Thursday, September 30, 2010

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει το στόχο για 10% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

Deutsche Bank: Επιβεβαιώνει το στόχο για 10% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας

ΦΡΑΝΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Το στόχο της Deutsche Bank AG (DB) για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο, τουλάχιστον, 10% το 2010, επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Josef Ackermann, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε συνέδριο του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου στο Λονδίνο.

Ο Ackermann σημείωσε ότι ο στόχος, ο οποίος αποτελεί βασικό μέτρο της χρηματοοικονομικής ισχύος της τράπεζας, θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι εφαρμοστεί το νέο καθεστώς κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το επίπεδο παραμένει υψηλό και δεν σηματοδοτεί σημαντικές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16.000 και διαμορφώθηκαν στις 453.000, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους που είχαν εκτιμήσει μικρότερη μείωση κατά 5.000.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 24 Ιουλίου και συγκεκριμένα μειώθηκε κατά 6.250 στις 458.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 18 Σεπτεμβρίου εμφάνισαν μείωση της τάξης των 83.000 και διαμορφώθηκαν στις 4.457.000 αιτήσεις.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Βελτίωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη το Σεπτέμβριο


Βελτίωση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών αυξήθηκε στις 58,3 μονάδες από 55,6 μονάδες τον Αύγουστο. Άνοδο σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών σε βάθους εξαμήνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 64,8 έναντι 58,4.

Ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε άνοδο στις 53,3 μονάδες από τις 50 μονάδες ενώ ο δείκτης τιμών που πληρώθηκαν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και συγκεκριμένα στις 53,3 μονάδες από τις 43,2 μονάδες.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος του Chicago PMI το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος του Chicago PMI το Σεπτέμβριο


Απροσδόκητη άνοδο σημείωσε ο δείκτης PMI για την περιοχή του Σικάγο το Σεπτέμβριο. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 60,4 μονάδες από τις 56,7 μονάδες τον Αύγουστο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν πτώση στις 55 μονάδες.

source: capital.gr

Εξετάζουν συνεργασία Facebook και Skype



Εξετάζουν συνεργασία Facebook και Skype


Τη μεταξύ τους συνεργασία για ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών τους υπηρεσιών εξετάζουν η Facebook και η Skype, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση.

Βάση της συνεργασίας, οι χρήστες του Facebook θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του Skype μέσω των λογαριασμών τους στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να πραγματοποιούν κλήσεις video και φωνητικές με τους φίλους τους στο facebook.

Οι δυνατότητες αυτές θα βασίζονται στην έκδοση 5.0 του Skype, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

source: capital.gr

AIG: Οριστική η πώληση δύο ιαπωνικών θυγατρικών έναντι 4,8 δισ. δολ.


AIG: Οριστική η πώληση δύο ιαπωνικών θυγατρικών έναντι 4,8 δισ. δολ.

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία πώλησης των ιαπωνικών θυγατρικών της AIG, AIG Star και AIG Edison στην Prudential Financial έναντι συνολικού τιμήματος 4,8 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το τίμημα περιλαμβάνει 4,2 δισ. δολάρια που θα δοθούν σε μετρητά, και 0,6 δισ. δολάρια για την ανάληψη χρέους.

Η AIG θα διατηρήσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ευρύτερη δραστηριότητά της στην Ιαπωνία.

«Οι AIG Star και AIG Edison ήταν σημαντικά μέλη της οικογένειας της AIG. Η δύναμη και οι προοπτικές των δύο εταιρειών είχαν ως αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον στις κεφαλαιαγορές, άρα δεδομένων των υποχρεώσεων της AIG προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έπρεπε να εξετάσουμε τις τελικές προσφορές πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Robert Benmosche.

Η πώληση των δύο θυγατρικών συνιστά άλλο ένα βήμα στο σχέδιο της AIG να εξοφλήσει τους Αμερικανούς φορολογούμενους αλλά και ορόσημο για την επίτευξη της πλήρους εξόδου από την στήριξη της κυβέρνησης.

source: capital.gr

Moody’s: Πέντε "συν" για τις ελληνικές τράπεζες


Moody’s: Πέντε "συν" για τις ελληνικές τράπεζες


Παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος θεωρεί τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες αρνητικές, προχωρεί σε πέντε ενδιαφέρουσες και θετικές επισημάνσεις - Τι "καλό" αναφέρει για την τρέχουσα έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο διεθνής οίκος σε πρόσφατη έκθεσή του -27 Σεπτεμβρίου- εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αρνητικές ("Greek Banks: Negative Outlook Maintained" είναι ο σχετικός τίτλος).

Παρ' όλα αυτά, η Moody’s προχωρά σε πέντε θετικές επισημάνσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

Α. Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται να αυξηθούν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από το 7,3% των μικτών δανείων στο τέλος του 2009 στο 9% τον Ιούνιο (16,7% για τα καταναλωτικά, 8,7% για τα στεγαστικά και 7,6% για τα επιχειρηματικά) και το ποσοστό αυτό αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10% - 11% μέχρι το τέλος του έτους.

Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ήδη σχηματισθείσες προβλέψεις ανέρχεται στο 43% (έναντι 62% το 2005 - 2006) και φαίνεται ότι θα χρειαστούν περισσότερες προβλέψεις και οι αξίες των καλύψεων έχουν επηρεαστεί και αυτές πτωτικά από την κρίση.


Ωστόσο, η Moody’s επικαλείται τα πρόσφατα stress tests που αποφαίνονται ότι με εξαίρεση την ΑΤΕbank καμιάς τράπεζα δεν απειλείται η βιωσιμότητα λόγω των... κακών δανείων.

Β. Στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, η Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτές διαθέτουν κρατικά χρεόγραφα αξίας γύρω στα 50 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, η Moody’s στο συγκεκριμένο μέτωπο αναφέρεται σε κάτι σχετικά ευχάριστο. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος δεν συμμερίζεται στον ίδιο βαθμό με ξένους αναλυτές το ρίσκο για haircut: "Θεωρούμε τον κίνδυνο για αναδιάρθρωση του δανεισμού από την ελληνική κυβέρνηση χαμηλό, αλλά όχι επουσιώδη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γ. Ειδικότερα για την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει 2,8 δισ. ευρώ, η Moody’s αναφέρεται με θετικό τρόπο: "Περιμένουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να απορροφήσει τόσο τις επιπτώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και περίπου 30% haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα" (αν φυσικά χρειαστεί).

Άρα λοιπόν, η Εθνική Τράπεζα μετά την άντληση των 2,8 δισ. θα μπορεί να αντέξει ακόμη και haircut 30% στα κρατικά ομόλογα, περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν, ενώ η Moody’s θεωρεί το συγκεκριμένο κίνδυνο χαμηλό.

Δ. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (όλες ελληνικές) υπεραποδίδουν σε σχέση με τις υπόλοιπες, επισημαίνει ο διεθνής οίκος. Ενδεικτικά μάλιστα, αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο οι εμπορικές τράπεζες κατέγραψαν ζημίες 731 εκατ. ευρώ (έναντι 978 εκατ. ευρώ κερδών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), χωρίς κανένας από τις τέσσερις μεγάλους ομίλους να υποχρεωθεί σε ζημία.

Αντίθετα, στις μικρότερες τράπεζες συγκαταλέγονται και ξένες, που αναμένεται να ενισχυθούν από τις μητρικές του, αν φυσικά παραστεί η σχετική ανάγκη.

Ε. Παρά τη ζημιογόνο πορεία των τραπεζών στο πρώτο φετινό εξάμηνο, η κατάσταση διαφοροποιείται αν συγκρίνουμε τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις και χωρίς να υπολογίσουμε τα αποτελέσματα από επενδύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση τα κέρδη θα σημείωναν αύξηση 16%, λόγω της ανοδικής πορείας στο καθαρό εισόδημα από τόκους.

Άλλωστε, στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου αρνητικά συνέβαλαν:

• Κατά 313 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 996 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009) οι ζημίες από επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις λιγότερο από 10% αυτών ταξινομήθηκε ως "εμπορεύσιμη" (trading) επένδυση.
• Η αύξηση των προβλέψεων κατά 39%, στα 3,2 δισ. ευρώ.
• Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση εξαιτίας της έκτακτης φορολόγησης.

source: euro2day.gr

Ισχύουν 3, αντί 6 μήνες οι επιταγές


Ισχύουν 3, αντί 6 μήνες οι επιταγές


Στους τρεις μήνες μειώνεται από την 1η Μαρτίου 2011 η διάρκεια ισχύος των επιταγών στο πλαίσιο προώθησης πιο ορθολογιστικής χρήσης τους ως μέσο πληρωμής.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι, μετά από απόφαση της Επιτροπής του Κυπριακού Γραφείου Συμψηφισμού Επιταγών, από 1 Μαρτίου 2011, η διάρκεια ισχύος των επιταγών θα μειωθεί από 6 μήνες σε 3 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί για επιταγές που θα έχουν ημερομηνία έκδοσης 1 Μαρτίου 2011 και μετά, εκτός για τις κυβερνητικές επιταγές όπου η απόφαση θα ισχύσει για επιταγές που θα φέρουν ημερομηνία έκδοσης την 1 Αυγούστου 2011 και μετά.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε μέσα στα πλαίσια της προώθησης πιο ορθολογιστικής χρήσης της επιταγής ως μέσο πληρωμής.

source: stockwatch.com.cy

Σε Αa1 υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s


Σε Αa1 υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s

Σε «Aa1» από «Aaa» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε τοπικό και ξένο νόμισμα, η Moody’s, επαληθεύοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών. Το outlook είναι «σταθερό».

