Tuesday, February 28, 2012

Moody’s: €25 δισ. οι απώλειες για τις τράπεζες


Moody’s: €25 δισ. οι απώλειες για τις τράπεζες

To κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με το PSI θα πλήξει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζει ο οίκος Moody’s. Σημειώνει πως οι τράπεζες της χώρας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικά ρίσκα ακόμα και μετά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι οι πραγματικές απώλειες για τις τράπεζες θα είναι της τάξης των €25 δισ. «Αν συμμετάσχουν στο PSI, το υψηλότερο κούρεμα που αποφασίστηκε θα εξαφανίσει την κεφαλαιακή βάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει ο οίκος και συμπληρώνει πως «οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση φέτος και ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά ρίσκα και προκλήσεις εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία».

Υπολογίζει ότι με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τίτλους αξίας €50 δισ., οι διαγραφές των €25 δισ. θα εξαφανίσουν τα €25,2 δισ. της κεφαλαιακής τους βάσης.

Κατά τον οίκο οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών φτάνουν τα €40 δισ. καθώς εκτός από το PSI αντιμετωπίζουν και τις υψηλές επισφάλειες που δημιουργεί η μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνει πάντως το Reuters, το 2ο πακέτο στήριξης προβλέπει πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |