Monday, September 27, 2010

Ευρωζώνη: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για το δείκτη M3


Ευρωζώνη: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για το δείκτη M3

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αυξήθηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο μετά από πτώση που σημείωσαν τον Ιούλιο, δίνοντας ώθηση στο γενικότερο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσφοράς χρήματος M3 ενισχύθηκε σε πιο ραγδαί ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο, με άνοδο 1,1% από το 0,2% του Ιουλίου. Ο μέσος τριών μηνών για την ετήσια αύξηση του M3 κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 0,5%, υψηλότερα από το 0,1% στην περίοδο Μαΐου-Ιουλίου.

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη βαθειά ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει βρει εμπόδιο στην αδυναμία των τραπεζικών χορηγήσεων και ειδικότερα προς τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 17 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, υπερκαλύπτοντας την πτώση κατά 11 δις. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ περιόρισαν τον ετήσιο ρυθμό μείωσης στο 1,1% από 1,4%.

Οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά ανέκαμψαν, σημειώνοντας αύξηση στα 14 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να ενισχύεται στο 2,9% από 2,7%.

Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε στο 1,2% από 0,8% τον Αύγουστο.


source: capital.gr

No comments:

Share |