Στην έκθεσή του ο οίκος αποδίδει την απόφαση να στερήσει από την χώρα την τελευταία κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση στους εξής παράγοντες:

1) Στις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ισπανίας, συγκριτικά και με τις υπόλοιπες χώρες που φέρουν την κορυφαία αξιολόγηση, καθώς η διαδικασία εξισορρόπησης της οικονομίας χωρίς τη συμμετοχή των κλάδων κατασκευής και real-estate είναι πιθανό να διαρκέσει πολλά χρόνια.

2) Στη σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής ισχύος της ισπανικής κυβέρνησης, όπως αυτή αντανακλάται από την πιο προφανή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν αξιολόγηση “Aaa”.

3) Στην ολοένα μειούμενη αντοχή στο χρέος (π.χ. πληρωμές τόκων σαν ποσοστό των εσόδων) αλλά και τις αυξημένες δανειακές απαιτήσεις, που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη περαιτέρω μεταβλητότητα στις αγορές.

"Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πίσω από την απόφαση της Moody΄s να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ισπανίας είναι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η συνεπακόλουθη πρόκληση για την δημοσιονομική σταθερότητα", αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ισπανία. "Τα προσεχή έτη η ισπανική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μόνο 1%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται υψηλότεροι αλλά επίσης αργοί".

Στους βασικούς κινδύνους για την Ισπανία, η Moody΄s ξεχωρίζει τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον οίκο, οι πρόσφατες νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας αλλά και η ευρύτερη συγκράτηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το κόστος απολύσεων θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η ευελιξία μισθών πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλα κράτη που έχουν αξιολόγηση "Αaa".

"Οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ισπανίας καθίστανται εμφανείς από το υψηλό εξωτερικό χρέος και το επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που σταδιακά διορθώνονται αλλά παραμένουν υψηλότερα έναντι των περισσότερων άλλων χωρών με υψηλή αξιολόγηση", σημειώνεται στην έκθεση.

Η Moody΄s επίσης προβλέπει μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα αλλά και της προσαρμογής στον τομέα real estate όπου ένα σημαντικό απόθεμα κατοικιών παραμένει απούλητο και όπου οι προσαρμογές στις τιμές είναι πιο περιορισμένες από οπουδήποτε αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ισπανίας στις 30 Ιουνίου του 2010.

Εξάλλου, η Moody΄s επαναδιατύπωσε την αξιολόγηση βραχυπρόθεσμων εκδόσεων "Prime-1" με outlook "σταθερό".

source: capital.gr

Αποσύρει την πρόταση της για ΑΤΕ και Τ.Τ. η Τρ. Πειραιώς


Αποσύρει την πρόταση της για ΑΤΕ και Τ.Τ. η Τρ. Πειραιώς


Αποσύρει το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ και το Τ.Τ. η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην όλη διαδικασία.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς, «δυόμιση μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος».


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες οι τρεις σύμβουλοι του δημοσίου (Deutsche Bank, Lazard και HSBC) θα δώσουν την έκθεσή τους για τις τράπεζες μετά τις 15 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, όμως η κυβέρνηση ενημερώνεται από τους συμβούλους για τις αξιολογήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται για τις τράπεζες και για τις προτάσεις που έχουν μεσολαβήσει.


Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν ότι η όλη διαδικασία καθυστερεί και δεδομένων και των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του Τ.Τ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανερχόταν στα 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά και αντιστοιχούσε σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή του Τ.Τ.

source: capital.gr

Έως τα $4.000 "βλέπει" το χρυσό ο John Paulson


Έως τα $4.000 "βλέπει" το χρυσό ο John Paulson

Την εκτίμηση ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να βρεθεί μεταξύ των 2.400 και 4.000 δολαρίων η ουγκιά έως το 2012 φέρεται να εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος hedge fund manager John Paulson, μιλώντας σε εκδήλωση του University Club της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Ο Paulson, που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους hedge fund managers παγκοσμίως, φέρεται να δήλωσε ότι τα διψήφια ποσοστά πληθωρισμού θα «σκοτώσουν» τις αγορές ομολόγων ενισχύοντας το κύρος του χρυσού στις αγορές.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Paulson φέρεται να είπε ότι πλέον το 80% των τοποθετήσεών του σχετίζεται με το χρυσό, είτε σε μορφή ETFs (SPDR Gold Trust), είτε σε φυσική μορφή, είτε σε μετοχές του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι μετοχές των AngloGold Ashanti, Barrick, Gold Fields, IAMGOLD, Kinross, NovaGold και Randgold Resources.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ακόμη ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε στενή συσχέτιση με τη νομισματική βάση από τότε που ο ίδιος ξεκίνησε να παρακολουθεί την πορεία του χρυσού.

Η νομισματική επέκταση και μόνο θα μπορούσε να οδηγήσει το χρυσό στα 2.400 δολάρια η ουγκιά, όπως είπε, με ανοιχτό το ενδεχόμενο «εκτόξευσης» έως και τα 4.000 δολάρια/ ουγκιά. Για να υποστηρίξει την εκτίμησή του, ανέφερε ότι το 1980 η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 100% περισσότερο απ’ όσο θα δικαιολογούσε η πτώση του δολαρίου.

source: capital.gr

Wednesday, September 29, 2010

Μεγαλύτερη του αναμενομένου η πτώση στα αποθέματα πετρελαίου


Μεγαλύτερη του αναμενομένου η πτώση στα αποθέματα πετρελαίου

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η πτώση εμφάνισαν τα αποθέματα πετρελαίου για τη βδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, ΕΙΑ, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 475 χιλ. βαρέλια στα 361, 232 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για πτώση 300 χιλ. βαρελιών.
Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια στα 221, 905 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν πτώση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα 173,935 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 0,2 εκατ. βαρέλια και αύξηση των διυλισμένων κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 1.310 δολ. ο χρυσός - Σε υψηλά 30 ετών το ασήμι


Πάνω από τα 1.310 δολ. ο χρυσός - Σε υψηλά 30 ετών το ασήμι

Χωρίς τέλος είναι το ανοδικό ράλι του χρυσού στις αμερικανικές αγορές, αφού και σήμερα κατέρριψε το χθεσινό ρεκόρ του των 1.314 δολαρίων, στον απόηχο των απωλειών που καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα.
Συγκεκριμένα σήμερα ο χρυσός απόδοσης Δεκεμβρίου έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 1.314 ανά ουγγιά, ωστόσο τώρα έχει περιορίστηκε στα 1.310,30 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 0,2%. Σε νέο υψηλό 30 ετών το ασήμι με άνοδο 1,1% στα 21,95 δολάρια η ουγγιά.
Η εξέλιξη της κρίσης στην Ευρώπη η οποία δεν αφήνει σήμερα ανεπηρέαστη τη Wall, με τους επενδυτές να φοβούνται πως η εύθραυστη οικονομία της θα δεχθεί νέο πλήγμα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, στρέφει τους επενδυτές για ακόμη μία φορά στην “ασφάλεια” του μετάλλου.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Ευρωζώνη: Στις -11 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Σεπτέμβριο

source: capital.gr

S&P: Απειλεί με υποβάθμιση την Ιρλανδία, λόγω της Anglo Irish


S&P: Απειλεί με υποβάθμιση την Ιρλανδία, λόγω της Anglo Irish

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, αν η χώρα διαθέσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Anglo Irish Bank. «Το σχέδιο Β της κυβέρνησης για την Anglo σημαίνει πως αυτά τα 35 δισ. ευρώ ενδέχεται να ξεπεραστούν. Εάν αυτό το ενδεχόμενο πραγματοποιηθεί, τότε η Standard & Poor΄s μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση». τονίζει ο οίκος.

source: reporter.gr

Σε υψηλό πέντε μηνών το ευρώ- Πάνω από τα 1,36 δολ.


Σε υψηλό πέντε μηνών το ευρώ- Πάνω από τα 1,36 δολ.

Ανοδικά και πάνω από τα επίπεδα του 1,36 κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα, επωφελούμενο της αδυναμίας του δολαρίου, στον απόηχο των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Εντείνονται οι φήμες για παρέμβαση της Fed.



Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3608 δολάρια, ενώ νωρίτερα ανήλθε έως τα 1,3623 δολάρια, από 1,3567 δολάρια χθες.

Ο δείκτης δολαρίου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των επτά τελευταίων μηνών, ενώ αυτό το τρίμηνο σημειώνει απώλειες έναντι των νομισμάτων των 16 κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

source: reporter.gr

Sanofi-Aventis: Προς αύξηση της προσφοράς για την Genzyme



Sanofi-Aventis: Προς αύξηση της προσφοράς για την Genzyme

Το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς της για την εξαγορά της Genzyme έως την επόμενη εβδομάδα φέρεται να εξετάζει η Sanofi-Aventis.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας κλίνει προς την αύξηση της τρέχουσας προσφοράς των 69 δολαρίων ανά μετοχή κατά 1-2 δολάρια.

Στελέχη και σύμβουλοι της εταιρείας αναμένεται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Genzyme απέρριψε την προσφορά που είχε καταθέσει η Sanofi στις 29 Αυγούστου και η οποία αποτιμούσε την αξία της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας στα 18,5 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά χαμηλή.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής επιθετικής προσφοράς, αν και φέρεται να προτιμά τις φιλικές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εταιρείας.

