Friday, September 24, 2010

"Εσπασε" τα $1.300 ο χρυσός, εντυπωσιακό ράλι και στο ασήμι


"Εσπασε" τα $1.300 ο χρυσός, εντυπωσιακό ράλι και στο ασήμι


Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι τιμές τόσο στο χρυσό όσο και στο ασήμι, παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στο αμερικανικό δολάριο.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σε 1.298,20 δολάρια η ουγκιά, η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ με όγκο 23.225 συμβολαίων το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου κινείται επίσης ανοδικά, έως τα 1.300,00 δολάρια.

Στο ασήμι, η τιμή spot έφτασε νωρίτερα τα 21,41 δολάρια η ουγκιά, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαπραγματεύεται στα 21,385 δολάρια (έως τα 21,43 δολ. νωρίτερα). Πάνω από τα 21,4 δολάρια και συγκεκριμένα στα 21,45 διαπραγματεύεται το προθεσμιακό συμβόλαιο του Μαρτίου 2011.

Οι πληθωριστικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η εντεινόμενη αναζήτηση επενδυτικών «καταφυγίων» λόγω της κρίσης κρατικού χρέους, το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον από κεντρικές τράπεζες, η ανάπτυξη νέων επενδυτικών προϊόντων που σχετίζονται με το χρυσό, η πρόσφατη εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα και η εικόνα στασιμότητας στην παγκόσμια παραγωγή χρυσού είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους αναλυτές αναμένουν συνέχιση της ανόδου των τιμών του χρυσού, όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και σε μεσο-μακροπρόθεσμο.

Την ίδια στιγμή, η σχετική "ακρίβεια" του χρυσού στρέφει ολοένα και περισσότερους επενδυτές προς το ασήμι, για το οποίο αναμένεται μεταξύ άλλων και ενίσχυση της ζήτησης για βιομηχανικές εφαρμογές, όσο η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμπτει.

Στο μεταξύ, αναλυτές δηλώνουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι η διάσπαση των 1.300 δολαρίων είναι «θέμα χρόνου» για το χρυσό και δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να συμβεί ακόμα και σήμερα. Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, 16 από τους 23 traders που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά και την επόμενη εβδομάδα, 6 αναμένουν διόρθωση ενώ ένας δήλωσε neutral.

Πάνω από τα 1,34 δολάρια το ευρώ

Σημαντική ώθηση δέχεται το ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων στις συναλλαγές της Παρασκευής, σπάζοντας για μία ακόμη φορά το επίπεδο των 1,34 δολαρίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η απρόσμενη ενίσχυση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ανοδικό "ξέσπασμα" του νομίσματος.

Ειδικότερα, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,3407 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 0,72% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με υψηλό ημέρας στα 1,3416 δολάρια. Έναντι του γεν το ευρώ καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,80% στα 113,295 γεν, ενώ ενισχύεται σε ποσοστό 0,55% έναντι της στερλίνας στις 0,8536 στερλίνες. Έναντι του ελβετικού φράγκου το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,3176 φράγκα με κέρδη 0,42%.

Το αμερικανικό νόμισμα κινείται σταθεροποιητικά έναντι του γεν, εν τω μέσω φημών ότι η Bank of Japan… επέστρεψε στην αγορά με νέα παρέμβαση. Στις απογευματινές συναλλαγές του Τόκυο, το δολάριο ενισχύθηκε ξαφνικά από τα 84,5 γεν στα 85,38 γεν για να υποχωρήσει αργότερα στα 85,07 γεν. “Φαίνεται πως οι αρχές έχουν παρέμβει,” δήλωσε ο trader της Mizuho Bank, Yu Yokoi.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε 2 τρισ. γεν σε μια προσπάθεια να αναγκάζει σε πτώση το νόμισμα. Το δολάριο διαπραγματεύεται στα 84,47 γεν με οριακά κέρδη 0,7%.


source: capital.gr

No comments:

Share |