Friday, September 24, 2010

Μ. Βρετανία: Εξετάζει το διαχωρισμό λιανικής-επενδυτικής τραπεζικής


Μ. Βρετανία: Εξετάζει το διαχωρισμό λιανικής-επενδυτικής τραπεζικής

Από… κόσκινο θα περάσουν οι βρετανικές τράπεζες καθώς η ανεξάρτητη αρχή για το τραπεζικό σύστημα εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τις δραστηριότητες λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής με σκοπό να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η Independent Commission on Banking, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε πριν από τρεις μήνες να αξιολογήσει τη δομή του κλάδου στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα πρώτα της συμπεράσματα για το θέμα, ενώ η αξιολόγηση συνεχίζεται.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι θα εξετάσει επιλογές όπως το ενδεχόμενο διαχωρισμού των δραστηριοτήτων λιανικής και επενδυτικής τραπεζικής, την επιβολή περιορισμών στις επενδύσεις και το proprietary trading, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τρόπους να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να μεταρρυθμίσει τις υποδομές της αγοράς.

«Η λίστα δεν έχει σκοπό να είναι εξαντλητική και… η επιτροπή δεν έχει κινηθεί προς κάποια συγκεκριμένη επιλογή σε αυτή τη φάση», σημείωσε σε ανακοίνωση.

«Τα ερωτήματα σχετικά με τη δομή του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συζητηθούν με ανοιχτό, λογικό τρόπο, ενώ θα θέλαμε να καλέσουμε κάθε ενδιαφερόμενο να μας δώσει απόψεις και στοιχεία», τόνισε ο John Vickers, πρόεδρος της Επιτροπής.

source: capital.gr

No comments:

Share |