Εκπρόσωπος της Sanofi αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, τονίζοντας μόνο ότι η προσφορά της εταιρείας του ανέρχεται στα 69 δολάρια ανά μετοχή.

source: naftemporiki.gr

Έρχεται νέα "ένεση" για την Anglo Irish Bank


Έρχεται νέα "ένεση" για την Anglo Irish Bank

Νέο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Anglo Irish Bank θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Ιρλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα 5 δισ. ευρώ στην Anglo Irish Bank, καθώς χτυπά ήδη ο συναγερμός για την χρηματοοικονομική υγεία της χώρας. Η νέα «ένεση» θα οδηγήσει τα συνολικά κεφάλαια των φορολογούμενων που δόθηκαν για τη στήριξη της τράπεζας στα 30 δισ. δολάρια.

Τη Δευτέρα η Moody΄s προχώρησε σε υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες των ομολόγων κύριου χρέους (senior debt) και κατά έξι βαθμίδες των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της Anglo Irish Bank Corporation Limited.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε σε “Baa3/Prime-3” από “A3/Prime-1” τα ομόλογα κύριου χρέους, διατηρώντας τα παράλληλα υπό αναθεώρηση για περεταίρω υποβάθμιση, και σε “Caa1” από “Ba1” τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης με αρνητικό outlook.
Υπενθυμίζεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να διασπάσει την Anglo Irish Bank σε δύο ξεχωριστές μονάδες, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει το κόστος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την οικονομική στήριξη της προβληματικής τράπεζας.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα διαχωριστεί σε μια «τράπεζα χρηματοδότησης» όπου θα διακρατούνται οι καταθέσεις και σε μια «τράπεζα διόρθωσης παγίων» που θα εστιάσει στα δάνεια που δεν μεταφέρονται στην National Asset Management Agency- μια κυβερνητική υπηρεσία που συστήθηκε για να αγοράζει τοξικά δάνεια για κατασκευές και ιδιοκτησίες.
“Η Moody΄s αναμένει μία συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων της Anglo Iris, το οποίο θα χρειαστεί νέα κρατική στήριξη,” ανέφερε ο αναλυτής του οίκου, Ross Abercromby.

source: capital.gr

Χωρίς τέλος το ράλι του χρυσού - Στα 1.308 δολάρια


Χωρίς τέλος το ράλι του χρυσού - Στα 1.308 δολάρια

Χωρίς τέλος μοιάζει το ράλι του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία στρέφει τους επενδυτές που αναζητούν «ασφαλές καταφύγιο» στο πολύτιμο μέταλλο.
Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.308,30 δολάρια η ουγγιά, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολαρίων, καταγράφοντας άνοδο 0,8%.

source: reporter.gr

Tuesday, September 28, 2010

Toys ΄R΄ Us: Θα προσλάβει 45.000 εποχικούς υπαλλήλους για τις γιορτές


Toys ΄R΄ Us: Θα προσλάβει 45.000 εποχικούς υπαλλήλους για τις γιορτές

Η Toys "R" Us Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να προσλάβει συνολικά 45.000 εποχικούς υπαλλήλους, ουσιαστικά διπλασιάζοντας το εργατικό της δυναμικό στις ΗΠΑ, καθώς προετοιμάζεται για την περίοδο των εορτών.

Η εταιρεία παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι φέτος θα προσλάβει περίπου 10.000 περισσότερους εποχικούς υπαλλήλους σε σχέση με τα τελευταία χρόνια καθώς χρειάζεται να ενισχύσει το προσωπικό της στα 600 προσωρινά καταστήματα Toys "R" Us Express που σχεδιάζει να ανοίξει. Το περασμένο έτος η εταιρεία είχε ανοίξει μόλις 90 τέτοια καταστήματα.

Οι υπόλοιποι 35.000 εποχικοί υπάλληλοι θα επανδρώσουν τα 587 παραδοσιακά καταστήματα της εταιρείας στος ΗΠΑ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέα πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στο Richmond


ΗΠΑ: Νέα πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στο Richmond


Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Federal Reserve Bank of Richmond επιβραδύνθηκε περεταίρω το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed υποχώρησε στις -2 μονάδες από τις 11 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις -4 μονάδες από 11 μονάδες, ο δείκτης εσόδων του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις -5 μονάδες από τις -10 μονάδες ενώ των εσόδων λιανικών πωλήσεων διατηρήθηκε στις -8 μονάδες.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε διάστημα 9 ετών στο β΄ τρίμηνο


Μ. Βρετανία: Ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε διάστημα 9 ετών στο β΄ τρίμηνο

Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων εννέα ετών σημείωσε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η Μ. Βρετανία, ωθούμενη από την αύξηση των αποθεμάτων και την ανάπτυξη των κλάδων των κατασκευών και των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία της Office for National Statistics δείχνουν ότι το βρετανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια βάση, χωρίς να έχουν αναθεωρηθεί έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων, ενώ εμφανίστηκαν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έλαβαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν το ποσοστό εξοικονόμησης των νοικοκυριών μειώθηκε στο 3,2% έναντι 5,5% στο πρώτο τρίμηνο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο από το 1963, σε ποσοστό 9,5% μετά από πτώση 0,8% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών σημείωσε επέκταση 0,6% στο τρίμηνο.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των τιμών κατοικιών για τέταρτο διαδοχικό μήνα


ΗΠΑ: Αύξηση των τιμών κατοικιών για τέταρτο διαδοχικό μήνα

Άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις 10 και στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δείκτη S&P Case-Shiller.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο S&P Case-Shiller των δέκα μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών σημείωσε άνοδο 0,8% σε μηνιαία βάση και σε ετήσια 4,1%, ενώ ο S&P Case-Shiller των είκοσι μεγαλύτερων μητροπολιτικών περιοχών ενισχύθηκε 0,6% και 3,2% αντίστοιχα, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ο δείκτης των δέκα μεγαλύτερων περιοχών παράμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης των είκοσι περιοχών υποχώρησε 0,1%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Βουτιά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο

Βουτιά σημείωσε τον Σεπτέμβριο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ για να διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ιδιωτικού ερευνητικού κέντρου Conference Board υποχώρησε στις 48,5 μονάδες, από το αναθεωρημένο μέγεθος των 53,2 μονάδων τον Αύγουστο. Η αρχική εκτίμηση για τον Αύγουστο τοποθετούσε τον δείκτη στις 53,5 μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.

Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών υποχώρησε στις 23,1 μονάδες από 24,9 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες διολίσθησε στις 65,4 μονάδες από 72,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

"Η υποχώρηση του Σεπτεμβρίου οφείλεται στις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες στην οικονομική δραστηριότητα και στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την επιδείνωση του βραχυπρόθεσμου outlook", σημείωσε ο Lynn Franco, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Καταναλωτή στο Conference Board. "Συνολικά, η εικόνα των καταναλωτών για την κατάσταση της οικονομίας παραμένει αρκετά ζοφερή".

source: capital.gr

H Apple απειλεί τους "μεγάλους" της αγοράς mobile advertising


H Apple απειλεί τους "μεγάλους" της αγοράς mobile advertising


Η Apple (AAPL) ενδέχεται να κερδίζει μερίδιο στην αμερικανική αγορά mobile advertising (διαφημιστική αγορά κινητών τηλεφώνων) αυτό το χρόνο, εις βάρος της Google (GOOG) και της Microsoft (MSFT).

Η Apple θα ολοκληρώσει το χρόνο με 21% της αγοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στο Businessweek.com η εταιρεία ερευνών IDC. Το μερίδιο της Google θα μειωθεί στο 21%, από 27% τον περασμένο χρόνο, όταν συνυπολογιστούν τα αποτελέσματα της AdMob, του διαφημιστικού δικτύου που αγόρασε το Μάιο. Η Microsoft θα υποχωρήσει στο 7% από 10%.

Οι εταιρείες αναβαθμίζουν το λογισμικό διαφημίσεων και αγοράζουν επιχειρήσεις με σκοπό να πάρουν μεγαλύτερο μέρος της πίτας του mobile advertising, που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στις ΗΠΑ σε σχεδόν 500 εκατ. δολάρια το 2010, εκτιμά η IDC. Η Apple, κατασκευάστρια των iPhone και iPad, δεν πούλησε διαφημίσεις κινητών τον περασμένο χρόνο. Τον Ιανουάριο, αγόρασε της Quattro Wireless, που είχε 9% της αγοράς το 2009, σύμφωνα πάντα με την IDC. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Steve Jobs ανακοίνωσε το δίκτυο iAd τον Απρίλιο και το παρουσίασε τον Ιούλιο.

«Η εξαγορά της Quattro από την Apple και η παρουσίαση του iAd από τον Steve Jobs έφερε στο προσκήνιο το mobile advertising», τόνισε ο Paran Johar, επικεφαλής marketing του ανταγωνιστικού δικτύου εταιρείας Jumptap.

Πουλήθηκαν: Best Buy, Unilever, DirecTV

Η εισβολή της Apple στις διαφημίσεις κινητών μπορεί να είναι ένας λόγος για τη μείωση των μεριδίων αγοράς των ανταγωνιστών. Από τον Ιούνιο, ο αριθμός των φιρμών που συμφώνησαν να «τρέχουν» διαφημίσεις μέσω του δικτύου iAd της Apple έχει διπλασιαστεί, σχολίασε η Natalie Kerris, εκπρόσωπος της Apple.

Στις 7 Ιουνίου, η εδρεύουσα στο Cupertino της Καλιφόρνια Apple, ανακοίνωσε ότι είχε 60 εκατ. δολάρια δεσμεύσεις από εμπόρους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας τροφίμων και προσωπικής περιποίησης Unilever (UN), την εταιρεία ηλεκτρονικών Best Buy (BBY), και τον πάροχο υπηρεσιών δορυφορικής τηλεόρασης DirecTV (DTV).

Η Unilever, που η πρώτη της iAd έκανε ντεμπούτο τον Ιούλιο, είναι «εξαιρετικά ευχαριστημένη» με τα αποτελέσματα των διαφημιστικών εκστρατειών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rob Master, διευθυντής media της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική. Πάνω από το 20% των ατόμων που κάνουν «click» στα iAd της Unilever – που έχουν video και interactive game – έβλεπαν τη διαφήμιση και δεύτερη φορά, υποστηρίζει.

Οι πωλήσεις mobile ads της Google σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη, τόνισε ο Jason Spero, διευθυντής του τομέα κινητών για την Αμερική της εδρεύουσας στο Mountain View της Καλιφόρνια, Google. Η εταιρεία δεν δίνει λεπτομέρειες για τις πωλήσεις διαφημίσεων κινητών του έτους. Ούτε άλλα δίκτυα διαφημίσεων κινητών.

Τα μερίδια αγοράς των Yahoo και Nokia μειώνονται επίσης

«Αν χάνουμε μερίδιο, η αγορά αυτή αναπτύσσεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη που έχουμε δει», σημείωσε ο Spero σε συνέντευξη. Η Google έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε mobile advertising και η AdMob θα λανσάρει νέες λειτουργίες το 2011, πρόσθεσε.

Το μερίδιο της Yahoo! (YHOO) στις διαφημίσεις κινητών θα μειωθεί στο 9% φέτος, από 12% πέρσι, ενώ η εδρεύουσα στο Espoo της Φινλανδίας Nokia (NOK) θα δει πτώση στο 2%, από 5%, σύμφωνα με την IDC.
«Πιστεύουμε στην στρατηγική μας και εστιάζουμε στο μέλλον», τόνισε ο Scott Lahde, εκπρόσωπος της εδρεύουσας στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, Yahoo. Η Jackie Lawrence, εκπρόσωπος της εδρεύουσας στο Redmond της Ουάσινγκτον Microsoft, και ο Laurie Armstrong, εκπρόσωπος της Nokia, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το δίκτυο iAd της Apple ίσως δεν αναπτύσσεται με το ρυθμό που ήλπιζε ο CEO Steve Jobs. Μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο της εταιρείας Worldwide Developers Conference τον Ιούνιο, ο Jobs είπε ότι το iAd θα «αρπάξει» σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των προβλεπόμενων δαπανών για διαφημίσεις κινητών στις ΗΠΑ, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό μπορεί να είναι ευσεβής πόθος, λέει η Karsten Weide, αναλύτρια της IDC στο San Mateo της Καλιφόρνια.

Για να αναπτυχθεί ακόμη πιο γρήγορα, το iAd θα χρειαστεί χαρακτηριστικά διαφημίσεων, όπως τη δυνατότητα για τους διαφημιστές να στοχεύουν σε συγκεκριμένες συσκευές. Ο Philippe Browning, διευθυντής στρατηγικής κινητών και ανάπτυξης δραστηριοτήτων της CBS (CBS/A), είπε ότι εγκατέλειψε το iAd όταν είδε ότι η Apple δεν μπορούσε να εξυπηρετεί διαφημίσεις αποκλειστικά για χρήστες iPad. Επέλεξε την AdMob, που προσέφερε μεγαλύτερη ευελιξία.

Η Apple και η Google αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό από μικρότερες εταιρείες. Η Jumptap από το Cambridge της Μασαχουσέτης, μπορεί να δει το μερίδιό της να αυξάνεται στο 13% φέτος, από 10% το 2009, ανέφερε η IDC. Η Millennial Media, μία διαφημιστική από την Βαλτιμόρη, ίσως ανέλθει από το 9% στο 11%.

«Η Millenial συνεχίζει να κερδίζει έδαφος γιατί θεωρούμαστε ανεξάρτητοι», δήλωσε ο CEO Paul Palmieri σε συνέντευξη. Η Google προωθεί το λειτουργικό σύστημα κινητών Android, ενώ η Apple πουλάει το hardware. Τα συμφέροντά τους μπορεί να συγκρουστούν με εκείνα των διαφημιστών, σημειώνει.

Νέοι ανταγωνιστές μπαίνουν στην αγορά. Στις 22 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία Ericsson (ERIC) ανακοίνωσε το δικό της διαφημιστικό δίκτυο, AdMarket. Η ξένη InMobi άνοιξε γραφεία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Η κατασκευάστρια εταιρεία του Blackberry, Research In Motion (RIMM) εξετάζει την εξαγορά ενός δικτύου mobile ad, τόνισε ο Weide της IDC. Η RIM δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

«Δεν πρόκειται να είναι αγώνας δύο αλόγων», μεταξύ της Google και της Apple, υπογράμμισε ο Weide. «Η κούρσα δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει».

source: capital.gr

Η Moody's θα υποβαθμίσει την Ισπανία - Reuters


Η Moody's θα υποβαθμίσει την Ισπανία - Reuters


Η Moody’s θα υποβαθμίσει πιθανότατα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας από το ‘’ΑΑΑ’’, ίσως και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, τονίζει, οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν μόνο αν η υποβάθμιση είναι πάνω από μία βαθμίδα ή αν θέσει αρνητικό outlook στη χώρα.

Η Moody's έχει θέσει από τα τέλη Ιουνίου την Ισπανία σε τρίμηνη επιτήρηση, με την απειλή υποβάθμισης της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες. Αντίθετα με την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει στο ‘’ΑΑΑ’’, οι αναλυτές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί.

Οπως σημειώνεται, οι αναλυτές εκτιμούν πως η Moody's θα ακολουθήσει τις Standard & Poor's και Fitch, που υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας την περασμένη άνοιξη.

source: reporter.gr

Απώλειες 1,1% από τον Nikkei


Απώλειες 1,1% από τον Nikkei

Με απώλειες 1,1% έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] , καθώς έληξε η προθεσμία αποκοπής των μερισμάτων για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, την ώρα που το γεν πλησιάζει τα υψηλά δύο εβδομάδων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Nikkei υποχώρησε στις 9.495,76 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,8% στις 842,65 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

WGC για χρυσό: "Αυτό το ράλι δεν είναι φούσκα"


WGC για χρυσό: "Αυτό το ράλι δεν είναι φούσκα"

Επενδυτές και διαχειριστές κεντρικών τραπεζών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη στρατηγική σημασία του χρυσού ως «κομμάτι» των χαρτοφυλακίων τους, αλλά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ συντηρούν ταυτόχρονα τη συζήτηση για το κατά πόσο το ράλι του πολύτιμου μετάλλου αποτελεί «φούσκα», μετά από 10 συναπτά χρόνια ανόδου.

Σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) αναλύει την δεκαετή αυτή άνοδο των τιμών του πολύτιμου μετάλλου και διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι το σημερινό ράλι των τιμών του χρυσού διαφέρει από στατιστικής πλευράς σε σχέση με άλλες «φούσκες» του παρελθόντος (στεγαστική αγορά ΗΠΑ, τεχνολογική «φούσκα» NASDAQ, ιαπωνική «φούσκα» Nikkei), αλλά και ότι οι σημερινές συνθήκες από πλευράς ζήτησης υποστηρίζουν την συνέχιση της ανόδου των τιμών του μετάλλου.

Σταθερή αύξηση των επενδυτικών ροών

Η ζήτηση για χρυσό έχει ωφεληθεί από επενδυτικές ροές που στόχο έχουν την αναζήτηση ασφαλών τοποθετήσεων και οι οποίες σχετίζονται τόσο με την χρηματοπιστωτική κρίση όσο και με τα μέτρα που ελήφθησαν για να την αντιμετωπίσουν (μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες). Αυτό είναι εμφανές από την απότομη αύξηση των επενδύσεων σε χρυσό το 2008, ωστόσο η σημερινή άνοδο των τιμών «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απλή αντανάκλαση εκείνων των εισροών», σημειώνεται στην έκθεση του WGC.



Όπως αναφέρεται, η χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε περίπου τα μέσα Ιουνίου του 2007, ενώ το ράλι του χρυσού είχε ξεκινήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2001-2002. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι τιμές του χρυσού ενισχύονταν ακόμα και σε περιόδους στασιμότητας -ή ακόμα και μείωσης- των επενδυτικών ροών και όχι μόνο σε περιόδους αυξημένης επενδυτικής ζήτησης.



Αν και η αναζήτηση ασφαλών τοποθετήσεων πράγματι στήριξε την άνοδο των τιμών του χρυσού το 2008, αυτή η τάση σε μεγάλο βαθμό έχει ατονήσει, αλλά ο χρυσός συνεχίζει να ενισχύεται. Η «ανεξαρτησία» των τιμών του χρυσού από τις συγκεκριμένες εισροές μπορεί επίσης να αποτυπωθεί μέσα από τη σύγκρισή τους με την πορεία του δείκτη VIX, που εκτός από τη μεταβλητότητα του S&P 500 θεωρείται και ένα ασφαλές μέτρο για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι οι τιμές του χρυσού συνέχιζαν να ενισχύονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της υποχώρησης του VIX από τις 80 στις 15 μονάδες. Που σημαίνει ότι παρά την σημαντική αλλαγή στην αντίληψη της αγοράς για την έννοια του ρίσκου και την υποχώρηση της αποστροφής ανάληψης κινδύνων, ο χρυσός κατάφερε να σημειώσει άνοδο στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της περιόδου.



Ο χρυσός και άλλες επενδύσεις

Μία συγκριτική προσέγγιση των αποδόσεων του χρυσού με άλλες μορφές επενδύσεων αποκαλύπτει ότι το μέταλλο δεν είναι υπερτιμημένο, αναφέρει το WGC, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των ονομαστικών τιμών του, η πραγματική του τιμή ακόμη απέχει από τα ιστορικά υψηλά της.



Στην έκθεση συγκρίνονται ιστορικά οι αναλογίες των τιμών του χρυσού με τις τιμές των S&P 500 και MSCI World ex US Index, αλλά και με τις τιμές στο ασήμι και το πετρέλαιο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σήμερα, οι αναλογίες αυτές βρίσκονται «άνετα» ανάμεσα στα υψηλά και τα χαμηλά του παρελθόντος, παρά τις έντονες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.



Οι προοπτικές της ζήτησης και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Αναγνωρίζοντας ότι με δυσκολία μπορούν οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική ζήτηση του χρυσού να βασιστούν σε στοιχεία του παρελθόντος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εκφράζει την εκτίμηση ότι η ζήτηση μέταλλο έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια αύξησης. Και προσδιορίζει ως βασικούς παράγοντες την ταχεία ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, τη «θεμελιώδη αλλαγή» στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών και τις νέες βιομηχανικές χρήσεις του μετάλλου.



Μόνο στην Κίνα, το WGC εκτιμά ότι η ζήτηση θα μπορούσε να διπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Και ως προς αυτό, παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι το περιθώριο ενίσχυσης των κατά κεφαλή δαπανών για χρυσό είναι ακόμη μεγάλο.



Ο χρυσός όμως παίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο συνολικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες. Σήμερα υπολογίζεται ότι παγκοσμίως των 10,7% των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών διατηρείται σε χρυσό, ενώ το WGC υπογραμμίζει ότι μετά από δύο δεκαετίες οι κεντρικές τράπεζες γίνονται και πάλι καθαροί αγοραστές, με τις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας, την Ινδίας και των Φιλιππίνων να ξεχωρίζουν την τελευταία διετία, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως της Σρι Λάνκα, της Βενεζουέλας, του Μαυρίκιου και του Τατζικιστάν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών της Ασίας, σύμφωνα με την έκθεση τα περιθώρια αύξησης των αγορών χρυσού παραμένουν ακόμη υψηλά.



Βιομηχανικές Χρήσεις

Στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναλύει επίσης λόγο τη «μικρότερη αλλά σημαντική» ζήτηση σε χρυσό για βιομηχανικές χρήσεις. Η αγορά των ηλεκτρονικών, με διαφορά η μεγαλύτερη για βιομηχανικές χρήσεις του μετάλλου, αναμένεται να καταγράψει μεγάλη αύξηση ζήτησης μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ζήτηση αναμένεται να λάβει ώθηση από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις «καθαρές» μορφές ενέργειας και τις κυψέλες καυσίμων.

source: capital.gr

Νέες περικοπές θέσεων στην RBS


Νέες περικοπές θέσεων στην RBS

Στην κατάργηση επιπλέον 500 θέσεων εργασίας σχεδιάζει να προχωρήσει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις περικοπές 3.500 θέσεων στα τμήματα υποστήριξης.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος θα προχωρήσει σε απολύσεις στο τμήμα υποστήριξης της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής.

Εκπρόσωπος της RBS δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των περικοπών, ωστόσο ανέφερε ότι οι απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του «τρέχοντος προγράμματος αποδοτικότητας».

«Συνεχίζουμε να δημιουργούμε συνέργειες σε όλες τις δραστηριότητές μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τους σωστούς υπαλλήλους και πόρους για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

source: naftemporiki.gr

Monday, September 27, 2010

Νέο καμπανάκι της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες


Νέο καμπανάκι της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Νέο καμπανάκι χτύπησε η Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων. Σύμφωνα με τον οίκο το αρνητικό outlook των ελληνικών τραπεζών παραμένει, ενώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο συνδυασμός αύξησης των NPLs και των εκροών καταθέσεων πλήττουν περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, παρατηρεί ο οίκος σε έκτακτο σημείωμα, ο οποίος μάλιστα άφησε περιθώριο για εκ νέου υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Αύγουστο

Πτώση εμφάνισε τον Αύγουστο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η κεντρική τράπεζα του Σικάγο.


Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις -0,53 τον Ιούλιο, από τις -0,11 τον Ιούλιο, ενώ ο κινητός μέσος τριών μηνών μειώθηκε στις μονάδες -0,42 από τις μονάδες -0,27. Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρησε του δείκτη παραγωγής και στη μείωση του δείκτη απασχόλησης στις -0,09 μονάδες από τις 0,09 μονάδες.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για το δείκτη M3


Ευρωζώνη: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για το δείκτη M3

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αυξήθηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο μετά από πτώση που σημείωσαν τον Ιούλιο, δίνοντας ώθηση στο γενικότερο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 ενισχύθηκε σε πιο ραγδαί ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο, με άνοδο 1,1% από το 0,2% του Ιουλίου. Ο μέσος τριών μηνών για την ετήσια αύξηση του M3 κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 0,5%, υψηλότερα από το 0,1% στην περίοδο Μαΐου-Ιουλίου.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη βαθειά ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει βρει εμπόδιο στην αδυναμία των τραπεζικών χορηγήσεων και ειδικότερα προς τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 17 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, υπερκαλύπτοντας την πτώση κατά 11 δις. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ περιόρισαν τον ετήσιο ρυθμό μείωσης στο 1,1% από 1,4%.

Οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά ανέκαμψαν, σημειώνοντας αύξηση στα 14 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να ενισχύεται στο 2,9% από 2,7%.

Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε στο 1,2% από 0,8% τον Αύγουστο.


source: capital.gr

Hyundai recalls some 2011 Sonatas


Hyundai recalls some 2011 Sonatas


(CNN) -- The National Highway Traffic Safety Administration announced Sunday that automaker Hyundai is recalling nearly 140,000 Sonata sedans.

The recall affects certain 2011-model year Sonatas, which were manufactured from December 2009 to September 2010, NHTSA said.


"On some of these vehicles the steering column intermediate shaft universal joint connections may have been either improperly assembled or insufficiently tightened," the agency said.

As a consequence, drivers could experience a reduction or loss of steering capability.

Hyundai dealers will inspect the affected parts and will update the power steering software for free, NHTSA said.

The recall, which is expected to start in October, could affect as many as 139,500 cars.

source: cnn.com

Παρέμβαση της Ν. Κορέας στην αγορά συναλλάγματος


Παρέμβαση της Ν. Κορέας στην αγορά συναλλάγματος

Στην αγορά δολαρίων φέρονται να προέβησαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές αρχές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο του γουόν σε υψηλά τεσσάρων μηνών.

Το δολάριο είχε υποχωρήσει νωρίτερα έως τα 1.146,0 γουόν, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου. Η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι εισήλθε στην αγορά στα επίπεδα των 1.148,0 γουόν και πιθανόν να αγόρασε 500-700 εκατ. δολάρια.

Η Bank of Korea εκτιμάται ότι είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση και την Παρασκευή, αγοράζοντας δολάρια στα επίπεδα των 1.153,5-1.155 γουόν σε ποσά που υπολογίζονται μεταξύ 300 και 500 εκατ. δολαρίων.

Οι νοτιοκορεατικές αγορές παρέμειναν κλειστές την προηγούμενη εβδομάδα λόγω αργίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, το δολάριο εξασθένησε έναντι των περισσότερων ξένων νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα λάβει νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

source: naftemporiki.gr

Unilever: Εξαγορά της Alberto Culver έναντι 3,7 δισ. δολ.


Unilever: Εξαγορά της Alberto Culver έναντι 3,7 δισ. δολ.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Alberto Culver, έναντι τιμήματος 3,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, συμφώνησε να προχωρήσει η Unilever ισχυροποιώντας την παρουσία της στην αγορά προϊόντων περιποίησης μαλλιών.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι θα αποκτήσει όλες τις προνομιούχες μετοχές της Alberto Culver προς 37,50 δολάρια ανά μετοχή, αποτιμώντας την αξία της σε περίπου 3,7 δισ. δολάρια.

Το ποσό είναι 33% υψηλότερο σε σχέση με την μέση τιμή της μετοχή της Alberto Culver κατά το τελευταίο 12μηνο.

Η εξαγορά αυτή καθιστά την Unilever τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των προϊόντων conditioner, τη δεύτερη μεγαλύτερη στα σαμπουάν και την τρίτη μεγαλύτερη στα προϊόντα styling, σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ο ευρωπαϊκός κολοσσός.

Στα εμπορικά σήματα της Alberto Culver συμπεριλαμβάνονται τα TRESemme, Alberto VO5, Nexxus, St. Ives, Simple και Noxzema.

source: naftemporiki.gr

Επιμένει bearish ο Roubini για την παγκόσμια οικονομία


Επιμένει bearish ο Roubini για την παγκόσμια οικονομία


Νέες κρίσεις περιμένουν την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα δέκα χρόνια, προειδοποίησε ο Nouriel Roubini, «καθώς οι χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση ενώ και αυτά που γίνονται, δεν είναι αρκετά».

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο ενός συνεδρίου στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, ο Nouriel Roubini τόνισε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει ριζικά. Ακόμη και η κανονιστική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο, ήταν πολύ μικρή, και ήταν πολύ αργά».

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε επίσης πως ακόμη κι αν η παγκόσμια οικονομία δεν περιέλθει σε double-dip ύφεση, οι επιδράσεις θα είναι εξίσου αισθητές. «Είμαστε ήδη σε μια κατάσταση η οποία θα μοιάζει με ύφεση, ακόμη κι αν δεν είναι τέτοια»».

