2005, including 26 since the September announcement, according to data provided by Sue Brennan, a Postal Service spokeswoman.

source: bloomberg.com

Πορτογαλία: Μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμά το 2012 η Κομισιόν


Πορτογαλία: Μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμά το 2012 η Κομισιόν

ΛΙΣΑΒΟΝΑ (Dow Jones)—Κατά 3,3% αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομία της Πορτογαλίας σε αυτό το έτος, περισσότερο από την κατά 3% συρρίκνωση που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο εξαγωγικός τομέας της Πορτογαλίας, ο οποίος υπήρξε ο μόνος τομέας ανάπτυξης από πέρυσι, θα επηρεαστεί από την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική αδυναμία, ενώ πρόσθεσε πως η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

«Η απασχόληση αναμένεται να εμφανίσει επιπλέον κάμψη, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη άνοδο της ανεργίας», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Η ανεργία στην Πορτογαλία ανήλθε στο 14% τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους και δείχνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει εκτιμήσει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί 3% φέτος και θα αναπτυχθεί το 2013.


source: capital.gr

Ισπανία: Συρρίκνωση 1% αναμένει για φέτος η Κομισιόν


Ισπανία: Συρρίκνωση 1% αναμένει για φέτος η Κομισιόν

Μαδρίτη (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περί το 1% φέτος, σε μια πολύ πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη σε σχέση με την προηγούμενη που ανακοίνωσε στο τέλος του 2011, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιβράδυνση του ρυθμού των περικοπών στον προϋπολογισμό της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν είχε ήδη περικόψει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ισπανίας στο 0,7% φέτος από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,8%, και δήλωσε ότι αναμένει η χώρα να πετύχει τους στόχους που κάνουν λόγο για μια μείωση του ελλείμματος της κυβέρνησης στο 6% του ΑΕΠ το 2011 και στο 4,4% το 2012, από το 9,2% το 2010.

Ωστόσο, μια ταχεία πτώση στην Ισπανία, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένει συρρίκνωση 1,5% φέτος, καθώς και μια προειδοποίηση από τη νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 θα βρεθεί στο 8% εξαιτίας της μη επίτευξης των στόχων από τις τοπικές αρχές, έχει επιδεινώσει δραματικά τις οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας, όπως αναγνώρισε η Κομισιόν σήμερα.

Σε μια ενδιάμεση πρόβλεψη εν όψει των πιο λεπτομερών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αργότερα στη διάρκεια του έτους, η Κομισιόν δήλωσε πως η εκτίμησή της για συρρίκνωση 1% δεν λαμβάνει υπόψη της τις επιπρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση της χώρας, καθώς δεν σχεδιάζει να ανακοινώσει τον προϋπολογισμό πριν από το τέλος Μαρτίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στον επόμενο προϋπολογισμό, μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην εικόνα της ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ», αναφέρει η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως η οικονομία μπορεί να πλησιάσει σε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακόμη και πριν από το νέο προϋπολογισμό, οι ισπανικές προβλέψεις είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της Κομισιόν για συρρίκνωση 0,3% στο σύνολο της ευρωζώνης, και η τέταρτη χειρότερη από οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα, πίσω από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η Κομισιόν δεν παρείχε εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ισπανοί αξιωματούχοι πρόσφατα τόνισαν πως θα προσπαθήσουν να αναθεωρήσουν τους όρους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος και στο επόμενο έτος, τονίζοντας πως το τρέχον οικονομικό περιβάλλον και το υπερβολικό έλλειμμα του περασμένου έτους, κατέστησε τους στόχους ανέφικτους.

Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι η Κομισιόν τόνισε πως η χαμηλή οικονομική δραστηριότητα της Ισπανίας θα οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού από το 3% περίπου το 2011 στο 1,3%, πολύ χαμηλότερα του 2,1% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

«Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε κάποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των τιμών της Ισπανίας», δήλωσε η Κομισιόν.




source: capital.gr

Κομισιον: Κατά 0,5% θα συρρικνωθεί η κυπριακή οικονομία



Κομισιον: Κατά 0,5% θα συρρικνωθεί η κυπριακή οικονομία

Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κυπριακή οικονομία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πάντως, αναμένει ότι το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα αρχίσει η ανάκαμψη.

Στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για την ανάπτυξη, η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, έναντι της προηγούμενής της εκτίμησης για στάσιμη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται, η συρρίκνωση αποδίδεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση και στην επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. «Η αναθεώρηση της πρόβλεψης προς τα κάτω αποδίδεται στην επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης που δεν περιλαμβάνονταν στην πρόβλεψη του φθινοπώρου του 2011».

Επίσης, προστίθεται, η επιδείνωση στις χρηματοοικονομικές αγορές και η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών μπορεί να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτόν.

Όπως τονίζεται, οι επενδύσεις σε κατοικίες θα παραμείνουν αδύναμες, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές πιθανόν να βοηθηθούν από το έργο ανοικοδόμησης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού και από άλλα έργα υποδομής. Επίσης, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη θα είναι θετική, ενδεχομένως λόγω τουρισμού και νέων επενδύσεων που θα προκύψουν από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι «συνολικά, οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι ισορροπημένοι. Από τη μια πλευρά, οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην Ελλάδα, λόγω του μεγάλου ανοίγματος του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικές. Επίσης, οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού, σε συνδυασμό με το ψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τον υψηλό βαθμό χρέωσης των ιδιωτικών φορέων, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι η εξωτερική ζήτηση μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο απ' ό,τι αναμένεται εάν τα αναγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης για προσέλκυση περισσότερων τουριστών και ξένων επενδυτών επιτύχουν».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να μειωθεί στο 2,8% από 3,5% το 2011, λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

source: reporter.gr

Thursday, February 23, 2012

HP CEO pleads patience as earnings fall 44 percent


HP CEO pleads patience as earnings fall 44 percent

NEW YORK — Hewlett-Packard Co. CEO Meg Whitman pleaded for patience Thursday as she described operational challenges and other internal problems that contributed to a decline in earnings at one of the world's largest technology companies.

Even as HP blamed weak consumer demand and supply shortages due to flooding in Thailand for lost revenue opportunities in the latest quarter, Whitman said years of underinvestment in systems and procedures made those problems worse.

She described a company in transition and said HP needed to improve internal procedures and reduce costs to free up money for investments in growing areas. She said HP, which now makes much of its revenue from computers and printers, sees opportunities in security services, information management and Internet-based systems known as cloud computing.

Whitman described her turnaround plan as a "multiyear journey."

"I feel very good that we know the challenges," she said. "We know what we're going to do about them, and we're headed in the right direction."

HP's sales to consumers fared the worst in the November-January period, the first full quarter under Whitman. Revenue from consumer products and services fell 23 percent worldwide from a year earlier.

HP is the world's largest maker of PCs, but it's been performing poorly as buyers in the industrialized world turn their attention to Apple's iPads and Macs. Meanwhile, the company has been unable to properly capitalize on the growing appetite for PCs in emerging markets.

Whitman said HP also had to battle cautious spending by some business customers in the U.S. Worldwide, revenue in the company's commercial businesses fell 4 percent.

The company said it remained guarded about prospects in Europe, although some of the markets elsewhere in the world appear to be stabilizing.

HP earned $1.47 billion, or 73 cents per share, in the fiscal first quarter, down 44 percent from $2.6 billion, or $1.17 a share, a year earlier. Adjusted for one-time items, the company earned 92 cents per share, above the 87 cents expected by analysts surveyed by FactSet.

Revenue was $30 billion, down 7 percent from $32.3 billion and slightly below expectations of $30.7 billion. The revenue drop was even steeper, 8 percent, when taking out the effect of changes in currency exchange rates. It was the fastest revenue decline for the company since the recession hit 2009 results.

HP blamed flooding in Thailand for more than half of its revenue drop. The floods last year disrupted manufacturing of storage drives, a key component in PCs. HP said it decided to divert resources to higher-margin products, but it didn't do as well as it expected because of ongoing operational problems.

"We were not as effective as we needed to be in matching that supply with that demand," Whitman said during a conference call with analysts.

Whitman said the company will focus first on stabilizing its finances and improving its operations. She said the company needs to do better, for instance, at turning orders into products faster than its rivals.

And while she described HP as "world class" in buying components, "I'm not sure I'd say we were world class in terms of how we think end to end about supply chain."

Whitman replaced Leo Apotheker in September after a short and stormy reign. Apotheker announced that HP was looking to jettison its PC unit, which has large volume but small profits. That scared off some buyers, who may not have come back when Whitman decided to keep the division.

For the current quarter, the Palo Alto, California, company said it expects earnings of 88 cents to 91 cents per share. Analysts were expecting 95 cents per share.

HP shares fell 37 cents, or 1.2 percent, to $28.60 in extended trading, after the release of the results. Earlier, it fell 41 cents, or 1.4 percent, to close at $28.94.

Results were buoyed by HP's business of providing information technology services to corporations. The company's second-largest division, after PCs, saw a revenue increase of 1 percent from a year ago.

Sales from the printing division, HP's third-largest, were down 7 percent, and its profitability continued to sag. Sales of printers fell faster than ink and toner sales.

source: online.wsj.com

Cook: Apple’s Cash Is ‘More Than We Need’


Cook: Apple’s Cash Is ‘More Than We Need’


Apple Inc. (AAPL), bowing to pressure from the California Public Employees’ Retirement System and other shareholders, agreed to start electing its directors by majority votes rather than a plurality.

Chief Executive Officer Tim Cook, speaking today at an annual investor meeting, also said Apple was continuing “active discussions” about what to do with its $97.6 billion in cash and investments, saying the cash hoard was “more than we need to run a company.”

Investors at today’s meeting passed a nonbinding measure in favor of the board-election change. A similar initiative was approved at the gathering last year, though it wasn’t adopted by Apple. The company changed its stance after previously saying that the change would cause board members to lose their seats in cases where too few shareholders cast votes.

Some investors also are demanding that Apple return cash to investors in the form of a dividend or stock buybacks. The money pile, which includes short- and long-term investments, has risen more than 63 percent since last year’s annual meeting of shareholders.

“The board and management team are thinking about this very deeply,” Cook said.

Dividend History
Apple last paid a dividend in 1995, before co-founder Steve Jobs returned as CEO and revived the struggling company. Dividends provide a recurring payment to shareholders, typically each quarter.

The move would provide a long-term boost to Apple’s stock price by bringing in a new class of investors who only buy shares in companies with a dividend, according to Toni Sacconaghi, an analyst at Sanford C. Bernstein & Co.

In the years since Apple last offered a dividend, the introduction of the iPod, iPhone and iPad have turned the company into a profit engine, letting it accumulate a stockpile of cash and investments that exceeds the market value of Citigroup Inc. Jobs had long spurned calls to return the money to investors.

Shares of Cupertino, California-based Apple rose less than 1 percent to $513.21 at 2:32 p.m. in New York. The shares have climbed 27 percent this year.

Main Liaison
The meeting was the first since the death of Jobs. Even before Cook’s promotion to the top job in August, Cook served as Apple’s main liaison to shareholders, a role Jobs avoided.

All of the board members on the slate were elected: Genentech Inc. veteran executive Art Levinson, who serves as Apple’s chairman; Intuit Inc. Chairman Bill Campbell; former U.S. Vice President Al Gore; Walt Disney Co. CEO and Chairman Bob Iger; former head of Northrop Grumman Corp. Ron Sugar; J. Crew Group Inc. CEO and Chairman Mickey Drexler; Avon Products Inc. Chairwoman Andrea Jung; and Cook.

Investors also voted down a proposal calling for Apple to release a “conflict of interest report” that outlines how board members may financially benefit from company decisions. Another rejected measure would have asked Apple to release a report on its political contributions and expenditures. The company opposed those initiatives.

Cook said Facebook Inc., the world’s largest social- networking company, is more of a “friend” than a competitor. Apple and Facebook “could do a lot more together,” he said in response to a question from a shareholder.

Turning the conversation back to cash, an investor asked whether Apple would consider using its cash to buy Greece, which faces a debt crisis.

“We’ve looked into many things,” but not that, Cook said.

source: bloomberg.com
Share |