Tuesday, June 1, 2010

Ανοίγει πόρτα για Ρωσικές τράπεζες


Ανοίγει πόρτα για Ρωσικές τράπεζες


Πόρτα για την αδειοδότηση ρωσικών τραπεζών ανοίγει η αφαίρεση της Κύπρου από τη λίστα των χωρών που η Ρωσική κεντρική τράπεζα χαρακτήριζε ως «υπεράκτιες ζώνες». Παράγοντες της αγοράς θεωρούν θετική την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα τερματίσει το άτυπο πάγωμα των αδειοδοτήσεων ρωσικών τραπεζών που εφάρμοζε η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι η απόφαση για αφαίρεση της Κύπρου από τη λίστα στην οποία βρίσκεται από το 2003 «αποτελεί θετική εξέλιξη και ενισχύει τη φήμη και υπόληψη της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου. Επιπρόσθετα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Κεντρικών Τραπεζών κατά τα τελευταία χρόνια στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας».

Πέραν της βελτίωσης της εικόνας της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, όμως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα προκύψουν και χειροπιαστά οφέλη από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Με την αφαίρεση της Κύπρου, πολλές ρωσικές εταιρείες ενδεχομένως να εκφράσουν ενδιαφέρον να αποκτήσουν άδεια άσκησης εργασιών στην Κύπρο», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου, Φειδίας Πειλίδης.

Στο θέμα αυτό υπήρχε πρόβλημα αμοιβαιότητας μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών Κύπρου και Ρωσίας, είπε. Η νομισματική αρχή της Κύπρου δεν ήθελε να εξετάζει αιτήσεις για δραστηριοποίηση ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο καθώς η Κύπρος βρισκόταν στην υπεράκτια λίστα της ΚΤ της Ρωσίας, συνέχισε.

«Πιστεύω», τόνισε ο κ. Πειλίδης, ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν θα έχει λόγο πλέον να μην εξετάζει αιτήσεις ρωσικών τραπεζών».

Με την οδηγία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μαρτίου 2010, η Κύπρος έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο χωρών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «υπεράκτιες ζώνες», με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Βάσει κανονισμού της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εισήχθηκε το 2003, το άνοιγμα λογαριασμών τραπεζικής ανταπόκρισης από Ρωσικές τράπεζες με τράπεζες που λειτουργούν σε «υπεράκτιες ζώνες», υπόκειται σε διάφορους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς.

«Αυτή είναι η μία από τις δύο μαύρες λίστες που ζητούσε να αφαιρεθεί η Κύπρος. Απομένει η αφαίρεση της Κύπρου από τη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας», πρόσθεσε ο κ. Πειλίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί πριν τον Οκτώβριο.

Όπως ανέφερε, με την αφαίρεση από τη μαύρη λίστα του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών η Κύπρος θα βοηθηθεί περισσότερο όσον αφορά την εικόνα της καθώς σε πρακτικές εφαρμογές δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |