Friday, February 24, 2012

Ισπανία: Συρρίκνωση 1% αναμένει για φέτος η Κομισιόν


Ισπανία: Συρρίκνωση 1% αναμένει για φέτος η Κομισιόν

Μαδρίτη (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περί το 1% φέτος, σε μια πολύ πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη σε σχέση με την προηγούμενη που ανακοίνωσε στο τέλος του 2011, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιβράδυνση του ρυθμού των περικοπών στον προϋπολογισμό της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν είχε ήδη περικόψει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ισπανίας στο 0,7% φέτος από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,8%, και δήλωσε ότι αναμένει η χώρα να πετύχει τους στόχους που κάνουν λόγο για μια μείωση του ελλείμματος της κυβέρνησης στο 6% του ΑΕΠ το 2011 και στο 4,4% το 2012, από το 9,2% το 2010.

Ωστόσο, μια ταχεία πτώση στην Ισπανία, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένει συρρίκνωση 1,5% φέτος, καθώς και μια προειδοποίηση από τη νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 θα βρεθεί στο 8% εξαιτίας της μη επίτευξης των στόχων από τις τοπικές αρχές, έχει επιδεινώσει δραματικά τις οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας, όπως αναγνώρισε η Κομισιόν σήμερα.

Σε μια ενδιάμεση πρόβλεψη εν όψει των πιο λεπτομερών στοιχείων που θα ανακοινωθούν αργότερα στη διάρκεια του έτους, η Κομισιόν δήλωσε πως η εκτίμησή της για συρρίκνωση 1% δεν λαμβάνει υπόψη της τις επιπρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση της χώρας, καθώς δεν σχεδιάζει να ανακοινώσει τον προϋπολογισμό πριν από το τέλος Μαρτίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στον επόμενο προϋπολογισμό, μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην εικόνα της ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ», αναφέρει η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως η οικονομία μπορεί να πλησιάσει σε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ακόμη και πριν από το νέο προϋπολογισμό, οι ισπανικές προβλέψεις είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της Κομισιόν για συρρίκνωση 0,3% στο σύνολο της ευρωζώνης, και η τέταρτη χειρότερη από οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα, πίσω από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η Κομισιόν δεν παρείχε εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ισπανοί αξιωματούχοι πρόσφατα τόνισαν πως θα προσπαθήσουν να αναθεωρήσουν τους όρους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος και στο επόμενο έτος, τονίζοντας πως το τρέχον οικονομικό περιβάλλον και το υπερβολικό έλλειμμα του περασμένου έτους, κατέστησε τους στόχους ανέφικτους.

Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι η Κομισιόν τόνισε πως η χαμηλή οικονομική δραστηριότητα της Ισπανίας θα οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού από το 3% περίπου το 2011 στο 1,3%, πολύ χαμηλότερα του 2,1% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

«Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε κάποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των τιμών της Ισπανίας», δήλωσε η Κομισιόν.




source: capital.gr

No comments:

Share |