Επιμένει ακόμη πως αν τα οικονομικά στοιχεία γίνουν ιδιαίτερα αρνητικά, θα υπάρξει διόρθωση στα χρηματιστήρια, διεύρυνση των πιστωτικών spreads, αυξημένη μεταβλητότητα, αύξηση της αποστροφής ρίσκου, που οδηγούν σε «σοκ» την πραγματική οικονομία.

Επισημαίνει ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν αποθεματικά 1 τρισ. δολαρίων, και παρόλα αυτά, πάλι δεν δανείζουν. «Τα προβλήματα της οικονομίας είναι προβλήματα φερεγγυότητας, πίστωσης, αγοράς κατοικίας, τραπεζών, και δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας. Δεν πιστεύω ότι μια ενδεχόμενη ποσοτική χαλάρωση θα επιφέρει κάποια διαφορά».

Ο Roubini εκτιμά ότι η κυβέρνηση Obama χρειάζεται να καταπολεμήσει την υψηλή ανεργία που πλήττει τη χώρα, και να υιοθετήσει περικοπές φόρων για κάποια χρόνια.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για την αποεπένδυση από AIG


ΗΠΑ: Πιο κοντά σε συμφωνία για την αποεπένδυση από AIG

Σε ανακοίνωσή της η AIG αναφέρει ότι στόχος της παραμένει η αποπληρωμή των κεφαλαίων στους αμερικανούς φορολογούμενους και η σταδιακή ισχυροποίηση της εταιρείας.

Πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο αποεπένδυσης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών από την AIG βρίσκονται η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο ασφαλιστικός όμιλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει πηγή στο πρακτορείο, η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Μία εκ των επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, ύψους 49 δισ. δολαρίων, που κατέχει το υπουργείο στην εταιρεία, σε κοινές μετοχές.

Μια τέτοια μετατροπή ενδεχομένως να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2011 και αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό της κυβέρνησης στην AIG σε πάνω από 90% από σχεδόν 80% που είναι τώρα. Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ θα πωλήσει σταδιακά τις κοινές μετοχές σε επενδυτές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχέδια πιθανόν να παρουσιασθούν εντός της εβδομάδας, με τον ακριβή χρόνο της ανακοίνωσης να εξαρτάται από τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωσή της η AIG αναφέρει ότι στόχος της παραμένει η αποπληρωμή των κεφαλαίων στους αμερικανούς φορολογούμενους και η σταδιακή ισχυροποίηση της εταιρείας.

source: naftemporiki.gr

Ειδήσεις ›Αγορές ›Κέρδη στο Τόκιο παρά τις πιέσεις από το γεν


Ειδήσεις ›Αγορές ›Κέρδη στο Τόκιο παρά τις πιέσεις από το γεν

Με κέρδη 1,4% έκλεισε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος ανήλθε στις 9.603,14 μονάδες. Άνοδο 1,3% σημείωσε ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 849,30 μονάδες στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στις αγορές συναλλάγματος, όπου η ισοτιμία δολαρίου-γεν εξακολουθεί να δέχεται κλυδωνισμούς παρά τις φήμες ότι το Τόκιο επιχείρησε ξανά την Παρασκευή να παρέμβει στην αγορά για εξασθένιση του νομίσματος.

«Το δολάριο ξεπέρασε τα 85 γεν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω φημών για παρέμβαση, ωστόσο, δεν κατόρθωσε να διατηρήσει αυτά τα κέρδη. Δύσκολα αγοράζει κανείς μετοχές όταν η ισοτιμία βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο», σχολιάζει ο Νοριτσούγκου Χιρακάβα από την Okasan Securities.

«Εάν αποδυναμώνονταν το γεν θα υπήρχε μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Εκτός από το ισχυρό γεν, αυτή την εβδομάδα αναμένονται και διάφορα γεγονότα –όπως η έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και διάφοροι οικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ– με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

source: naftemporiki.gr

Sunday, September 26, 2010

Manufacturing Probably Cooled and Spending Stabilized, Bolstering Fed View


Manufacturing Probably Cooled and Spending Stabilized, Bolstering Fed View

Manufacturing probably cooled in September and consumer spending stabilized last month, underscoring the Federal Reserve’s forecast of “modest” U.S. growth in coming months, economists said before reports this week.

The Institute for Supply Management’s factory index fell to 54.5 from 56.3 in August, according to the median of 63 forecasts in a Bloomberg survey ahead of the Oct. 1 report. Household purchases rose 0.4 percent last month, the same as in July, Commerce Department figures may show.

Companies such as Cisco Systems Inc. are seeing a “bumpy” recovery that will limit gains in business investment and hiring, restraining the manufacturing rebound that helped the U.S. recover from the worst recession since the 1930s. A jobless rate hovering close to 10 percent is shaking consumer confidence and shackling spending, the biggest part of the economy.

“The manufacturing sector is still reasonably healthy, but it’s certainly decelerated,” said Stephen Stanley, chief economist at Pierpont Securities LLC in Stamford, Connecticut. “We need to see a pickup in hiring to drive faster income growth and lead to acceleration in consumer spending,” or else “we’re doomed to this sub-par growth.”

A reading above 50 signals growth for the Tempe, Arizona- based ISM’s gauge. The index averaged 53.2 during the expansion that ended in December 2007.

Fed’s View

“The pace of economic recovery is likely to be modest in the near term,” Fed policy makers said last week after their latest meeting. The central bank announced it was willing to take additional steps to maintain the recovery and prevent inflation from slowing further if needed.

Cisco Chief Executive Officer John Chambers said last week in an interview on Bloomberg Television’s “InBusiness With Margaret Brennan” that economic conditions appeared “a little bit bumpy.”

The San Jose, California-based company “saw the market returning to more normal growth rates,” he said. Most chief executives Cisco talks to are projecting U.S. growth of 2 percent or less, he said, “and that means they’ll probably spend appropriately and also hire appropriately.”

Even so, Chambers added, “Asia’s still going strong and Europe is holding up remarkably well.” Cisco is the world’s largest maker of networking equipment.

Manufacturers Outperform

Manufacturing shares are outperforming the broader market. The Standard & Poor’s Supercomposite Machinery Index, which includes companies like Caterpillar Inc. and Moline, Illinois- based Deere & Co. is up 24 percent so far this year. The broader S&P 500 Index is up 3 percent.

The Commerce Department’s Oct. 1 spending report will also show personal income rose 0.3 percent in August after a 0.2 percent gain the prior month, according to economists surveyed.

With unemployment forecast to hover at 9.6 percent in the second half, housing prices declining and credit contracting, consumer spending will probably be slow to strengthen.

The New York-based Conference Board’s consumer confidence index fell to 52.3 in September from 53.5 a month earlier, according to economists surveyed before the Sept. 28 report. That’s even lower than the 53.7 average during the recession that ended in June 2009.

The Reuters/University of Michigan sentiment gauge, due Oct. 1, fell to 67 this month from 68.9 at the end of August, the survey showed.

Home Values Fall

Home prices dropped as the effects of a government tax credit abated. The S&P/Case Shiller 20-city home price index fell 0.1 percent in July, the first decline in four months, according to the survey median ahead of a Sept. 28 report. In the 12 months ended July, home values probably rose 3.1 percent, down from a 4.2 percent gain in the year ended June.

Another report from the Commerce Department on Oct. 1 may show construction spending fell 0.4 percent in August after a 1 percent decline the prior month, economists forecast.

On Sept. 30, jobless claims will continue to reflect a labor market that is slow to improve. The number of applications for unemployment benefits probably fell to 460,000 last week from 465,000 a week earlier, according to the median estimate of economists surveyed before the Labor Department’s report.

Lastly, the government’s report on second-quarter gross domestic product, due the same day, may show the world’s largest economy expanded at a 1.6 percent annual rate, unchanged from the prior estimate, according to the survey median.

Bloomberg Survey

================================================================
==
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
================================================================
==
Case Shiller Monthly MO 9/28 July 0.3% -0.1%
Case Shiller Monthly YO 9/28 July 4.2% 3.1%
Consumer Conf Index 9/28 Sept. 53.5 52.3
GDP Annual QOQ% 9/30 2Q T 1.6% 1.6%
Personal Consump. QOQ% 9/30 2QT 2.0% 2.0%
GDP Prices QOQ% 9/30 2Q T 1.9% 1.9%
Core PCE Prices QOQ% 9/30 2Q T 1.1% 1.1%
Initial Claims ,000’s 9/30 25-Sep 465 460
Cont. Claims ,000’s 9/30 18-Sep 4489 4468
Chicago PM Index 9/30 Sept. 56.7 56.0
Pers Inc MOM% 10/1 Aug. 0.2% 0.3%
Pers Spend MOM% 10/1 Aug. 0.4% 0.4%
PCE Deflator YOY% 10/1 Aug. 1.5% 1.5%
Core PCE Prices MOM% 10/1 Aug. 0.1% 0.1%
Core PCE Prices YOY% 10/1 Aug. 1.4% 1.4%
U of Mich Conf. Index 10/1 Sept. F 68.9 67.0
ISM Manu Index 10/1 Sept. 56.3 54.5
ISM Prices Index 10/1 Sept. 61.5 59.0
Construct Spending MOM% 10/1 Aug. -1.0% -0.4%
================================================================
==

source: bloomberg.com

Saturday, September 25, 2010

Εβδομαδιαία κέρδη 2,4% για τον Dow Jones


Εβδομαδιαία κέρδη 2,4% για τον Dow Jones


Ισχυρά κέρδη στη Wall μετά τις ενδείξεις σταθεροποίησης της στεγαστικής αγοράς και τα στοιχεία ανάκαμψης στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Τέταρτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα για τους δείκτες με τους Dow και S&P να τερματίζουν σε υψηλό Μαίου 2010. Νέο ρεκόρ για τον χρυσό.

