Tuesday, September 28, 2010

WGC για χρυσό: "Αυτό το ράλι δεν είναι φούσκα"


WGC για χρυσό: "Αυτό το ράλι δεν είναι φούσκα"

Επενδυτές και διαχειριστές κεντρικών τραπεζών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη στρατηγική σημασία του χρυσού ως «κομμάτι» των χαρτοφυλακίων τους, αλλά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ συντηρούν ταυτόχρονα τη συζήτηση για το κατά πόσο το ράλι του πολύτιμου μετάλλου αποτελεί «φούσκα», μετά από 10 συναπτά χρόνια ανόδου.

Σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) αναλύει την δεκαετή αυτή άνοδο των τιμών του πολύτιμου μετάλλου και διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι το σημερινό ράλι των τιμών του χρυσού διαφέρει από στατιστικής πλευράς σε σχέση με άλλες «φούσκες» του παρελθόντος (στεγαστική αγορά ΗΠΑ, τεχνολογική «φούσκα» NASDAQ, ιαπωνική «φούσκα» Nikkei), αλλά και ότι οι σημερινές συνθήκες από πλευράς ζήτησης υποστηρίζουν την συνέχιση της ανόδου των τιμών του μετάλλου.

Σταθερή αύξηση των επενδυτικών ροών

Η ζήτηση για χρυσό έχει ωφεληθεί από επενδυτικές ροές που στόχο έχουν την αναζήτηση ασφαλών τοποθετήσεων και οι οποίες σχετίζονται τόσο με την χρηματοπιστωτική κρίση όσο και με τα μέτρα που ελήφθησαν για να την αντιμετωπίσουν (μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες). Αυτό είναι εμφανές από την απότομη αύξηση των επενδύσεων σε χρυσό το 2008, ωστόσο η σημερινή άνοδο των τιμών «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απλή αντανάκλαση εκείνων των εισροών», σημειώνεται στην έκθεση του WGC.



Όπως αναφέρεται, η χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε περίπου τα μέσα Ιουνίου του 2007, ενώ το ράλι του χρυσού είχε ξεκινήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2001-2002. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι τιμές του χρυσού ενισχύονταν ακόμα και σε περιόδους στασιμότητας -ή ακόμα και μείωσης- των επενδυτικών ροών και όχι μόνο σε περιόδους αυξημένης επενδυτικής ζήτησης.



Αν και η αναζήτηση ασφαλών τοποθετήσεων πράγματι στήριξε την άνοδο των τιμών του χρυσού το 2008, αυτή η τάση σε μεγάλο βαθμό έχει ατονήσει, αλλά ο χρυσός συνεχίζει να ενισχύεται. Η «ανεξαρτησία» των τιμών του χρυσού από τις συγκεκριμένες εισροές μπορεί επίσης να αποτυπωθεί μέσα από τη σύγκρισή τους με την πορεία του δείκτη VIX, που εκτός από τη μεταβλητότητα του S&P 500 θεωρείται και ένα ασφαλές μέτρο για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι οι τιμές του χρυσού συνέχιζαν να ενισχύονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της υποχώρησης του VIX από τις 80 στις 15 μονάδες. Που σημαίνει ότι παρά την σημαντική αλλαγή στην αντίληψη της αγοράς για την έννοια του ρίσκου και την υποχώρηση της αποστροφής ανάληψης κινδύνων, ο χρυσός κατάφερε να σημειώσει άνοδο στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της περιόδου.



Ο χρυσός και άλλες επενδύσεις

Μία συγκριτική προσέγγιση των αποδόσεων του χρυσού με άλλες μορφές επενδύσεων αποκαλύπτει ότι το μέταλλο δεν είναι υπερτιμημένο, αναφέρει το WGC, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι παρά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των ονομαστικών τιμών του, η πραγματική του τιμή ακόμη απέχει από τα ιστορικά υψηλά της.



Στην έκθεση συγκρίνονται ιστορικά οι αναλογίες των τιμών του χρυσού με τις τιμές των S&P 500 και MSCI World ex US Index, αλλά και με τις τιμές στο ασήμι και το πετρέλαιο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σήμερα, οι αναλογίες αυτές βρίσκονται «άνετα» ανάμεσα στα υψηλά και τα χαμηλά του παρελθόντος, παρά τις έντονες διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.



Οι προοπτικές της ζήτησης και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Αναγνωρίζοντας ότι με δυσκολία μπορούν οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική ζήτηση του χρυσού να βασιστούν σε στοιχεία του παρελθόντος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εκφράζει την εκτίμηση ότι η ζήτηση μέταλλο έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια αύξησης. Και προσδιορίζει ως βασικούς παράγοντες την ταχεία ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, τη «θεμελιώδη αλλαγή» στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών και τις νέες βιομηχανικές χρήσεις του μετάλλου.



Μόνο στην Κίνα, το WGC εκτιμά ότι η ζήτηση θα μπορούσε να διπλασιαστεί εντός της επόμενης δεκαετίας σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Και ως προς αυτό, παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι το περιθώριο ενίσχυσης των κατά κεφαλή δαπανών για χρυσό είναι ακόμη μεγάλο.



Ο χρυσός όμως παίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο συνολικότερα στις αναδυόμενες οικονομίες. Σήμερα υπολογίζεται ότι παγκοσμίως των 10,7% των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών διατηρείται σε χρυσό, ενώ το WGC υπογραμμίζει ότι μετά από δύο δεκαετίες οι κεντρικές τράπεζες γίνονται και πάλι καθαροί αγοραστές, με τις αγορές της Κίνας, της Ρωσίας, την Ινδίας και των Φιλιππίνων να ξεχωρίζουν την τελευταία διετία, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έχουν κινηθεί και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως της Σρι Λάνκα, της Βενεζουέλας, του Μαυρίκιου και του Τατζικιστάν.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών της Ασίας, σύμφωνα με την έκθεση τα περιθώρια αύξησης των αγορών χρυσού παραμένουν ακόμη υψηλά.



Βιομηχανικές Χρήσεις

Στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναλύει επίσης λόγο τη «μικρότερη αλλά σημαντική» ζήτηση σε χρυσό για βιομηχανικές χρήσεις. Η αγορά των ηλεκτρονικών, με διαφορά η μεγαλύτερη για βιομηχανικές χρήσεις του μετάλλου, αναμένεται να καταγράψει μεγάλη αύξηση ζήτησης μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ζήτηση αναμένεται να λάβει ώθηση από την αυτοκινητοβιομηχανία, τις «καθαρές» μορφές ενέργειας και τις κυψέλες καυσίμων.

source: capital.gr

No comments:

Share |