Monday, September 27, 2010

Επιμένει bearish ο Roubini για την παγκόσμια οικονομία


Επιμένει bearish ο Roubini για την παγκόσμια οικονομία


Νέες κρίσεις περιμένουν την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα δέκα χρόνια, προειδοποίησε ο Nouriel Roubini, «καθώς οι χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν βαδίζουν στη σωστή κατεύθυνση ενώ και αυτά που γίνονται, δεν είναι αρκετά».

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο ενός συνεδρίου στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, ο Nouriel Roubini τόνισε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει ριζικά. Ακόμη και η κανονιστική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο, ήταν πολύ μικρή, και ήταν πολύ αργά».

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε επίσης πως ακόμη κι αν η παγκόσμια οικονομία δεν περιέλθει σε double-dip ύφεση, οι επιδράσεις θα είναι εξίσου αισθητές. «Είμαστε ήδη σε μια κατάσταση η οποία θα μοιάζει με ύφεση, ακόμη κι αν δεν είναι τέτοια»».

Επιμένει ακόμη πως αν τα οικονομικά στοιχεία γίνουν ιδιαίτερα αρνητικά, θα υπάρξει διόρθωση στα χρηματιστήρια, διεύρυνση των πιστωτικών spreads, αυξημένη μεταβλητότητα, αύξηση της αποστροφής ρίσκου, που οδηγούν σε «σοκ» την πραγματική οικονομία.

Επισημαίνει ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν αποθεματικά 1 τρισ. δολαρίων, και παρόλα αυτά, πάλι δεν δανείζουν. «Τα προβλήματα της οικονομίας είναι προβλήματα φερεγγυότητας, πίστωσης, αγοράς κατοικίας, τραπεζών, και δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας. Δεν πιστεύω ότι μια ενδεχόμενη ποσοτική χαλάρωση θα επιφέρει κάποια διαφορά».

Ο Roubini εκτιμά ότι η κυβέρνηση Obama χρειάζεται να καταπολεμήσει την υψηλή ανεργία που πλήττει τη χώρα, και να υιοθετήσει περικοπές φόρων για κάποια χρόνια.

source: capital.gr

No comments:

Share |