Εβδομαδιαία κέρδη 2,4% για Dow, 2% για S&P και 2,8% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά, ικανοποιητικά κρίθηκαν από αναλυτές και επενδυτές τα στοιχεία των παραγγελιών διαρκών αγαθών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου (παρά την πτώση) καθώς πλην του κλάδου των μεταφορών, σημειώθηκε σημαντική άνοδος, πρώτη ένδειξη ανάκαμψης των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Χαρακτηριστική της αισιοδοξίας για τον τομέα των επενδύσεων, η δήλωση του αναλυτή της Schaeffer's Investment Research, Ryan Detrick που υποστήριξε ότι «οι καλύτερες των αναμενόμενων παραγγελίες διαρκών αγαθών με εξαίρεση του κλάδου των μεταφορών, επιβεβαιώνουν ότι ενδεχόμενη διπλή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας δεν δείχνει πιθανή στο κοντινό μέλλον».

Παράλληλα φως στον ορίζοντα βλέπουν οι αναλυτές στην πολύπαθη στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ μετά και τα νέα στοιχεία που δείχνουν σταθεροποίηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο παρά τον τερματισμό των κυβερνητικών φορολογικών κινήτρων.

Όσον αφορά τους δείκτες στη Wall, ο Dow οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 1939 καθώς μόλις μία εβδομάδα πριν το τέλος Σεπτεμβρίου ήδη κερδίζει 8,4%. Παράλληλα εντυπωσιακή μηνιαία άνοδο σημειώνει και ο S&P σχεδόν 9,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο ισχυρή άνοδο 5% σημείωσε ο τίτλος της KB Home μετά την ανακοίνωση κατακόρυφης μείωσης στις ζημιές στο γ’ τρίμηνο ενώ τα καλά εταιρικά αποτελέσματα της Tibco Software, ώθησαν τη μετοχή υψηλότερα 9% .

Στα εμπορεύματα, ακάθεκτη συνεχίζεται η άνοδος του χρυσού στις διεθνείς αγορές με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.298,1 δολ./oz, μόλις μια ανάσα από το ψυχολογικό φράγμα των 1.300 δολαρίων.

Αντίστοιχα, σήμερα Παρασκευή, ενισχύθηκε και η τιμή του πετρελαίου στα 76,48 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν άνοδο 1,85% και 1,2% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε κέρδη 1,7% στα 2,47 δολάρια και το δικαίωμα της 3Ε ενισχύεται 3% στα 25,43 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 10.860,26 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 2,11% στις 1.148,54 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 2,33% στις 2.381,22 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι πρωινές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιορίστηκαν μετά τα κέρδη της Wall Street και ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,93% στις 5.598,48 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με κέρδη 1,84% στις 6.298,30 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 1,94% στις 3.782,48 μονάδες.

source: euro2day.gr

Friday, September 24, 2010

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο

Σταθερές στο δεύτερο χειρότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1963 διατηρήθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στις 288.000 ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο 6,9% στις 295.000. Οι πωλήσεις του περασμένου μήνα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο -7,7% στις 288.000 από -12,4% στις 276.000.


Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οι πωλήσεις είναι κατά 28,9% λιγότερες, ενώ η μέση τιμή μίας νέας κατοικίας υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι κατά 1,2% στα 204.700 δολάρια.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 1,3% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Πτώση 1,3% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο

Υποχώρησαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν 1,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 191,17 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των παραγγελιών κατά 1%. Τον Ιούλιο οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,7% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου.

Από την αρχή του έτους οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημειώνουν άνοδο 15,2% σε μη-προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

source: capital.gr

"Εσπασε" τα $1.300 ο χρυσός, εντυπωσιακό ράλι και στο ασήμι


"Εσπασε" τα $1.300 ο χρυσός, εντυπωσιακό ράλι και στο ασήμι


Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι τιμές τόσο στο χρυσό όσο και στο ασήμι, παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στο αμερικανικό δολάριο.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σε 1.298,20 δολάρια η ουγκιά, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ με όγκο 23.225 συμβολαίων το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου κινείται επίσης ανοδικά, έως τα 1.300,00 δολάρια.

Στο ασήμι, η τιμή spot έφτασε νωρίτερα τα 21,41 δολάρια η ουγκιά, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαπραγματεύεται στα 21,385 δολάρια (έως τα 21,43 δολ. νωρίτερα). Πάνω από τα 21,4 δολάρια και συγκεκριμένα στα 21,45 διαπραγματεύεται το προθεσμιακό συμβόλαιο του Μαρτίου 2011.

Οι πληθωριστικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η εντεινόμενη αναζήτηση επενδυτικών «καταφυγίων» λόγω της κρίσης κρατικού χρέους, το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον από κεντρικές τράπεζες, η ανάπτυξη νέων επενδυτικών προϊόντων που σχετίζονται με το χρυσό, η πρόσφατη εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα και η εικόνα στασιμότητας στην παγκόσμια παραγωγή χρυσού είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αναλυτές αναμένουν συνέχιση της ανόδου των τιμών του χρυσού, όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και σε μεσο-μακροπρόθεσμο.

Την ίδια στιγμή, η σχετική "ακρίβεια" του χρυσού στρέφει ολοένα και περισσότερους επενδυτές προς το ασήμι, για το οποίο αναμένεται μεταξύ άλλων και ενίσχυση της ζήτησης για βιομηχανικές εφαρμογές, όσο η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει.

Στο μεταξύ, αναλυτές δηλώνουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι η διάσπαση των 1.300 δολαρίων είναι «θέμα χρόνου» για το χρυσό και δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμα και σήμερα. Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, 16 από τους 23 traders που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά και την επόμενη εβδομάδα, 6 αναμένουν διόρθωση ενώ ένας δήλωσε neutral.

Πάνω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Σημαντική ώθηση δέχεται το ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων στις συναλλαγές της Παρασκευής, σπάζοντας για μία ακόμη φορά το επίπεδο των 1,34 δολαρίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η απρόσμενη ενίσχυση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ανοδικό "ξέσπασμα" του νομίσματος.

Ειδικότερα, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3407 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 0,72% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με υψηλό ημέρας στα 1,3416 δολάρια. Έναντι του γεν το ευρώ καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,80% στα 113,295 γεν, ενώ ενισχύεται σε ποσοστό 0,55% έναντι της στερλίνας στις 0,8536 στερλίνες. Έναντι του ελβετικού φράγκου το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3176 φράγκα με κέρδη 0,42%.

Το αμερικανικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά έναντι του γεν, εν τω μέσω φημών ότι η Bank of Japan… επέστρεψε στην αγορά με νέα παρέμβαση. Στις απογευματινές συναλλαγές του Τόκυο, το δολάριο ενισχύθηκε ξαφνικά από τα 84,5 γεν στα 85,38 γεν για να υποχωρήσει αργότερα στα 85,07 γεν. “Φαίνεται πως οι αρχές έχουν παρέμβει,” δήλωσε ο trader της Mizuho Bank, Yu Yokoi.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε 2 τρισ. γεν σε μια προσπάθεια να αναγκάζει σε πτώση το νόμισμα. Το δολάριο διαπραγματεύεται στα 84,47 γεν με οριακά κέρδη 0,7%.


source: capital.gr

Πάνω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ


Πάνω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Σημαντική ώθηση δέχεται το ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων στις συναλλαγές της Παρασκευής, διασπώντας για μία ακόμη φορά το επίπεδο των 1,34 δολαρίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η απρόσμενη ενίσχυση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανοδική πορεία του νομίσματος.

Ειδικότερα, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3407 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 0,72% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με υψηλό ημέρας στα 1,3416 δολάρια. Έναντι του γεν το ευρώ καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,80% στα 113,295 γεν, ενώ ενισχύεται σε ποσοστό 0,55% έναντι της στερλίνας στις 0,8536 στερλίνες. Έναντι του ελβετικού φράγκου το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3176 φράγκα με κέρδη 0,42%.

source: capital.gr

The Rise and Fall of Blockbuster


The Rise and Fall of Blockbuster

Before Blockbuster became a video store behemoth—and, now, a firm that has filed for bankruptcy—it was, in fact, an oil company.

That's right—if Blockbuster were a movie, the opening scene of The Blockbuster Story would be set 25 years ago in the Dallas offices of an oil-equipment provider called Cooks Data Services.

Cooks Data, a supplier of tools and computer software to the Texas oil and gas industry, had been founded in 1978 by a man named David Cook. Cook—who Fortune Small Business once called the video world's Pete Best—was an entrepreneur with a penchant for building databases. After the collapse of the oil market in the mid-eighties, Cook, at the urging of his wife, decided to try his luck in the video rental market. He opened the first Blockbuster store in Dallas in October of 1985.

It was an unconventional corporate move, for sure. And critics almost immediately began to question the longevity of his "Blockbuster" model.

Now more than two decades later, investors are still questioning if, at any point amid Blockbuster's tumultuous and sometimes sordid history, the company could have done something different to change its fate. For the answer to that, let's rewind the tape, and play it all back.

Act 1: Blockbuster Booms
From the beginning, Blockbuster was an immediate success -- and soon devised a model that would revolutionize the industry: With more than 8,000 VHS tapes in more than 6,500 titles, Cook's Blockbuster store was three times larger than its nearest competitor. Unlike other video chains that stored movies behind the counter, Blockbuster displayed titles on shelves. Cook kept his doors open later than traditional video stores. He used a computer system and scanner to track of tapes and ease checkouts. And in perhaps the most crucial move for future growth, Cook determined that Blockbuster would be a family-friendly destination, and he refused to stock adult films.

Cook, realizing he had something powerful in his hands, decided to completely abandon the oil industry, renaming the company Blockbuster Entertainment and issuing a new ticker on Nasdaq.

With growth playing the lead role of the company's business plan, in September 1986 Blockbuster set out to raise money with a public offering. Days before it was to be completed, however, a news article emerged revealing Cook's background in the oil industry and questioning his ability to run a video chain. As a result, the offering was canceled and Blockbuster quickly began running out of cash. By the end of 1986 it had lost $3.2 million.

Looking for any possible cash infusion, Blockbuster became involved in what was, at the time, considered another seedy industry: garbage collection.

In February of 1987, Waste Management founder Wayne Huizenga and a group of other investors stepped in, purchasing one-third of the company and buying more than $18 million in stock.

That was merely the boot in the Blockbuster front door. Within a few months, Cook had surrendered complete control of the company to Huizenga. And while Cook had envisioned steady growth through franchising, Huizenga planned to do what he does best: gobble up competitors.

At the helm, Huizenga spent the late 80s acquiring several of Blockbuster's key rivals—most notably Major Video. He also bought back a chunk of franchised stores and opened new locations at a break-neck pace of one per day. Blockbuster was looking like, well, a blockbuster.

Act 2: Blockbuster Gets Bad Reviews
By May 1989, however, Blockbuster's push to acquire rival chains suffered a setback when a Bear Sterns analyst issued a report criticizing the company's accounting practices, calling it "inaccurate and grossly misleading." The report claimed Blockbuster's earnings growth was "due to dubious merger accounting, nonrecurring sales to new franchises, and changes in amortization practices."

Despite these concerns, Blockbuster refused to change its accounting practices. While investors quickly forgot about the potentially misleading practice, analysts started to question the long-term growth prospects of the company, especially after its largest shareholder, United Artists Entertainment, announced it would divest its 12% stake and sell its 28 franchised stores.

It didn't help that Blockbuster's sales growth was also waning. In 1988 monthly sales of company-owned stores had shot up 35%, but then rose just 8% and 7.5% in 1989 and 1990, respectively. Huizenga blamed the Gulf War for detracting attention away from videos and instead to television news.

At the time, pay-per-view and cable programming were becoming more mainstream. Faced with this rapidly maturing industry, Blockbuster looked to international expansion and in an effort to boost earnings lowered its rental price for hit movies.

Act 3: Blockbuster Goes Into Wide Release
By 1993 there were more than 3,400 stores and Blockbuster was looking beyond its core video chain business to fuel growth. Its next conquest—the music industry. The company purchased music chains Sound Warehouse and Music Plus and entered a partnership with Virgin Retail to open music mega-stores in the U.S., Europe and Australia that were later called Blockbuster Music.

Huizenga had grandiose dreams when he dove into the music business, envisioning entertainment centers that rented movies, sold music, computer programs, video games and featured virtual reality entertainment arcades. Blockbuster entered into a deal with IBM to develop a system for instant duplication of CDs in-stores, creating a digital database. Huizenga was, technically, making the first foray into digital music. In his "music stores of the future" Huizenga foresaw customers to come in, browse a vast music selection, and then make their own customizable CDs of their favorite songs and artists.

Of course, music studios and record labels didn't react favorably to these ideas.

The company also invested in computer technology and added stakes in production companies, Spelling Entertainment and Republic Pictures, as well as Discovery Zone, a children's entertainment center. There were even discussions to build an entertainment complex to house Huizenga's growing roster of sports teams.

With a potential growth pipeline that could have made Blockbuster the McDonald's of media, not just video stores, the company made a decision that could only be viewed as the catalyst that paved the way to its eventual downfall.

Act 4: Blockbuster Loses Its Way
In September 1993, Blockbuster proposed a $4.7 billion merger with media giant Viacom, which, at the time, was in a bidding war for Paramount Communications with QVC.

Blockbuster, eager to get in on this deal and grow its new media initiatives, heavily invested in Viacom to help sweeten its bid. But the prolonged takeover battle became a drain on both Viacom and Blockbuster, and merger talks stalled, driving down the stock of both companies. Viacom ultimately ended up purchasing Blockbuster for $8.4 million.

The buyout ignited an executive shakeup, where Blockbuster saw CEOs resign at a rate of one a year for three years. Huizenga stepped down in September 1994 and was replaced by President Steven Berrard. Berrad held the post for just a year-and-a-half, before former Wal-Mart executive, Bill Fields, stepped in. Fields unexpectedly resigned in spring 1997 and John Antioco took over that summer.

Antioco inherited a company in tatters: new releases weren't making it to the stores on time, a cutback in employees left store operations in shambles, and cash flow for the second-quarter of 1997 had plunged 70%. Its Blockbuster Music initiative wasn't growing as fast as Viacom would have liked, and had resulted in substantial losses for the parent company.

As a result, Viacom sold off Blockbuster Music to Wherehouse Entertainment in August 1998 for $115 million.

In these dark times, Blockbuster was forced to shutter some international stores, cut rental orders and exit its PC business, essentially returning the company to its core video roots.

When Viacom purchased Blockbuster, it was banking on its robust cash flow to pay down the debt it incurred from the acquisition of Paramount. Instead Viacom found itself injecting more cash into Blockbuster then it was getting in return.

In an act of desperation, Viacom made an initial public offering of 18% of its stock in Blockbuster in August 1999 to raise money. But the offering only garnered $15 a share, below its expected range of $16 to $18, raising just $465 million.

Blockbuster's stock received a lukewarm reception on that first day of trading, as the video rental industry was already being viewed as a dying sector.

Act 5: Internet Kills the Video Store
"Imagine a Blockbuster night without Blockbuster, a time when no video store will ever slap you with a late fee or fine you for failing to rewind. Because in this world, there are no videos, only home computers," the Chicago Sun-Times wrote back in June 1999.

Already, the Internet was being viewed as a potential killer of the video industry.

At the time, Amazon had just entered the market, expanding from selling cheap books online to cheap DVDs, and a little company called Netflix rolled out a subscription service.

Blockbuster, for its part, was keenly aware of the impact the Internet could have on business, and did jump at the opportunity to capitalize on this new technology. The company formed a partnership with AOL, took initial steps toward streaming video, tested home delivery, rolled out e-commerce and formed a partnership with TiVo and DIRECTV.

Still, while Blockbuster discussed creating its own subscription service to rival Netflix, it wasn't until August 2004 that its online DVD rental program actually started in the U.S. And when, in 2004, Coinstar entered the market with its Redbox DVD kiosks, Blockbuster didn't begin installing similar devices until 2008.

And analysts also criticized the company for its late adopting of the DVD. In August 1999, a mere 1,000 Blockbuster stores carried DVD copies.

Act 6: Enter Stage Right—Carl Icahn
In December of 2004, Blockbuster sought control of its biggest rival, the now defunct Hollywood Video, through a hostile takeover. Billionaire investor Carl Icahn was intent on seeing this deal done, and attempting to facilitate the takeover by becoming the largest shareholder of Blockbuster, with 9.98 million shares worth about $83.9 million.

Blockbuster proposed an offer of about $700 million, or $10.25 a share, later upping the bid to $1 billion. But Hollywood Video instead agreed to be bought out by Movie Gallery in January 2005.

With so much invested in Blockbuster, and a Hollywood Video deal squelched, Icahn looked for ways to beef up Blockbuster's return, butting heads with Antioco in the process.

In May 2005 Icahn waged a successful proxy fight to add himself, and two other members, to the board. Icahn accused Blockbuster of overpaying Antioco, who received $51.6 million in compensation in 2004.

Antioco and Icahn had different views on how to revive the business; Antioco scrapped late fees, started an Internet service and wanted to keep the company independent, while Icahn wanted to sell out to a private-equity firm.

Eventually Antioco became fed up with battling with the board, especially after Icahn and his crew decided to "use discretion" to cut Antioco's bonus in 2006. The next year, Antioco stepped down and was replaced by James Keyes, former head of 7-Eleven.

Act 6: Blockbuster Goes Bust
During his first few years on the job, Keyes slashed costs, tweaked product and aggressively marketed online and digital services, managing to briefly return Blockbuster to profitability. The company changed its image from "Blockbuster Video" to "Blockbuster Media," and once again experienced sales growth.

Still, the bed for bankruptcy has already been made before Keyes took over, when in early 2007 the company had missed a bank covenant and had to renegotiate its credit terms for the fourth time. The company had been relying heavily on a $400 million credit, which expired in August 2009.

Blockbuster also still owed a substantial amount of debt to former parent Viacom. A few quarters of profit weren't enough to revive the company, which sustained more than $4 billion in losses since 2001.

And then, of course, the recession set in, which only served to further hinder the already decaying business.

By March of 2009, bankruptcy fears were emerging, and a year later Keyes warned that if Blockbuster was unable to shore up enough cash to repay its nearly $1 billion in debt, it could be forced to file Ch. 11.

Since then, Blockbuster has shuttered hundreds of stores, Icahn has resigned from the board of directors and sold off most of his stake in the company, and the stock has been delisted from the New York Stock Exchange.

Now investors wait to see if Blockbuster will be able to make a $42 million debt payment due on Sept. 30, which it has pushed back two times so far. But the company may not make it until then, as reports have surfaced that a bankruptcy filing could come any day.

Still, the credits aren't rolling for the Blockbuster movie just yet—and while this is one story that's unlikely to have a fairytale ending, it's destined to become a classic.

source: newsweek.com
Share |