Friday, September 24, 2010

Petrobras: Συγκέντρωσε 70 δισ. δολάρια από ΑΜΚ


Petrobras: Συγκέντρωσε 70 δισ. δολάρια από ΑΜΚ


Στην μεγαλύτερη AMK παγκοσμίως προχώρησε η Petroleo Brasileirio SA, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς συγκέντρωσε 120,4 δισ. ρέγιας (70 δισ. δολάρια) από τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και άλλους επενδυτές, καθώς αναζητεί κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη offshore πετρελαϊκών πεδίων.

Η Petrobras, πούλησε 2,4 δισ. κοινές μετοχές έναντι 29,65 ρέγιας η κάθε μία και αποτίμησε τις 1,87 δισ. προνομιούχες μετοχές έναντι 26,30 ρέγιας η κάθε μία. Πρόκειται για discount 2% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Η εταιρεία διαθέτει μετοχές προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη πετρελαιοπηγών όπως το Tupi, που αποτελεί την μεγαλύτερη ανακάλυψη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και να διατηρήσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Ως μέρος της διάθεσης μετοχών, η Petrobras εξέδωσε περίπου 42,5 δισ. δολάρια σε μετοχές προς τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα για τα δικαιώματα ανάπτυξης πετρελαϊκών αποθεμάτων, 5 δισ. βαρελιών.

Αναλυτές σχολιάζουν πως από αυτό το αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές είναι ακόμη θετικά διακείμενοι προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, δεδομένου ότι η ποιότητα των εταιρειών είναι υψηλή.

«Η εταιρεία αποτιμάται πολύ καλά. Έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης».

Σχολιάζουν ακόμη πως είναι θετικό το ότι η Petrobras κατόρθωσε να προσελκύσει τόσο μεγάλη ζήτηση, ενώ η τιμή ήταν υψηλότερη των προσδοκιών της αγοράς.

source: capital.gr

No comments:

Share |