Friday, September 24, 2010

Απώλειες 1% ο Nikkei, φήμες για νέα παρέμβαση της BOJ


Απώλειες 1% ο Nikkei, φήμες για νέα παρέμβαση της BOJ

Μικτές τάσεις εμφανίζουν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής. Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ιαπωνικός Nikkei μετά από έντονες διακυμάνσεις εξαιτίας των φημών για νέα παρέμβαση της Bank of Japan.

Πιο αναλυτικά, οι μετοχές στο Τόκιο κινήθηκαν πτωτικά με τον Nikkei να καταγράφει απώλειες 1%, ενώ νωρίτερα είχε καταφέρει να επιστρέψει σε κερδοφόρο έδαφος, ωθούμενος από την πτώση του γεν και τα σενάρια για νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος.

Οι φήμες οδήγησαν το ιαπωνικό νόμισμα σε πτώση, μετά από 4 διαδοχικές ημέρες ανόδου, ενώ traders αποδίδουν την ξαφνική πτώση του γεν και στα σενάρια για παραίτηση του διοικητή της Bank of Japan Masaaki Shirakawa. Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι υπάρχει η φήμη πως ο διοικητής της BOJ Shirakawa παραιτείται, γεγονός που ενθαρρύνει τις αγορές δολαρίων από κερδοσκοπικά funds. Το γεν σημειώνει αυτή την ώρα κέρδη 0,35% με την ισοτιμία δολαρίου/γεν στα 84,67 γεν, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως και τα 85,39 γεν.

«Η επιφυλακτικότητα σχετικά με πιθανή παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως οδηγεί σε ρευστοποιήσεις του γεν», σχολιάζει ο Tsutomu Soma, αναλυτής ομολόγων και νομισμάτων στο Τόκιο. «Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ενδέχεται να περιορίσει την πτωτική πορεία του δολαρίου έναντι του γεν».

Στην Αυστραλία, το έλλειμμα της κυβέρνησης συρρικνώθηκε περισσότερο από τις προσδοκίες στο δημοσιονομικό έτος 2010, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία παράλληλα επιβεβαίωσε το στόχο για πλεόνασμα το 2013. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 54,8 δισ. δολάρια Αυστραλίας ($52 δισ.), ποσό που αποτελεί βελτίωση της τάξης των 2,3 δισ. δολαρίων Αυστραλίας έναντι των εκτιμήσεων, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 4,2%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η μεταλλευτική BHP Billiton ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη project φυσικού αερίου στη Δυτική Αυστραλία, με το κόστος της επένδυσης να ξεπερνά το 1,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εταιρεία η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου τοποθετείται στο 2013, ενώ τα αποθέματα της πηγής εκτιμώνται μεταξύ 400-750 δισ. κυβικών ποδιών.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,7% στις 125,75 μονάδες. Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε πτώση 0,99% στις 9.471,67 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε απώλειες 0,96%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,28%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,76%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει απώλειες 0,44%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει πτώση 0,68%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,52%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +0,18%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει οριακά κέρδη 0,03%.

source: capital.gr

No comments:

Share |