Friday, February 24, 2012

Ζημιές €3,7 εκ. για Ορφανίδης


Ζημιές €3,7 εκ. για Ορφανίδης

Ζημιές €3,7 εκ. κατέγραψε το 2011 η μεγαλύτερη υπεραγορά της Κύπρου λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το λιανεμπόριο.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια που η Ορφανίδης παρουσιάζει ζημιές, με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο καθώς το 2012 εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο.

Το 2010 η Ορφανίδης είχε καταγράψει κέρδη €3,3 εκ. και μέχρι το Νοέμβριο ήλπιζε ότι η περσινή χρονιά θα ήταν κερδοφόρα.

Η απότομη αναστροφή της κερδοφορίας οφείλεται εν μέρει στη σχετικά μικρή αύξηση του τζίρου της εταιρείας.

Οι πωλήσεις τους Συγκροτήματος για το σύνολο του 2011 ανήλθαν στα €214 εκ. σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2010, που ανήλθαν στα €203 εκ.

Η αύξηση οφείλεται εξολοκλήρου, όμως, στην πλήρη λειτουργία επτά νέων καταστημάτων μέσα στο 2011.

Τα τέσσερα από αυτά ξεκίνησαν λειτουργία προς το τέλος του 2010 ενώ το 2011 λειτούργησαν πλήρως, και τα υπόλοιπα τρία ξεκίνησαν λειτουργία στις αρχές του 2011.

Αν και η εταιρεία δεν παραθέτει στοιχεία για το τζίρο από τα νέα καταστήματα, υπολογίζεται ότι πρόσθεσαν στις πωλήσεις του συγκροτήματος γύρω στα €32 εκ.

Τα έξοδα πωλήσεων και προώθησης και τα έξοδα διοίκησης παρουσίασαν αύξηση 11,5% σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Κατά κύριο λόγω η αύξηση οφείλεται στα επιπρόσθετα έξοδα που προέκυψαν από τις νέες υπεραγορές.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων έπαιξε και η αύξηση στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο και μετά την έκρηξη στο Μαρί, ως επίσης και η αυξημένη εξαργύρωση βαθμών λόγω της απόσυρσης της δωροκάρτας και αντικατάστασης της με την κερδοκάρτα.

Η αύξηση στο κόστος ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι αύξησε το εξοδολόγιο κατά €1,7 εκ. και η αύξηση στο κόστος δωροκάρτας κατά €1 εκ.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω το κέρδος από εργασίες ανήλθε στα €5,2 εκ. σε σχέση με €10 εκ. για την ίδια περίοδο του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 48%.

Ο κύριος λόγος για τη σημαντική μείωση στο κέρδος από εργασίες σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη απόδοση που είχε το Συγκρότημα κατά την τρίτη τριμηνία του έτους όπου παρουσίασε ζημιά ύψους €1,0 εκ., ως επίσης και κατά την τελευταία τριμηνία όπου παρουσίασε ζημιά ύψους €3,6 εκ.

Οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια όλης αυτή της περιόδου, δηλαδή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν μειωμένο ρυθμό αύξησης 2% σε σχέση με αυτό της πρώτης εξαμηνίας,7,3%, και επιπρόσθετα το Συγκρότημα προέβει σε εκστρατεία αυξημένων προσφορών με απώτερο σκοπό την προώθηση των νέων υπεραγορών.

Ο μειωμένος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων και η μείωση της κερδοφορίας σχετίζεται άμεσα με την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού που με τη σειρά του προέρχεται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της κυπριακής οικονομίας και της ευρωζώνης γενικότερα.

Σημαντικός παράγοντας που επιδείνωσε μια είδη αρνητική κατάσταση, εκτιμά η εταιρεία, ήταν και η έκρηξη στις 11 Ιουλίου στη ναυτική βάση Ευάγγελου Φλωράκη που πέραν από την απώλεια ανθρώπινης ζωής που προκάλεσε, βύθισε τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού σε νέα χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα αρνητικό ρόλο έπαιξε και η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που είχε στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη μελλοντική πορεία της κυπριακής οικονομίας συνεχίζει να υφίσταται και αυτό επηρεάζει άμεσα το χώρο το λιανικού εμπορίου που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα κατά το 2011.

Το πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε οποιαδήποτε ώθηση της οικονομίας προς το καλύτερο το 2012.

Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται ότι το 2012 θα είναι επίσης δύσκολος χρόνος για τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Ανεξάρτητα από αυτή την πρόβλεψη το Συγκρότημα έχει πάρει διορθωτικά μέτρα για να επανέλθει στην κερδοφορία, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα αποτελέσματα προκύπτει από το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων της εταιρείας. Τα έξοδα χρηματοδότησης ανήλθαν στα €8,6 εκ. σε σχέση με €6,1 εκ. το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση €2,5 εκ.

Με αυτά τα δεδομένα και λόγω του ότι το κέρδος από εργασίες δεν ήταν επαρκές για να καλύψει τα έξοδα χρηματοδότησης, το Συγκρότημα υπέστη ζημιές πριν τη φορολογία ύψους €3,4 εκ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εξετάσει την καταβολή μερίσματος με την ολοκλήρωση των τελικών ελεγμένων αποτελεσμάτων για το έτος 2011.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει οτιδήποτε για τον αυξημένο ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |