Saturday, February 25, 2012

Βυθίζονται οι τιμές ακινήτων



Βυθίζονται οι τιμές ακινήτων

Μείωση για έβδομο συνεχές τρίμηνο παρουσιάζουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι σε ορισμένες περιοχές η μείωση είναι διψήφια.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση στην αγορά οικιστικών ακινήτων συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα ενδείξεις για αναστροφής της πτωτικής πορείας των τιμών, αφού η ρευστοτική στενότητα και η μεγάλη προσφορά εξακολουθούν να πιέζουν τις αξίες.

Το τρίτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές οικιών και διαμερισμάτων σημείωσαν μείωση 0,9% σε τριμηνιαία βάση.

Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις τιμές διαμερισμάτων (1,4%), σε σύγκριση με αυτή των τιμών των οικιών ( 0,6%).

Όπως είναι αναμενόμενο, τονίζεται, λόγω του μεγάλου διαθέσιμου αποθέματος διαμερισμάτων που δημιουργήθηκε την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, οι τιμές των διαμερισμάτων δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από την υποτονική ζήτηση σε σύγκριση με τις τιμές των οικιών.

Καταγράφηκε μείωση στις τιμές των οικιών των παραλιακών πόλεων με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην Πάφο, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,6%.

Η Αμμόχωστος σημείωσε και τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν μείωση 5,5% κυρίως λόγω της μείωσης στις τιμές των διαμερισμάτων, που υποχώρησαν κατά 6,6%. Οι τιμές των οικιών υποχώρησαν κατά 4,9%.

Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν μείωση για την εν λόγω περίοδο, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στην επαρχία Πάφου (10,7%) και ακολούθως στην επαρχία Αμμοχώστου (7,7%), ενώ τη μικρότερη μείωση σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών της επαρχίας Λευκωσίας (0,8%).

Σε ετήσια βάση, η επαρχία Λευκωσίας παρουσίασε και τις μικρότερες μειώσεις στους δύο επιμέρους δείκτες οικιών και διαμερισμάτων, 0,8% και για τους δύο.

Η επαρχία Πάφου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στις τιμές διαμερισμάτων (15,8%), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των οικιών κατέγραψε η επαρχία Λεμεσού (5,9%).

Παρά τη μείωση που παρατηρείται στις τιμές τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης της ΚΤ βρίσκεται σε πιο ψηλά επίπεδα από ότι στις αρχές του 2007.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |